Pikle w musztardzie
- Ogórek (1000 g)
- Ocet spirytusowy - 1/2 szklanki (130 ml)
- Sól - 1,5 łyżki (15 g)
- Cukier - 10 łyżek (100 g)
- Musztarda - 3 duże łyżki (45 g)
Przepis na pikle w musztardzie krok po kroku
Do garnka wlej dwie szklanki (500 ml) wody, doprowadź do wrzenia i dodaj ocet.
Zdejmij z ognia, wsyp cukier i sól. Wymieszaj do rozpuszczenia.
Zalewę odstaw do ostygnięcia i w tym czasie przygotuj 3 słoiki o pojemności 500 ml lub 6 mniejszych słoików.
Ogórki obierz i pokrój w paski (w ćwiartki lub mniejsze, jeśli są wyjątkowo duże).
W słoikach ciasno ułóż ogórki i po równo rozłóż przyprawy.
Do odstudzonej zalewy dodaj musztardę, dokładnie wymieszaj i rozlej do słoików.
Szczelnie zakręć i zapasteryzuj.
-
Ogórki małosolne
-
Ogórki kiszone
-
Ogórki konserwowe
-
Ogórki na zimę
-
Ogórki z curry
-
Ogórki z chili
-
Ogórki w musztardzie
-
Pikle z ogórków
-
Ogórki z kurkumą
-
Ogórki małosolne na sucho
-
Sałatka z ogórków do słoików
-
Ogórki z miodem
-
Zalewa na korniszony
-
Ogórki kwaszone
-
Ogórki kanapkowe w zalewie słodko-kwaśnej
-
Sok z kiszonych ogórków
-
Ogórki po kozacku
-
Ogórki z papryką
-
Przetwory z ogórków
Więcej informacji na temat pikli w musztardzie
Pikle w musztardzie to pomysł na pyszne, domowe przetwory do słoików na zimę. Świetnie sprawdzą się jako smaczny i niskokaloryczny dodatek do kanapek, sałatek, a także jako samodzielna przekąska, czy zagryzka. Ogórki w zalewie octowej z musztardą przypadną do gustu wszystkim miłośnikom domowych przetworów o wyrazistym smaku. W zależności od indywidualnych przyzwyczajeń i preferencji smakowych przepis na pikle w musztardzie możesz dowolnie modyfikować i przygotowywać w nieco odmiennych wersjach smakowych. Wystarczy, że zmienisz rodzaj lub ilości dodawanych przetraw. Przykładowo, jeśli lubisz pikantne potrawy, do słoików możesz dodać czosnek, a nawet papryczkę chilli. Jeśli zaś nie przeszkadza Ci posmak goryczki i taki smak chcesz nadać swoim ogórkom, dodaj więcej gorczycy lub musztardę francuską. Jeśli zastanawiasz się jak zrobić pikle w musztardzie, aby były naprawdę smaczne i dobre na każdą okazję, koniecznie czytaj dalej, aby poznać nasz sprawdzony przepis. Na pewno poradzisz sobie z ich przygotowaniem, nawet jeśli nie masz dużego doświadczenia kulinarnego. Pikle w musztardzie najlepiej przygotować latem, kiedy trwa sezon na ogórki. To właśnie wtedy są najlepsze, najtańsze, mają też najwięcej wartości odżywczych, witamin i składników mineralnych. Poprzez zamkniecie ich w słoikach, możesz przedłużyć ich trwałość oraz nadać im nowy, wyrazisty i charakterystyczny smak. Przepis na pikle w musztardzie jest bardzo prosty i nie wymaga większych zdolności kulinarnych, zaawansowanego sprzętu, czy wielu godzin spędzonych w kuchni. Aby przygotować zalewę do pikli potrzebujesz jedynie wody, octu, cukru i soli, ulubionej musztardy oraz przypraw. W szczególności polecamy liście laurowe, ziele angielskie oraz ziarna gorczycy. Ich ilość możesz dopasować do własnych preferencji, nie bój się więc eksperymentować w kuchni. Jak zrobić pikle w musztardzie? Wystarczy, że w każdym słoiku umieścisz pokrojone, dokładnie umyte ogórki, równomiernie rozłożysz przyprawy i całość zalejesz gorącą zalewą octowo-musztardową. Po szczelnym zakręceniu słoików i ich zapasteryzowaniu pikle w musztardzie są gotowe!
Alergeny w piklach w musztardzie
Lista alergenów dla pikli w musztardzie przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Musztarda
- gorczyca
Wartości odżywcze pikli w musztardzie
Pikle w musztardzie mogą powodować dolegliwości żołądkowo-jelitowe m.in. u osób z refluksem, zespołem jelita drażliwego, czy SIBO.
Energia i białka
(200g)
Węglowodany
(200g)
Tłuszcze
(200g)
Witaminy
(200g)
Składniki mineralne
(200g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.