Przepis na pikle z ogórków krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, ziele angielskie, liść laurowy
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek, słoiki

Ogórki umyj dokładnie.

Słoiki wyparz wrzątkiem.

Umieść ogórki w słoikach dość ciasno.

Do słoików włóż ziarenka ziela angielskiego oraz liście laurowe.

W garnku umieść 2000 ml wody, dodaj ocet.

Wsyp cukier, sól, dodaj miód.

Dodaj musztardę i wymieszaj dokładnie.

Obierz cebulę z łupiny i posiekaj w drobne pióra.

Zagotuj marynatę i wlej do słoików.

Zakręć dokładnie i umieść w garnku.

Wlej wodę do 2/3 wysokości słoików.

Gotuj przez 15 minut.

Wyjmij słoiki z garnka i umieść na ścierce dnem do góry.

Słoiki przechowuj w chłodnym, suchym miejscu.

Pikle z ogórków podane w drewnianej miseczce.
Pikle z ogórków
Koszt przygotowania dania
31.44 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
196 kcal
Liczba alergenów w daniu
brak danych
53

Pikle z ogórków - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o piklach z ogórków

Pikle z ogórków to bardzo dobry pomysł na pyszny dodatek do potraw. Domowe pikle są idealne jako warzywo marynowane do obiadu. Przetwory domowe to doskonały pomysł na zachowanie warzyw na dłuższy czas. Marynowanie pozwala na przechowywanie warzyw i owoców przez ponad rok w chłodnym miejscu. Przepis na pikle z ogórków jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia marynowanych warzyw potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: ogórki gruntowe, cebula, cukier, miód, musztarda francuska, ocet, sól, liść laurowy, ziele angielskie.

Jak zrobić pikle z ogórków? Ogórki umyj dokładnie. Słoiki wyparz wrzątkiem. Umieść ogórki w słoikach dość ciasno. Do słoików włóż ziarenka ziela angielskiego oraz liście laurowe. W garnku umieść wodę, dodaj ocet. Wsyp cukier, sól, dodaj miód. Dodaj musztardę i wymieszaj dokładnie. Obierz cebulę z łupiny i posiekaj w drobne pióra. Zagotuj marynatę i wlej do słoików. Zakręć dokładnie i umieść w garnku. Wlej wodę do 2/3 wysokości słoików. Gotuj przez 15 minut. Wyjmij słoiki z garnka i umieść na ścierce dnem do góry. Słoiki przechowuj w chłodnym, suchym miejscu.

Miód jest produktem pochodzenia zwierzęcego, wytwarzają go bowiem pszczoły. Prawdziwy miód nie powinien zawierać dodatku cukru. Miód naturalnie ulega krystalizacji, tylko świeży miód ma płynną konsystencję. Miodu od setek lat używa się w celach leczniczych, ma on właściwości bakteriobójcze i przeciwzapalne. Niegdyś miodem smarowało się rany, co miało przyspieszać ich gojenie. Spożywanie miodu powoduje wzrost odporności. Dodaje się go do herbaty jako środek przeciwbólowy przy zapaleniu gardła. Ogórki są warzywem bardzo niskokalorycznym. Składają się bowiem w ponad 90% z wody. Ogórki mają niski indeks glikemiczny i świetnie sprawdzą się w diecie osób chorujących na cukrzycę.

Podsumowując sprawdzony przepis na najlepsze pikle sprawdzi się także do przygotowania marynaty do innych warzyw. Proporcje do zrobienia marynaty można dowolnie modyfikować. Jeśli lubisz bardziej słodkie przetwory, dodaj więcej cukru do marynaty. Ogórki idealne do słoików na zimę sprawdzą się o każdej porze roku. Zalewa octowa jest bardzo uniwersalną marynatą do warzyw.

Wartości odżywcze pikli z ogórków

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(580g)
Energia (kalorie)
33.92 kcal
196.74 kcal
Brak danych dla: musztarda francuska.
czytaj dalej
Białko
0.44 g
2.53 g
Brak danych dla: musztarda francuska.
czytaj dalej

Węglowodany w piklach z ogórków

Na 100g
Na porcję
(580g)
Węglowodany
7.45 g
43.20 g
Brak danych dla: musztarda francuska.
czytaj dalej
Węglowodany przyswajalne
7.05 g
40.86 g
Brak danych dla: musztarda francuska.
czytaj dalej
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.40 g
2.34 g
Brak danych dla: musztarda francuska.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(580g)
Tłuszcz
0.07 g
0.43 g
Brak danych dla: musztarda francuska.
czytaj dalej
Tłuszcze nasycone
0.05 g
0.29 g
Brak danych dla: musztarda francuska.
czytaj dalej
Tłuszcze nienasycone
0.02 g
0.14 g
Brak danych dla: musztarda francuska.
czytaj dalej
Tłuszcze trans
0.00 g
0.00 g
Brak danych dla: musztarda francuska.
czytaj dalej
Cholesterol
0.00 mg
0.00 mg
Brak danych dla: musztarda francuska.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na pikle z ogórków

Na 100g
Na porcję
(580g)
Witamina A
2.63 µg (mcg)
15.26 µg (mcg)
Brak danych dla: musztarda francuska.
czytaj dalej
Witamina B6
0.03 mg
0.18 mg
Brak danych dla: musztarda francuska.
czytaj dalej
Witamina B12
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Brak danych dla: musztarda francuska.
czytaj dalej
Witamina C
2.07 mg
12.01 mg
Brak danych dla: musztarda francuska.
czytaj dalej
Witamina D
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Brak danych dla: musztarda francuska.
czytaj dalej
Witamina E
0.02 mg
0.10 mg
Brak danych dla: musztarda francuska.
czytaj dalej
Retinol
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Brak danych dla: musztarda francuska.
czytaj dalej
Tiamina
0.02 mg
0.11 mg
Brak danych dla: musztarda francuska.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.02 mg
0.11 mg
Brak danych dla: musztarda francuska.
czytaj dalej
Niacyna
0.07 mg
0.38 mg
Brak danych dla: musztarda francuska.
czytaj dalej
Foliany
5.24 µg (mcg)
30.37 µg (mcg)
Brak danych dla: musztarda francuska.
czytaj dalej
Beta karoten
29.55 µg (mcg)
171.41 µg (mcg)
Brak danych dla: musztarda francuska.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na pikle z ogórków

Na 100g
Na porcję
(580g)
Sód
2.03 mg
11.75 mg
Brak danych dla: musztarda francuska.
czytaj dalej
Potas
90.84 mg
526.88 mg
Brak danych dla: musztarda francuska.
czytaj dalej
Wapń
12.00 mg
69.60 mg
Brak danych dla: musztarda francuska.
czytaj dalej
Fosfor
16.08 mg
93.26 mg
Brak danych dla: musztarda francuska.
czytaj dalej
Magnez
7.95 mg
46.09 mg
Brak danych dla: musztarda francuska.
czytaj dalej
Żelazo
0.18 mg
1.07 mg
Brak danych dla: musztarda francuska.
czytaj dalej
Cynk
0.13 mg
0.74 mg
Brak danych dla: musztarda francuska.
czytaj dalej
Miedź
0.03 mg
0.16 mg
Brak danych dla: musztarda francuska.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny pikli z ogórków 53
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w piklach z ogórków

Lista alergenów dla pikli z ogórków przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

W przepisie na pikle z ogórków nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • musztarda francuska
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Cena przygotowania pikli z ogórków

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ogórek
2000 g
gruntowy
3.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 7
20.00
Za 2000 g
Cebula
300 g
2 średnie sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 300 g
Cukier
100 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 100 g
Miód
100 g
15.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 1
4.29
Za 100 g
Musztarda francuska
300 g
Ocet spirytusowy
1000 ml
4 szklanki
3.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 2
6.00
Za 1000 ml
Jak oceniasz przepis na pikle z ogórków
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób