Przepis na pieczeń z szynki krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka ostra, czosnek
To będzie niezbędne
piekarnik, naczynie żaroodporne, folia aluminiowa, patelnia

Cebulę kroimy w piórka i podsmażamy ją na złoty kolor na patelni.

Mięso dokładnie myjemy i osuszamy. Nacieramy je przyprawami, a na jego wierzch układamy cebulkę. Całość zamykamy szczelnie w folii aluminiowej i dostawiamy do lodówki na około 4 godziny.

Zamarynowane mięso odwijamy z folii i przekładamy do natłuszczonego naczynia żaroodpornego.

Pieczemy je w zamkniętym naczyniu około 90 minut w temperaturze 180 st. C.

Pieczeń z szynki na desce
Pieczeń z synki
Koszt przygotowania dania
75.44 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
238 kcal
Liczba alergenów w daniu
0
15

Pieczeń z szynki - cechy przepisu

Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
Dieta:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o pieczeni z szynki

Pyszna pieczeń z szynki z piekarnika to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu posiłek, który idealnie sprawdzi się na obiad. Marynowa szynka z cebulą pieczona jest bardzo dobra, dzięki składnikom, które dodawane są do niej. Przepis jest prosty w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić, a składniki są łatwo dostępne. Smaczny posiłek zachwyci każdego i gwarantuje, że zniknie w mgnieniu oka. Możesz go uzupełnić o ulubione dodatki, oczywiście wedle uznania.

Jak zrobić pieczeń z szynki? Przygotowanie jej jest bardzo łatwe. Na początku cebulę kroimy w piórka i podsmażamy ją na złoty kolor na patelni. Mięso dokładnie myjemy i osuszamy. Nacieramy je przyprawami, a na jego wierzch układamy cebulkę. Całość zamykamy szczelnie w folii aluminiowej i odstawiamy do lodówki na około 4 godziny. Zamarynowane mięso odwijamy z folii i przekładamy do natłuszczonego naczynia żaroodpornego. Ile czasu piec? Pieczemy je w zamkniętym naczyniu około 90 minut w temperaturze 180 stopni. Mięso podajemy z ulubionymi dodatkami.

Sprawdzony przepis na pieczeń z szynki nie jest skomplikowany, tak jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Składa się on między innymi z cebuli, która posiada wiele wartości odżywczych. Jej działanie lecznicze znane jest od wieków. W medycynie ludowej wywar z cebuli był polecany podczas leczenia chorób reumatycznych, a syrop z cebuli to doskonałe lekarstwo na przeziębienia. Kiedyś podczas kataru wąchało się surową cebulę ze względu na jej dobry wpływ na układ oddechowy. Cebula była także stosowana w leczeniu szkorbutu. Ponadto jest bogactwem fosforu, magnezu, cynku oraz krzemu, który poprawia naszą odporność. Warzywo jest również skuteczne w profilaktyce raka jamy ustnej, gardła czy jajnika.

Obiad z szynki na święta odpowiednio przygotowany posiada wiele właściwości zdrowotnych. Jest szybki i łatwy w przygotowaniu oraz dobry w smaku. Przyprawy i marynata są najważniejsze w tym przepisie, ponieważ nadają całego aromatu. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten sprawdzony przepis na posiłek na pewno ułatwi Ci jego przygotowanie.

Wartości odżywcze pieczeni z szynki

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kalorie)
238.39 kcal
238.39 kcal
Białko
15.63 g
15.63 g

Węglowodany w pieczeni z szynki

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany
0.83 g
0.83 g
Węglowodany przyswajalne
0.68 g
0.68 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.15 g
0.15 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz
18.67 g
18.67 g
Tłuszcze nasycone
7.73 g
7.73 g
Tłuszcze nienasycone
10.94 g
10.94 g
Tłuszcze jednonasycone
8.66 g
8.66 g
Tłuszcze wielonasycone
2.28 g
2.28 g
Cholesterol
65.18 mg
65.18 mg

Witaminy w przepisie na pieczeń z szynki

Na 100g
Na porcję
(100g)
Witamina D
0.45 µg (mcg)
0.45 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na pieczeń z szynki

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód
42.32 mg
42.32 mg
Potas
294.29 mg
294.29 mg
Wapń
6.52 mg
6.52 mg
Żelazo
0.78 mg
0.78 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny pieczeni z szynki 15
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w pieczeni z szynki

Lista alergenów dla pieczeni z szynki przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na pieczeń z szynki

Cena przygotowania pieczeni z szynki

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Szynka wieprzowa surowa
1000 g
6.00
Za 80,0 g
Liczba opakowań 13
75.00
Za 1000 g
Cebula
100 g
1 cebula
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Olej rzepakowy
20 ml
2 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Koszt składników
88.00
Jak oceniasz przepis na pieczeń z szynki
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób