Przepis na pasta z awokado jajkiem i szczypiorkiem krok po kroku

Składniki dla 5 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek, miska

Jajka umieść w garnku, wlej wodę.

Gotuj przez 10 minut na średnim ogniu.

Jajka wystudź i obierz ze skórki, pokrój w kostkę.

Awokado przekrój na pół, usuń pestkę i pokrój w kostkę.

Miąższ wydrąż łyżką i dodaj do jajek.

Posiekaj szczypior i koper, dodaj do miski.

Dopraw solą i pieprzem, dodaj musztardę, kwaśną śmietanę i ketchup.

Wymieszaj całość do połączenia składników.

Pastę podawaj na kromce świeżego pieczywa.

Pasta z awokado, jajkiem i szczypiorkiem podana na pieczywie.
Pasta z awokado, jajkiem i szczypiorkiem
Koszt przygotowania dania
23.36 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
299 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
44

Pasta z awokado jajkiem i szczypiorkiem - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o paście z awokado jajkiem i szczypiorkiem

Pasta z awokado, jajkiem i szczypiorkiem to wspaniały pomysł na pyszny dodatek do pieczywa. Pasta jest bardzo pożywna i podana z żytnim pieczywem stanowi doskonałe śniadanie, które zapewni energię na początek dnia. Przepis na pastę z awokado, jajkiem i szczypiorkiem jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją przygotować. Do zrobienia pasty potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: awokado, jajko, szczypior, ketchup, śmietana kwaśna, musztarda francuska, koper, sól, pieprz.

Jak zrobić pastę z awokado, jajkiem i szczypiorkiem? Jajka umieść w garnku, wlej wodę. Gotuj przez 10 minut na średnim ogniu. Jajka wystudź i obierz ze skórki, pokrój w kostkę. Awokado przekrój na pół, usuń pestkę i pokrój w kostkę. Miąższ wydrąż łyżką i dodaj do jajek. Posiekaj szczypior i koper, dodaj do miski. Dopraw solą i pieprzem, dodaj musztardę, kwaśną śmietanę i ketchup. Wymieszaj całość do połączenia składników. Pastę podawaj na kromce świeżego pieczywa.

Awokado chodź nie słodkie jest owocem. Zawiera dużą ilość kalorii, które pochodzą nie z węglowodanów, lecz z dużej zawartości tłuszczu. Awokado zawiera bardzo dobre jakości tłuszcz, który pozytywnie wpływa na nasz układ sercowo naczyniowy. Owoc ma wiele ciekawych zastosowań, gdyż można go podawać na słono i na słodko jako dodatek do musów i deserów na zimno. Awokado zawiera sporą ilość potasu, który pomaga obniżyć ciśnienie naszej krwi, wspomaga prawidłową pracę serca oraz ma wpływ na prawidłową pracę naszej gospodarki wodno-elektrolitowej. Koper ogrodowy jest łatwo dostępną przyprawą, która nadaje intensywny aromat naszym daniom. Nasiona kopru wspomagają trawienie i mają działanie lekko uspokajające.

Podsumowując pyszna pasta z awokado i jajek jest doskonała na kanapki. Pasta jest dobra do spożycia od razu po przygotowaniu. Można ją przechowywać w lodówce przez około 2 dni. Fit pasta może zostać przygotowana także z dodatkiem jogurtu naturalnego, co jeszcze bardziej obniży ilość spożywanych kalorii.

Wartości odżywcze pasty z awokado jajkiem i szczypiorkiem

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kalorie)
149.65 kcal
299.29 kcal
Białko
6.48 g
12.95 g

Węglowodany w paście z awokado jajkiem i szczypiorkiem

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany
4.90 g
9.80 g
Węglowodany przyswajalne
3.35 g
6.69 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.55 g
3.11 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz
11.96 g
23.93 g
Tłuszcze nasycone
6.11 g
12.23 g
Tłuszcze nienasycone
5.85 g
11.70 g
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone
4.52 g
9.05 g
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
1.32 g
2.65 g
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Cholesterol
164.89 mg
329.78 mg

Witaminy w przepisie na pasta z awokado jajkiem i szczypiorkiem

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina A
116.93 µg (mcg)
233.85 µg (mcg)
Witamina B6
0.15 mg
0.29 mg
Witamina B12
0.41 µg (mcg)
0.83 µg (mcg)
Witamina C
6.17 mg
12.34 mg
Witamina D
0.80 µg (mcg)
1.60 µg (mcg)
Witamina E
0.54 mg
1.08 mg
Brak danych dla: koperek ogrodowy świeży.
czytaj dalej
Retinol
97.00 µg (mcg)
194.00 µg (mcg)
Tiamina
0.05 mg
0.09 mg
Ryboflawina
0.28 mg
0.55 mg
Niacyna
0.52 mg
1.05 mg
Foliany
42.85 µg (mcg)
85.69 µg (mcg)
Beta karoten
105.05 µg (mcg)
210.09 µg (mcg)
Brak danych dla: koperek ogrodowy świeży.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na pasta z awokado jajkiem i szczypiorkiem

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód
159.50 mg
319.00 mg
Potas
225.26 mg
450.53 mg
Wapń
63.85 mg
127.71 mg
Fosfor
118.85 mg
237.71 mg
Magnez
18.22 mg
36.44 mg
Żelazo
1.13 mg
2.26 mg
Cynk
0.80 mg
1.60 mg
Miedź
0.08 mg
0.17 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny pasty z awokado jajkiem i szczypiorkiem 44
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w paście z awokado jajkiem i szczypiorkiem

Lista alergenów dla pasty z awokado jajkiem i szczypiorkiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietana 18%
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Musztarda

Cena przygotowania pasty z awokado jajkiem i szczypiorkiem

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jajko
8 szt.
6.00
Za 6.0 szt.
Liczba opakowań 2
8.00
Za 8 szt.
Awokado
200 g
1 średnia sztuka
6.00
Za 200.0 g
Liczba opakowań 1
6.00
Za 200 g
Szczypiorek
30 g
1 pęczek
2.00
Za 30.0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 30 g
Śmietana 18%
300 g
2.20
Za 200.0 g
Liczba opakowań 2
3.30
Za 300 g
Ketchup
50 g
5 płaskich łyżek stołowych
5.00
Za 500.0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 50 g
Koperek ogrodowy świeży
30 g
1 pęczek
2.50
Za 25.0 g
Liczba opakowań 2
3.00
Za 30 g
Musztarda
50 g
5 płaskich łyżek stołowych
2.00
Za 180.0 g
Liczba opakowań 1
0.56
Za 50 g
Koszt składników
36.40
Jak oceniasz przepis na pasta z awokado jajkiem i szczypiorkiem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100.0% osób