Pieczeń z szynki
- Szynka wieprzowa (1000 g)
- Cebula - 1 cebula (100 g)
- Olej rzepakowy - 2 łyżki (20 ml)
Przepis na pieczeń z szynki krok po kroku
Cebulę kroimy w piórka i podsmażamy ją na złoty kolor na patelni.
Mięso dokładnie myjemy i osuszamy. Nacieramy je przyprawami, a na jego wierzch układamy cebulkę. Całość zamykamy szczelnie w folii aluminiowej i dostawiamy do lodówki na około 4 godziny.
Zamarynowane mięso odwijamy z folii i przekładamy do natłuszczonego naczynia żaroodpornego.
Pieczemy je w zamkniętym naczyniu około 90 minut w temperaturze 180 st. C.
Więcej informacji na temat pieczeni z szynki
Pyszna pieczeń z szynki z piekarnika to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu posiłek, który idealnie sprawdzi się na obiad. Marynowa szynka z cebulą pieczona jest bardzo dobra, dzięki składnikom, które dodawane są do niej. Przepis jest prosty w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić, a składniki są łatwo dostępne. Smaczny posiłek zachwyci każdego i gwarantuje, że zniknie w mgnieniu oka. Możesz go uzupełnić o ulubione dodatki, oczywiście wedle uznania.
Jak zrobić pieczeń z szynki? Przygotowanie jej jest bardzo łatwe. Na początku cebulę kroimy w piórka i podsmażamy ją na złoty kolor na patelni. Mięso dokładnie myjemy i osuszamy. Nacieramy je przyprawami, a na jego wierzch układamy cebulkę. Całość zamykamy szczelnie w folii aluminiowej i odstawiamy do lodówki na około 4 godziny. Zamarynowane mięso odwijamy z folii i przekładamy do natłuszczonego naczynia żaroodpornego. Ile czasu piec? Pieczemy je w zamkniętym naczyniu około 90 minut w temperaturze 180 stopni. Mięso podajemy z ulubionymi dodatkami.
Sprawdzony przepis na pieczeń z szynki nie jest skomplikowany, tak jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Składa się on między innymi z cebuli, która posiada wiele wartości odżywczych. Jej działanie lecznicze znane jest od wieków. W medycynie ludowej wywar z cebuli był polecany podczas leczenia chorób reumatycznych, a syrop z cebuli to doskonałe lekarstwo na przeziębienia. Kiedyś podczas kataru wąchało się surową cebulę ze względu na jej dobry wpływ na układ oddechowy. Cebula była także stosowana w leczeniu szkorbutu. Ponadto jest bogactwem fosforu, magnezu, cynku oraz krzemu, który poprawia naszą odporność. Warzywo jest również skuteczne w profilaktyce raka jamy ustnej, gardła czy jajnika.
Obiad z szynki na święta odpowiednio przygotowany posiada wiele właściwości zdrowotnych. Jest szybki i łatwy w przygotowaniu oraz dobry w smaku. Przyprawy i marynata są najważniejsze w tym przepisie, ponieważ nadają całego aromatu. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten sprawdzony przepis na posiłek na pewno ułatwi Ci jego przygotowanie.
Alergeny w pieczeni z szynki
Lista alergenów dla pieczeni z szynki przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na pieczeń z szynki
Wartości odżywcze pieczeni z szynki
Danie posiada niski IG, dzięki czemu możemy wprowadzić je do naszego menu.
Energia i białka
(100g)
Węglowodany
(100g)
Tłuszcze
(100g)
Witaminy
(100g)
Składniki mineralne
(100g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.