Pasta z łososia i jajka

Opublikowano: 24.01.2022 r., 0:40 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Łososiowa pasta z jajkiem
Pasta z łososia i jajka
Pasta jajeczna z dodatkiem łososia to pełna białka pasta do smarowania kanapek, dzięki której w szybki i prosty sposób przygotujesz pyszne śniadanie.
Przygotowanie 15 min
Gotowanie i Mieszanie i łączenie 10 min
156 kcal
Kcal w porcji
100 g
Wielkość porcji
20
Indeks glikemiczny
Składniki dla 6 porcji
  • Jajko (6 szt.)
  • Łosoś wędzony (200 g)
  • Majonez - 3 łyżki (30 g)
  • Musztarda - 1 łyżeczka (10 g)
  • Szczypiorek - 2 łyżki (20 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, miska

Przepis na pastę z łososia i jajka krok po kroku

Jajka ugotuj na twardo w lekko osolonej wodzie.

Obierz jajka i pokrój w małą kostkę.

Dodaj kawałki łososia i wymieszaj.

Następnie dodaj majonez i musztardę, dopraw do smaku i połącz wszystkie składniki, mieszając.

Pastę podawaj z pieczywem, obficie posypaną szczypiorkiem.

Jak oceniasz przepis na pastę z łososia i jajka
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,7% osób

Więcej informacji na temat pasty z łososia i jajka

Pasta z łososia i jajka to szybki, łatwy i tani sposób na smarowidło do kanapek, które możesz podawać na kolację lub śniadanie.

Klasyczna pasta składa się przeważnie tylko z ugotowanych jajek, majonezu i niewielkiej ilości podstawowych przypraw, takich jak sól, pieprz. Dzisiaj jednak przedstawię Ci przepis na pastę z łososia i jajka, która będzie pyszna w smaku i szybka w przygotowaniu.

Będziesz potrzebować podstawowe składniki, które z pewnością masz w swoim domu, a jeśli nie to bez problemu dostaniesz je, w każdym sklepie.

Zaopatrz się w jajka, łososia, szczypiorek, majonez, musztardę, pieprz i sól.

Jajka są źródłem pełnowartościowego białka, które jest łatwo przyswajalne i zawiera wszystkie aminokwasy egzogenne, czyli takie, których nasz organizm nie umie syntetyzować, sami musimy dostarczać je z pożywienia. Dodatkowo dadzą Ci one poczucie sytości, dostarczając wielu witamin i składników mineralnych.

Zatem, jak zrobić pastę z łososiem i jajkiem?

Wystarczy, że ugotujesz jajka na twardo w lekko osolonej wodzie.

Następnie ostudzisz je, obierzesz ze skorupy i pokroisz w drobną kostkę. Jeśli chcesz, śmiało możesz zetrzeć je na tarce. Łososia podziel na mniejsze kawałki i wymieszaj z jajkiem, dodaj majonez i musztardę, dokładnie wymieszaj ze szczypiorkiem, aby składniki się połączyły.

Pasta będzie bardzo dobra i smaczna, jeśli doprawisz ją tylko odrobiną świeżo zmielonego pieprzu i szczyptą soli. Podawaj ją na świeżym pieczywie o dobrym składzie. Skorzystaj z pieczywa żytniego na zakwasie, o jak największym udziale mąki żytniej. Tak przygotowane kanapki obficie posyp posiekaną kolendrą, będzie to dodatkowa porcja witaminy C.

Pyszna pasta do chleba gotowa do spożycia, możesz podawać ją na śniadanie. Będzie to też dobry pomysł na kolację. Skoro już znasz mój sprawdzony przepis na pastę do kanapek, która jest pyszna i niesamowicie łatwa oraz szybka w przygotowaniu, koniecznie wypróbuj go w swoim domu. Pasta będzie dobra dla dzieci, ale pokochają ją, także dorośli. Pamiętaj, aby wybierać pieczywo dobrej jakości, smacznego!

Alergeny w paście z łososia i jajka

Lista alergenów dla pasty z łososia i jajka przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
    • Łosoś wędzony
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez
    • Musztarda

Wartości odżywcze pasty z łososia i jajka

na 100g gotowej potrawy

Pastę podawaj na pieczywie dobrej jakości, wybieraj pieczywo żytnie na zakwasie lub inne z pełnego przemiału.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kcal)
156.27
156.27
Białko (g)
13.46
13.46

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany (g)
0.67
0.67
Węglowodany przyswajalne (g)
0.51
0.51
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.16
0.16

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz (g)
10.67
10.67
Tłuszcze nasycone (g)
3.39
3.39
Tłuszcze nienasycone (g)
7.28
7.28
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.59
3.59
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
3.69
3.69
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
218.00
218.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(100g)
Witamina A (µg (mcg))
106.58
106.58
Witamina B6 (mg)
0.20
0.20
Witamina B12 (µg (mcg))
1.61
1.61
Witamina C (mg)
1.98
1.98
Witamina D (µg (mcg))
6.93
6.93
Witamina E (mg)
0.76
0.76
Retinol (µg (mcg))
99.07
99.07
Tiamina (mg)
0.04
0.04
Ryboflawina (mg)
0.30
0.30
Niacyna (mg)
1.68
1.68
Foliany (µg (mcg))
30.90
30.90
Beta karoten (µg (mcg))
89.31
89.31

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód (mg)
358.25
358.25
Potas (mg)
150.10
150.10
Wapń (mg)
39.64
39.64
Fosfor (mg)
171.20
171.20
Magnez (mg)
15.10
15.10
Żelazo (mg)
1.36
1.36
Cynk (mg)
0.86
0.86
Miedź (mg)
0.12
0.12
Szacunkowy indeks glikemiczny pasty z łososia i jajka 20
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania pasty z łososia i jajka

Koszt składników
38.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jajko
6 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
6.00
Za 6 szt.
Łosoś wędzony
200 g
12.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 2
24.00
Za 200 g
Majonez
30 g
3 łyżki
4.00
Za 270,0 g
Liczba opakowań 1
0.44
Za 30 g
Musztarda
10 g
1 łyżeczka
2.00
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.11
Za 10 g
Szczypiorek
20 g
2 łyżki
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
1.33
Za 20 g
Koszt składników
38.00