Zalewa na korniszony

Opublikowano: 12.03.2023 r., 11:59 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Zalewa na korniszony wykorzystana do przygotowania przetworów z ogórków.
Zalewa na korniszony
Zalewa na korniszony to doskonały pomysł na zalewę do domowych przetworów na zimę. Koniecznie wypróbuj nasz prosty przepis na zalewę octową do ogórków konserwowych.
Przygotowanie 20 min
2383 kcal
Kcal w porcji
2500 g
Wielkość porcji
66
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 1 porcji
  • Sól 5 płaskich łyżek stołowych (50 g)
  • Cukier (150 g)
  • Ocet spirytusowy 2 szklanki (500 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
ziele angielskie, liść laurowy, pieprz ziarna
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek

Przepis na zalewę na korniszony krok po kroku

Do garnka wlej 2 litry wody.

Następnie do wody dodaj 8 liści laurowych, 12 ziarenek ziela angielskiego oraz łyżeczkę ziarenek pieprzu.

Wodę z przyprawami zagotuj.

Do gotującej się wody dodaj sól oraz cukier, składniki dokładnie wymieszaj do całkowitego rozpuszczenia się cukru oraz soli.

Zalewę ponownie zagotuj, zmniejsz moc palnika na minimalną i zalewę gotuj 10 minut pod przykryciem.

Ugotowaną zalewę zdejmij z palnika, dodaj do niej ocet i dokładnie wymieszaj.

Gotową zalewę wykorzystaj do przygotowania korniszonów.

Jak oceniasz przepis na zalewę na korniszony
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 83,4% osób

Więcej informacji na temat zalewy na korniszony

Zalewa na korniszony to doskonały pomysł na zalewę do domowych przetworów na zimę. Sprawdzony przepis na zalewę do korniszonów jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do przygotowania zalewy potrzebne będą następujące produkty spożywcze: woda, sól, cukier, ocet spirytusowy, ziele angielskie, dość laurowy oraz pieprz ziarnisty.

A jak zrobić zalewę na korniszony? Do garnka wlej 2 litry wody. Następnie do wody dodaj 8 liści laurowych, 12 ziarenek ziela angielskiego oraz łyżeczkę ziarenek pieprzu. Wodę z przyprawami zagotuj. Do gotującej się wody dodaj sól oraz cukier, składniki dokładnie wymieszaj do całkowitego rozpuszczenia się cukru oraz soli. Zalewę ponownie zagotuj, zmniejsz moc palnika na minimalną i zalewę gotuj 10 minut pod przykryciem. Ugotowaną zalewę zdejmij z palnika, dodaj do niej ocet i dokładnie wymieszaj. Gotową zalewę wykorzystaj do przygotowania korniszonów.

A ile octu wykorzystać do przygotowania zalewy? Najlepsze są proporcje wynoszące 1 szklankę octu na każdy litr wody wykorzystany do przygotowania zalewy.

Biały cukier składa się z węglowodanów prostych, które są proste do trawienia - dlatego spożywanie cukru może znacząco wpływać na podniesienie poziomu glukozy we krwi. Długotrwałe spożywanie dużych ilości cukrów prostych może prowadzić do rozwoju cukrzycy lub próchnicy zębów. Dodatkowo duża ilość cukru w diecie może przyczynić się do zbyt dużej podaży kalorii niż wynosi dzienne zapotrzebowanie energetyczne - długotrwałe spożywanie większej ilości kalorii niż wynosi nasze dzienne zapotrzebowanie, może wpłynąć na rozwój otyłości.

Podsumowując domowa zalewa octowa to doskonała propozycja na zalewę do przygotowania przetworów na zimę. Najlepsza zalewa jest prosta w przygotowaniu. Produkty spożywcze niezbędne do przygotowania zalewy dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach. Ogórki konserwowe warto przygotować jako dodatek do obiadów w sezonie zimnym, gdy ograniczony jest dostęp do świeżych warzyw.

Alergeny w zalewie na korniszony

Lista alergenów dla zalewy na korniszony przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na zalewę na korniszony

Wartości odżywcze zalewy na korniszony

na 100g gotowej potrawy

Zalewa na korniszony świetnie sprawdzi się w sezonie letnim do przygotowania pysznych przetworów. Ogórki w zalewie octowej są bardzo chrupiące.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(2500g)
Energia (kcal)
95.36
2383.93
Białko (g)
0.00
0.00
Fenyloalanina (mg)
0.00
0.00

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(2500g)
Węglowodany (g)
21.37
534.29
Węglowodany przyswajalne (g)
21.37
534.29
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.00
0.00

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(2500g)
Tłuszcz (g)
0.07
1.71
Tłuszcze nasycone (g)
0.07
1.71
Tłuszcze nienasycone (g)
0.00
0.00
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(2500g)
Witamina A (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina B6 (mg)
0.00
0.00
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
0.00
0.00
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.00
0.00
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.00
0.00
Ryboflawina (mg)
0.00
0.11
Niacyna (mg)
0.00
0.00
Foliany (µg (mcg))
0.00
0.00
Beta karoten (µg (mcg))
0.00
0.00

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(2500g)
Sód (mg)
2773.07
69326.79
Potas (mg)
2.43
60.71
Wapń (mg)
6.21
155.36
Fosfor (mg)
2.86
71.43
Magnez (mg)
0.79
19.64
Żelazo (mg)
0.06
1.39
Cynk (mg)
0.02
0.41
Miedź (mg)
0.01
0.29
Szacunkowy indeks glikemiczny zalewy na korniszony 66
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania zalewy na korniszony

Koszt składników
6.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Sól
50 g
5 płaskich łyżek stołowych
1.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.05
Za 50 g
Cukier
150 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.38
Za 150 g
Ocet spirytusowy
500 ml
2 szklanki
3.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
3.00
Za 500 ml
Koszt składników
6.50