Przepis na pastę z łososia i jajka krok po kroku
- Jajko 6 szt.
- Łosoś wędzony 200 g
- Majonez 30 g 3 łyżki
- Musztarda 10 g 1 łyżeczka
- Szczypiorek 20 g 2 łyżki
Jajka ugotuj na twardo w lekko osolonej wodzie.
Obierz jajka i pokrój w małą kostkę.
Dodaj kawałki łososia i wymieszaj.
Następnie dodaj majonez i musztardę, dopraw do smaku i połącz wszystkie składniki, mieszając.
Pastę podawaj z pieczywem, obficie posypaną szczypiorkiem.
-
Pasta jajeczna
-
Pasta z awokado i jajkiem
-
Pasta z tuńczyka i jajka
-
Pasta jajeczna z awokado
-
Pasta z awokado z jajkiem
-
Pasta z makreli i jajka
-
Pasta z makreli i jajek
-
Pasta jajeczna fit
-
Pasta jajeczna z tuńczykiem
-
Pasta jajeczna ze szczypiorkiem
-
Pasta jajeczna z serem
-
Pasta jajeczna Thermomix
-
Pasta jajeczna z makrelą
-
Klasyczna pasta z makreli
-
Pasta z makreli fit
-
Pasta z makreli w oleju
-
Pasta bezjajeczna
-
Pasta rybna z jajkiem
-
Pasta jajeczna

(liczba kalorii)
Pasta z łososia i jajka - cechy przepisu
Więcej o paście z łososia i jajka
Pasta z łososia i jajka to szybki, łatwy i tani sposób na smarowidło do kanapek, które możesz podawać na kolację lub śniadanie.
Klasyczna pasta składa się przeważnie tylko z ugotowanych jajek, majonezu i niewielkiej ilości podstawowych przypraw, takich jak sól, pieprz. Dzisiaj jednak przedstawię Ci przepis na pastę z łososia i jajka, która będzie pyszna w smaku i szybka w przygotowaniu.
Będziesz potrzebować podstawowe składniki, które z pewnością masz w swoim domu, a jeśli nie to bez problemu dostaniesz je, w każdym sklepie.
Zaopatrz się w jajka, łososia, szczypiorek, majonez, musztardę, pieprz i sól.
Jajka są źródłem pełnowartościowego białka, które jest łatwo przyswajalne i zawiera wszystkie aminokwasy egzogenne, czyli takie, których nasz organizm nie umie syntetyzować, sami musimy dostarczać je z pożywienia. Dodatkowo dadzą Ci one poczucie sytości, dostarczając wielu witamin i składników mineralnych.
Zatem, jak zrobić pastę z łososiem i jajkiem?
Wystarczy, że ugotujesz jajka na twardo w lekko osolonej wodzie.
Następnie ostudzisz je, obierzesz ze skorupy i pokroisz w drobną kostkę. Jeśli chcesz, śmiało możesz zetrzeć je na tarce. Łososia podziel na mniejsze kawałki i wymieszaj z jajkiem, dodaj majonez i musztardę, dokładnie wymieszaj ze szczypiorkiem, aby składniki się połączyły.
Pasta będzie bardzo dobra i smaczna, jeśli doprawisz ją tylko odrobiną świeżo zmielonego pieprzu i szczyptą soli. Podawaj ją na świeżym pieczywie o dobrym składzie. Skorzystaj z pieczywa żytniego na zakwasie, o jak największym udziale mąki żytniej. Tak przygotowane kanapki obficie posyp posiekaną kolendrą, będzie to dodatkowa porcja witaminy C.
Pyszna pasta do chleba gotowa do spożycia, możesz podawać ją na śniadanie. Będzie to też dobry pomysł na kolację. Skoro już znasz mój sprawdzony przepis na pastę do kanapek, która jest pyszna i niesamowicie łatwa oraz szybka w przygotowaniu, koniecznie wypróbuj go w swoim domu. Pasta będzie dobra dla dzieci, ale pokochają ją, także dorośli. Pamiętaj, aby wybierać pieczywo dobrej jakości, smacznego!
Wartości odżywcze pasty z łososia i jajka
Energia i białka
(100g)
Węglowodany w paście z łososia i jajka
(100g)
Tłuszcze
(100g)
Witaminy w przepisie na pastę z łososia i jajka
(100g)
Składniki mineralne w przepisie na pastę z łososia i jajka
(100g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w paście z łososia i jajka
Lista alergenów dla pasty z łososia i jajka przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
- Łosoś wędzony
-
Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Majonez
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Majonez
- Musztarda