Pieczeń z szynki

Opublikowano: 22.04.2022 r., 8:12 | Autor: Kamila Lewandowska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Soczysta pieczeń z szynki
Pieczeń z synki
Pieczeń z szynki to doskonały pomysł na rodzinny obiad. Jest pyszna w smaku oraz łatwa w przygotowaniu. Zachwyt gości będzie gwarantowany!
Przygotowanie 30 min
Smażenie i Pieczenie 90 min
173 kcal
Kcal w porcji
100 g
Wielkość porcji
15
Indeks glikemiczny
Składniki dla 10 porcji
  • Szynka wieprzowa (1000 g)
  • Cebula - 1 cebula (100 g)
  • Olej rzepakowy - 2 łyżki (20 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka ostra, czosnek
Sprzęt kuchenny
piekarnik, naczynie żaroodporne, folia aluminiowa, patelnia

Przepis na pieczeń z szynki krok po kroku

Cebulę kroimy w piórka i podsmażamy ją na złoty kolor na patelni.

Mięso dokładnie myjemy i osuszamy. Nacieramy je przyprawami, a na jego wierzch układamy cebulkę. Całość zamykamy szczelnie w folii aluminiowej i dostawiamy do lodówki na około 4 godziny.

Zamarynowane mięso odwijamy z folii i przekładamy do natłuszczonego naczynia żaroodpornego.

Pieczemy je w zamkniętym naczyniu około 90 minut w temperaturze 180 st. C.

Jak oceniasz przepis na pieczeń z szynki
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 84,6% osób

Więcej informacji na temat pieczeni z szynki

Pyszna pieczeń z szynki z piekarnika to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu posiłek, który idealnie sprawdzi się na obiad. Marynowa szynka z cebulą pieczona jest bardzo dobra, dzięki składnikom, które dodawane są do niej. Przepis jest prosty w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić, a składniki są łatwo dostępne. Smaczny posiłek zachwyci każdego i gwarantuje, że zniknie w mgnieniu oka. Możesz go uzupełnić o ulubione dodatki, oczywiście wedle uznania.

Jak zrobić pieczeń z szynki? Przygotowanie jej jest bardzo łatwe. Na początku cebulę kroimy w piórka i podsmażamy ją na złoty kolor na patelni. Mięso dokładnie myjemy i osuszamy. Nacieramy je przyprawami, a na jego wierzch układamy cebulkę. Całość zamykamy szczelnie w folii aluminiowej i odstawiamy do lodówki na około 4 godziny. Zamarynowane mięso odwijamy z folii i przekładamy do natłuszczonego naczynia żaroodpornego. Ile czasu piec? Pieczemy je w zamkniętym naczyniu około 90 minut w temperaturze 180 stopni. Mięso podajemy z ulubionymi dodatkami.

Sprawdzony przepis na pieczeń z szynki nie jest skomplikowany, tak jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Składa się on między innymi z cebuli, która posiada wiele wartości odżywczych. Jej działanie lecznicze znane jest od wieków. W medycynie ludowej wywar z cebuli był polecany podczas leczenia chorób reumatycznych, a syrop z cebuli to doskonałe lekarstwo na przeziębienia. Kiedyś podczas kataru wąchało się surową cebulę ze względu na jej dobry wpływ na układ oddechowy. Cebula była także stosowana w leczeniu szkorbutu. Ponadto jest bogactwem fosforu, magnezu, cynku oraz krzemu, który poprawia naszą odporność. Warzywo jest również skuteczne w profilaktyce raka jamy ustnej, gardła czy jajnika.

Obiad z szynki na święta odpowiednio przygotowany posiada wiele właściwości zdrowotnych. Jest szybki i łatwy w przygotowaniu oraz dobry w smaku. Przyprawy i marynata są najważniejsze w tym przepisie, ponieważ nadają całego aromatu. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten sprawdzony przepis na posiłek na pewno ułatwi Ci jego przygotowanie.

Alergeny w pieczeni z szynki

Lista alergenów dla pieczeni z szynki przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na pieczeń z szynki

Wartości odżywcze pieczeni z szynki

na 100g gotowej potrawy

Danie posiada niski IG, dzięki czemu możemy wprowadzić je do naszego menu.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kcal)
173.21
173.21
Białko (g)
20.01
20.01

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany (g)
1.10
1.10
Węglowodany przyswajalne (g)
0.95
0.95
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.15
0.15

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz (g)
9.21
9.21
Tłuszcze nasycone (g)
3.07
3.07
Tłuszcze nienasycone (g)
6.14
6.14
Tłuszcze jednonasycone (g)
4.75
4.75
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.39
1.39
Cholesterol (mg)
51.79
51.79

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(100g)
Witamina D (µg (mcg))
0.71
0.71

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód (mg)
865.54
865.54
Potas (mg)
357.68
357.68
Wapń (mg)
9.20
9.20
Żelazo (mg)
1.24
1.24
Szacunkowy indeks glikemiczny pieczeni z szynki 15
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania pieczeni z szynki

Koszt składników
70.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Szynka wieprzowa
1000 g
6.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 10
60.00
Za 1000 g
Cebula
100 g
1 cebula
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Olej rzepakowy
20 ml
2 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Koszt składników
70.00