Pasta z awokado jajkiem i szczypiorkiem
- Jajko (8 szt.)
- Awokado - 1 średnia sztuka (200 g)
- Szczypiorek - 1 pęczek (30 g)
- Śmietana 18% (300 g)
- Ketchup - 5 płaskich łyżek stołowych (50 g)
- Koperek ogrodowy świeży - 1 pęczek (30 g)
- Musztarda - 5 płaskich łyżek stołowych (50 g)
Przepis na pasta z awokado jajkiem i szczypiorkiem krok po kroku
Jajka umieść w garnku, wlej wodę.
Gotuj przez 10 minut na średnim ogniu.
Jajka wystudź i obierz ze skórki, pokrój w kostkę.
Awokado przekrój na pół, usuń pestkę i pokrój w kostkę.
Miąższ wydrąż łyżką i dodaj do jajek.
Posiekaj szczypior i koper, dodaj do miski.
Dopraw solą i pieprzem, dodaj musztardę, kwaśną śmietanę i ketchup.
Wymieszaj całość do połączenia składników.
Pastę podawaj na kromce świeżego pieczywa.
-
Pasta jajeczna
-
Pasta z awokado i jajkiem
-
Pasta z awokado i jajek
-
Pasta z awokado i jajka
-
Pasta z tuńczyka i jajka
-
Pasta jajeczna z awokado
-
Pasta z awokado z jajkiem
-
Pasta z makreli i jajka
-
Pasta z makreli i jajek
-
Pasta jajeczna fit
-
Pasta jajeczna z tuńczykiem
-
Pasta jajeczna ze szczypiorkiem
-
Pasta jajeczna z serem
-
Pasta jajeczna Thermomix
-
Pasta jajeczna z makrelą
-
Klasyczna pasta z makreli
-
Pasta z makreli fit
-
Pasta z makreli w oleju
-
Pasta jajeczna
Więcej informacji na temat pasty z awokado jajkiem i szczypiorkiem
Pasta z awokado, jajkiem i szczypiorkiem to wspaniały pomysł na pyszny dodatek do pieczywa. Pasta jest bardzo pożywna i podana z żytnim pieczywem stanowi doskonałe śniadanie, które zapewni energię na początek dnia. Przepis na pastę z awokado, jajkiem i szczypiorkiem jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją przygotować. Do zrobienia pasty potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: awokado, jajko, szczypior, ketchup, śmietana kwaśna, musztarda francuska, koper, sól, pieprz.
Jak zrobić pastę z awokado, jajkiem i szczypiorkiem? Jajka umieść w garnku, wlej wodę. Gotuj przez 10 minut na średnim ogniu. Jajka wystudź i obierz ze skórki, pokrój w kostkę. Awokado przekrój na pół, usuń pestkę i pokrój w kostkę. Miąższ wydrąż łyżką i dodaj do jajek. Posiekaj szczypior i koper, dodaj do miski. Dopraw solą i pieprzem, dodaj musztardę, kwaśną śmietanę i ketchup. Wymieszaj całość do połączenia składników. Pastę podawaj na kromce świeżego pieczywa.
Awokado chodź nie słodkie jest owocem. Zawiera dużą ilość kalorii, które pochodzą nie z węglowodanów, lecz z dużej zawartości tłuszczu. Awokado zawiera bardzo dobre jakości tłuszcz, który pozytywnie wpływa na nasz układ sercowo naczyniowy. Owoc ma wiele ciekawych zastosowań, gdyż można go podawać na słono i na słodko jako dodatek do musów i deserów na zimno. Awokado zawiera sporą ilość potasu, który pomaga obniżyć ciśnienie naszej krwi, wspomaga prawidłową pracę serca oraz ma wpływ na prawidłową pracę naszej gospodarki wodno-elektrolitowej. Koper ogrodowy jest łatwo dostępną przyprawą, która nadaje intensywny aromat naszym daniom. Nasiona kopru wspomagają trawienie i mają działanie lekko uspokajające.
Podsumowując pyszna pasta z awokado i jajek jest doskonała na kanapki. Pasta jest dobra do spożycia od razu po przygotowaniu. Można ją przechowywać w lodówce przez około 2 dni. Fit pasta może zostać przygotowana także z dodatkiem jogurtu naturalnego, co jeszcze bardziej obniży ilość spożywanych kalorii.
Alergeny w paście z awokado jajkiem i szczypiorkiem
Lista alergenów dla pasty z awokado jajkiem i szczypiorkiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietana 18%
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Musztarda
Wartości odżywcze pasty z awokado jajkiem i szczypiorkiem
Pasta z awokado, jajkiem i szczypiorkiem to bardzo dobre źródło białka pochodzenia zwierzęcego. Pasta zawiera także dużą ilość zdrowych kwasów tłuszczowych omega 3. Pasta jest syta i świetnie sprawdzi się na diecie redukcyjnej.
Energia i białka
(200g)
Węglowodany
(200g)
Tłuszcze
(200g)
Witaminy
(200g)
Składniki mineralne
(200g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.