Przepis na pieczoną marchewkę krok po kroku

Składniki dla 1 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
majeranek, papryka słodka, zioła prowansalskie
To będzie niezbędne
piekarnik, naczynie żaroodporne

Marchew dokładnie umyj.

Umytą marchew pokrój w słupki lub plastry.

Pokrojoną marchew ułóż w naczyniu żaroopornym i skrop oliwą.

Marchew posyp przyprawami i dokładnie wymieszaj.

Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 20-30 min. Jeśli warzywa zaczną się spiekać, ale nie będą jeszcze wystarczająco miękkie przykryj je folią aluminiową.

Pieczona marchewka podana w miseczce, udekorowana zielonymi przyprawami.
Pieczona marchewka
Koszt przygotowania dania
0.62 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
125 kcal
Liczba alergenów w daniu
0
40

Pieczona marchewka - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o pieczonej marchewce

Pieczona marchewka to pomysł na proste i szybkie danie, które daje wiele możliwości przygotowania i wykorzystania. Stanowi świetną alternatywę dla najczęściej pieczonych warzyw - ziemniaków. W porównaniu do nich marchewka z piekarnika jest mniej kaloryczna i bardziej wartościowa, ze względu na wyższą zawartość witamin. Ma jednak wysoki indeks glikemiczny, dlatego osoby z cukrzycą, czy insulinoopornością nie powinny zjadać jej dużych ilości, a najlepiej wkomponować je w posiłek obiadowy, w którym - oprócz pieczonej marchewki - znajdą się także źródła białka i tłuszczu, na przykład mięso lub ryby.

Jak upiec marchewkę? Przepis na to danie jest banalnie prosty. Całe marchewki należy dokładnie wyszorować, cienko obciąć oba końce i pokroić warzywo w słupki lub plastry. Następnie należy skropić je oliwą i dokładnie wymieszać - dzięki temu marchewki nie spieką się odrazu pod wpływem wysokiej temperatury, a dodatek tłuszczu sprawi też, że witaminy z marchewki zostaną lepiej przyswojone przez organizm. Kolejnym krokiem jest obtoczenie marchewek w przyprawach. Ich wybór uzależniony jest od indywidualnych preferencji. Pieczone marchewki w piekarniku można przygotować na ostro - z dodatkiem ostrej papryki, papryczki chilli i/lub czosnku, a także łagodnie, dodając majeranku, tymianku i odrobiny słodkiej papryki. Dla osób preferujące słodkie smaki dobrą alternatywą są karmelizowane marchewki z piekarnika. Przed pieczeniem wystarczy wymieszać je w płynnym miodzie, ewentualnie z dodatkiem cynamonu, czy innych przypraw, na przykład tymianku, jeśli ktoś lubi nieoczywiste połączenia smaków. Dobrze sprawdza się także zamarynowanie marchewek w sosie sojowym przez pieczeniem.

Jeśli chcemy, aby marchewki były miękkie, ale nie przypieczone z wierzchu najlepiej upiec je w folii. Dzięki temu będą delikatne i rozpływające się w ustach.

Do pieczenia marchewek można dodać też inne warzywa, na przykład wspomniane wcześniej ziemniaki, a także bataty, czy buraki. Bardzo dobrze sprawdzi się też pietruszka.

Marchewki z piekarnika można podawać z jogurtowo-ziołowym dipem, sosem tzatziki, hummusem, czy guacamole. Możliwość ich szybkiego przygotowania sprawia, że pieczone marchewki w piekarniku to idealna opcja nie tylko na obiad, ale też przystawki, jako dodatek do grilla, czy przekąski.

Wartości odżywcze pieczonej marchewki

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kalorie)
Białko
0.84 g
0.84 g

Węglowodany w pieczonej marchewce

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany
8.62 g
8.62 g
Węglowodany przyswajalne
6.10 g
6.10 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
2.52 g
2.52 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz
10.22 g
10.22 g
Tłuszcze nasycone
1.77 g
1.77 g
Tłuszcze nienasycone
8.45 g
8.45 g
Tłuszcze jednonasycone
7.31 g
7.31 g
Tłuszcze wielonasycone
1.14 g
1.14 g
Cholesterol
0.00 mg
0.00 mg

Witaminy w przepisie na pieczoną marchewkę

Na 100g
Na porcję
(100g)
Witamina A
751.50 µg (mcg)
751.50 µg (mcg)
Witamina B6
0.13 mg
0.13 mg
Witamina B12
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Witamina C
5.31 mg
5.31 mg
Witamina D
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Witamina E
2.03 mg
2.03 mg
Retinol
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Tiamina
0.06 mg
0.06 mg
Ryboflawina
0.05 mg
0.05 mg
Niacyna
0.88 mg
0.88 mg
Foliany
17.10 µg (mcg)
17.10 µg (mcg)
Beta karoten
7456.50 µg (mcg)
7456.50 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na pieczoną marchewkę

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód
62.30 mg
62.30 mg
Potas
288.10 mg
288.10 mg
Wapń
29.80 mg
29.80 mg
Fosfor
31.50 mg
31.50 mg
Magnez
10.80 mg
10.80 mg
Żelazo
0.33 mg
0.33 mg
Cynk
0.22 mg
0.22 mg
Miedź
0.05 mg
0.05 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny pieczonej marchewki 40
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w pieczonej marchewce

Lista alergenów dla pieczonej marchewki przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na pieczoną marchewkę

Cena przygotowania pieczonej marchewki

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Marchewka
90 g
2 sztuki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.23
Za 90 g
Oliwa z oliwek
10 ml
1 łyżka
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.40
Za 10 ml
Koszt składników
22.50
Jak oceniasz przepis na pieczoną marchewkę
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób