Przepis na pastę z groszku konserwowego krok po kroku
- Groszek zielony konserwowy 400 g
- Słonecznik nasiona łuskane 40 g
- Olej rzepakowy 25 ml
Z groszku odlej zalewę. Słonecznik możesz uprażyć na suchej patelni.
Zblenduj na gładką masę groszek, ząbek czosnku, olej, słonecznik, natkę pietruszki, sól, pieprz oraz sok z cytryny.
Pastę dopraw do smaku.
-
Pasztet z królika
-
Kapusta wigilijna
-
Chlebek bananowy fit
-
Kotlety z soczewicy
-
Dorsz pieczony
-
Bataty z piekarnika
-
Pieczone buraki
-
Ryba z piekarnika
-
Kaszotto z warzywami w pomidorowym sosie z posypką z orzeszków
-
Grillowany stek z kalafiora z serem i ketchupem oraz pieczonym pieczywem
-
Makaron ze szpinakiem i tuńczykiem
-
Sałatka z kurczakiem i mango
-
Sałatka z tuńczykiem i jajkiem
-
Makaron z fasolką szparagową, kurczakiem i pesto
-
Łosoś z patelni
-
Pasta kanapkowa
-
Koktajl dietetyczny
-
Indyk pieczony
-
Dietetyczna kolacja

(liczba kalorii)
Pasta z groszku konserwowego - cechy przepisu
Więcej o paście z groszku konserwowego
Pyszna, zdrowa i wegetariańska pasta z groszku konserwowego to doskonały sposób na dobry dodatek do kanapek. Jest ekspresowa i bardzo prosta. Przepis na pastę z groszku konserwowego robi się w dosłownie kilka minut. To znakomity pomysł na coś, co może zjeść osoba będąca na diecie wegetariańskiej (i nie tylko). Jest smaczna, ponieważ zawiera dobrą kompozycję dodatków, wpływających na smak. Fantastyczny sposób na urozmaicenie codziennych posiłków. Zobacz, jak zrobić pastę z groszku konserwowego w łatwy, szybki i smaczny sposób.
Pasta z groszku konserwowego jest to zblendowany groszek z puszki razem z dodatkami, takimi jak olej, słonecznik, sok z cytryny, sól, pieprz i czosnek. To super pomysł na bezmięsny dodatek do posiłku. Jako wegetariańska pasta na kanapki jest idealna. Zdrowa, smaczna i bardzo odżywcza. Przepis na pastę z groszku konserwowego pasuje na świeże pieczywo. Dobra jest także do pieczywa podpieczonego w tosterze, piekarniku lub na patelni. Sprawdzi się również na waflach ryżowych albo chrupkim pieczywie. Jak zrobisz pastę z groszku konserwowego, możesz ją podawać z warzywami pokrojonymi w słupki. Warzywa także można nafaszerować pastą.
Pasta z groszku konserwowego to dobra alternatywa dla prawie każdego. Wyjątkiem są osoby, które po spożyciu nasion roślin strączkowych, w tym groszku, cierpią na bóle brzucha, gazy i inne, przykre objawy. Groszek konserwowy jest ciężkostrawny, więc u niektórych osób jego zjedzenie wiąże się z wyżej wymienionymi objawami. Jeżeli po zjedzeniu groszku konserwowego nie występują u Ciebie przykre symptomy – jedz na zdrowie. Groszek jest odpowiednim sposobem na uzupełnienie podaży białka oraz błonnika. Jest bogaty w węglowodany, a dodatkowo ma niski indeks glikemiczny. Włączenie groszku do diety jest dobrym sposobem na urozmaicenie dostarczanych witamin, składników mineralnych oraz odżywczych.
Brakuje Ci pomysłu na groszek z puszki? Zrób najprostszy dodatek do kanapek. Jak zrobić pastę z groszku konserwowego? Jest to bardzo szybka i prosta sprawa. Do przepisu na pastę z groszku konserwowego potrzebujesz jedynie blendera, składników pasty, a także pięciu minut. Groszek w puszce odsącz z zalewy. Dodaj do miski razem z olejem, słonecznikiem oraz dodatkami: sokiem z cytryny, solą, pieprzem, czosnkiem i natką pietruszki. Całość bardzo dokładnie zblenduj, by pasta z groszku konserwowego była gładka. To może chwilkę potrwać. Pastę należy doprawić do smaku według uznania.
*Polecam słonecznik uprzednio uprażyć na suchej patelni. Wtedy smak i aromat słonecznika dodatkowo się wzmocni.
Wartości odżywcze pasty z groszku konserwowego
Energia i białka
(60g)
Węglowodany w paście z groszku konserwowego
(60g)
Tłuszcze
(60g)
Witaminy w przepisie na pastę z groszku konserwowego
(60g)
Składniki mineralne w przepisie na pastę z groszku konserwowego
(60g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w paście z groszku konserwowego
Lista alergenów dla pasty z groszku konserwowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na pastę z groszku konserwowego