Przepis na pikle z ogórków krok po kroku
- Ogórek 2000 g gruntowy
- Cebula 300 g 2 średnie sztuki
- Cukier 100 g
- Miód 100 g
- Musztarda francuska 300 g
- Ocet spirytusowy 1000 ml 4 szklanki
Ogórki umyj dokładnie.
Słoiki wyparz wrzątkiem.
Umieść ogórki w słoikach dość ciasno.
Do słoików włóż ziarenka ziela angielskiego oraz liście laurowe.
W garnku umieść 2000 ml wody, dodaj ocet.
Wsyp cukier, sól, dodaj miód.
Dodaj musztardę i wymieszaj dokładnie.
Obierz cebulę z łupiny i posiekaj w drobne pióra.
Zagotuj marynatę i wlej do słoików.
Zakręć dokładnie i umieść w garnku.
Wlej wodę do 2/3 wysokości słoików.
Gotuj przez 15 minut.
Wyjmij słoiki z garnka i umieść na ścierce dnem do góry.
Słoiki przechowuj w chłodnym, suchym miejscu.
-
Ogórki małosolne
-
Ogórki kiszone
-
Ogórki konserwowe
-
Ogórki na zimę
-
Ogórki z curry
-
Ogórki z chili
-
Ogórki w musztardzie
-
Ogórki z kurkumą
-
Ogórki kwaszone
-
Ogórki kanapkowe w zalewie słodko-kwaśnej
-
Ogórki po kozacku
-
Ogórki z papryką
-
Sałatka ziemniaczana z ogórkiem
-
Ogórki po cygańsku
-
Ogórki na ostro
-
Ogórki z gyrosem
-
Ogórki po kaszubsku
-
Sałatka z ogórków z curry
-
Przetwory z ogórków

(liczba kalorii)
Pikle z ogórków - cechy przepisu
Więcej o piklach z ogórków
Pikle z ogórków to bardzo dobry pomysł na pyszny dodatek do potraw. Domowe pikle są idealne jako warzywo marynowane do obiadu. Przetwory domowe to doskonały pomysł na zachowanie warzyw na dłuższy czas. Marynowanie pozwala na przechowywanie warzyw i owoców przez ponad rok w chłodnym miejscu. Przepis na pikle z ogórków jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia marynowanych warzyw potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: ogórki gruntowe, cebula, cukier, miód, musztarda francuska, ocet, sól, liść laurowy, ziele angielskie.
Jak zrobić pikle z ogórków? Ogórki umyj dokładnie. Słoiki wyparz wrzątkiem. Umieść ogórki w słoikach dość ciasno. Do słoików włóż ziarenka ziela angielskiego oraz liście laurowe. W garnku umieść wodę, dodaj ocet. Wsyp cukier, sól, dodaj miód. Dodaj musztardę i wymieszaj dokładnie. Obierz cebulę z łupiny i posiekaj w drobne pióra. Zagotuj marynatę i wlej do słoików. Zakręć dokładnie i umieść w garnku. Wlej wodę do 2/3 wysokości słoików. Gotuj przez 15 minut. Wyjmij słoiki z garnka i umieść na ścierce dnem do góry. Słoiki przechowuj w chłodnym, suchym miejscu.
Miód jest produktem pochodzenia zwierzęcego, wytwarzają go bowiem pszczoły. Prawdziwy miód nie powinien zawierać dodatku cukru. Miód naturalnie ulega krystalizacji, tylko świeży miód ma płynną konsystencję. Miodu od setek lat używa się w celach leczniczych, ma on właściwości bakteriobójcze i przeciwzapalne. Niegdyś miodem smarowało się rany, co miało przyspieszać ich gojenie. Spożywanie miodu powoduje wzrost odporności. Dodaje się go do herbaty jako środek przeciwbólowy przy zapaleniu gardła. Ogórki są warzywem bardzo niskokalorycznym. Składają się bowiem w ponad 90% z wody. Ogórki mają niski indeks glikemiczny i świetnie sprawdzą się w diecie osób chorujących na cukrzycę.
Podsumowując sprawdzony przepis na najlepsze pikle sprawdzi się także do przygotowania marynaty do innych warzyw. Proporcje do zrobienia marynaty można dowolnie modyfikować. Jeśli lubisz bardziej słodkie przetwory, dodaj więcej cukru do marynaty. Ogórki idealne do słoików na zimę sprawdzą się o każdej porze roku. Zalewa octowa jest bardzo uniwersalną marynatą do warzyw.
Wartości odżywcze pikli z ogórków
Energia i białka
(580g)
Węglowodany w piklach z ogórków
(580g)
Tłuszcze
(580g)
Witaminy w przepisie na pikle z ogórków
(580g)
Składniki mineralne w przepisie na pikle z ogórków
(580g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w piklach z ogórków
Lista alergenów dla pikli z ogórków przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
W przepisie na pikle z ogórków nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:
- musztarda francuska