Pierniki nadziewane
- Miód (200 g)
- Masło (125 g)
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) (500 g)
- Śmietana 18% (100 g)
- Białko jajka (2 szt.)
- Cukier (100 g)
- Żółtko jajka (4 szt.)
- Marmolada (150 g)
- Czekolada gorzka (200 g)
- Kakao 16% (proszek) - 1 łyżka, czubata (15 g)
Przepis na pierniki nadziewane krok po kroku
Miód podgrzej w rondelku, aż zrobi się płynny. Dodaj 2 łyżeczki przyprawy korzennej. Wymieszaj.
Masło pokrój w małą kostkę dodaj do ciepłego miodu i mieszaj aż się rozpuści. Pozostaw do ostygnięcia- masa powinna być letnia.
Do dużej szklanej miski przesiej mąkę, sodę i kakao. Wymieszaj delikatnie.
W drugiej misce ubij białka na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania dodaj cukier. Następnie pojedyńczo dodawaj żółtka cały czaj ubijając.
Do miski z mąką dodaj masę jajeczną. Cały czas mieszając wlej miód z masłem, a następnie śmietanę.
Wszystko dokładnie wymieszaj, aż masa zrobi się jednolita. Następnie dokładnie owiń miskę folią i włóż do lodówka na dobę.
Po tym czasie wyłóż ciasto na blat oprószony mąką i zagnieć. Ciasto powinno delikatnie kleić się do dłoni.
Ciasto podziel na 2 części. Jedną część rozwałkuj na grubość 3 mm a drugą odłóż na bok.
Na jednej połowie rozwałkowanego ciasta zaznacz foremkami kształt ciasteczek, nie wycinając ich do końca.
Na środek kształtów wyłóż po około 1/2 łyżeczki marmolady.
Przykryj całość wolną połową ciasta i lekko dociśnij.
Za pomocą foremek wycinaj pierniki tak by marmolada znajdowała się na środku kształtu.
Na wyłożonej papierem do pieczenia blasze piecz w 175 stopniach (grzanie góra-dół) przez około 7-10 minut, aż się zrumienią. Następnie ostudź pierniki na kratce.
W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę i polej wystudzone pierniki.
-
Pierniki
-
Pierniczki świąteczne
-
Pierniki świąteczne
-
Ciasteczka korzenne
-
Piernik staropolski
-
Ciasto na pierniki
-
Pierniki dojrzewające
-
Miękkie pierniczki
-
Pierniczki alpejskie
-
Pierniczki miękkie
-
Szybkie pierniczki
-
Pierniki bezglutenowe
-
Pierniki z Thermomixu
-
Pierniki na choinkę
-
Pierniczki bezglutenowe
-
Pierniczki korzenne
-
Pierniczki miękkie i pulchniutkie
-
Piernik z herbatą
-
Pierniczki
Więcej informacji na temat pierników nadziewanych
Okres świąt Bożego Narodzenia zbliża się wielkimi krokami, dlatego dziś pokazujemy jak zrobić pierniki nadziewane. Są bardzo dobre w smaku i łatwe w przygotowaniu. Nie wymagają długiego leżakowania, dlatego należy je przygotować na chwilę przed samymi świętami.
Nasze pierniki idealnie smakują z marmoladą, ale świetnie będę się komponować również z powidłami śliwkowymi.
W pierniczkach obowiązkowe są przyprawy korzenne, to one nadają ciasteczkom tak świątecznego aromatu i piernego smaku. Pierniki to ciastka jedyne w swoim rodzaju. Najczęściej przygotowywane są na święta Bożego Narodzenia. Uważa się je za wyroby typowo polskie, ale historia wskazuje, że swoje początki mogły mieć już w starożytnej Grecji. Pierniki od wielu lat królują na polskich, świątecznych stołach. Obecnie też przystrajają świąteczne drzewka. W dawnych latach były niezwykle cennym towarem eksportowym a także symbolem dobrostanu.
Polska nazwa wywodzi się od słowa „pierny”, który określa mocny, pieprzny smak. Nie jest to przypadkowe, ponieważ ciastka te w swoim składzie mają również pieprz w postaci przyprawy korzennej. Na tę przyprawę składa się także cynamon, imbir, gałka muszkatołowa, kolendra, ziele angielskie, anyż i kardamon. To połączenie wszystkich tych przypraw nadaje piernikom ich wyrazistości. Aby jak najdłużej zachować ich aromat należy przechowywać je w chłodnym i ciemnym miejscu. Warto wiedzieć, że oprócz aromatu każda z przypraw ma wiele zdrowotnych właściwości. Na przykład: cynamon pomaga w zwalczaniu mdłości, poprawia krążenie i może działać przeciwbólowo, gałka muszkatołowa poprawia trawienie i apetyt, kardamon ma działanie antyseptyczne a anyż pomaga przy zaparciach. Dlatego też dawniej przez właśnie zawartość przypraw pierniczki były używane jako lek na przeziębienie.
Nasz przepis na pierniki nadziewane najlepiej wykonać na kilka dni przed świętami. By dłużej były miękkie należy przechowywać je w szczelnie zamkniętym opakowaniu z dodatkiem obierek z jabłka, które co drugi dzień powinno się wymienić.
Jeśli szukasz przepisu na pyszne, świąteczne pierniki to jesteś w odpowiednim miejscu.
Alergeny w piernikach nadziewanych
Lista alergenów dla pierników nadziewanych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- Śmietana 18%
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
-
Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Białko jajka
-
Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Żółtko jajka
Wartości odżywcze pierników nadziewanych
W dawnych czasach wykorzystywano pierniki do leczenia przeziębień. Nie jest to przypadkowe, ponieważ przyprawy korzenne wykorzystane do ich przygotowania mą m.in. działanie bakteriobójcze.
Energia i białka
(65g)
Węglowodany
(65g)
Tłuszcze
(65g)
Witaminy
(65g)
Składniki mineralne
(65g)
-
miód,
masło,
mąka pszenna,
śmietana,
jajka,
cukier,
jajka,
czekolada gorzka,
czekolada,
kakao,
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.