Przepis na pączki z twarogiem krok po kroku

Składniki dla 18 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
cukier puder, cukier z prawdziwą wanilią
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek, miska, rękaw cukierniczy

W ciepłym mleku rozpuść drożdże i cukier.

Do miski przesiej mąkę pszenną.

Rozpuść masło w mikrofali.

Do miski z mąką wlej drożdże z mlekiem, masło, dodaj kieliszek wódki i wymieszaj składniki.

Ciasto odstaw w ciepłe miejsce na około 2 godziny w celu podwojenia objętości.

Ciasto podziel na 18 równych porcji, z każdej uformuj okrągłego pączka i odłóż przykryte ściereczką do wyrośnięcia jeszcze na 20 minut.

W garnku rozgrzej olej rzepakowy do 180 stopni C.

Pączki smaż partiami po 4-6 sztuk w zależności od wielkości garnka.

Powinny smażyć się przez około 4-5 minut z każdej strony.

Pączki ułóż na ręczniku papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

W misce wymieszaj żółtka, cukier, skórkę z cytryny i twaróg.

Przełóż masę do rękawa cukierniczego i nafaszeruj pączki.

Posyp wierzch pączków cukrem pudrem.

Małe pączki z twarogiem podane na talerzu z dodatkiem kawy w białej filiżance.
Pączki z twarogiem
Koszt przygotowania dania
25.05 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
476 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
70

Pączki z twarogiem - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o pączki z twarogiem

Pączki z twarogiem to najlepsze domowe łakocie świetnie sprawdzające się jako śniadanie na słodko lub deser podczas różnych spotkań. Przepis na pączki z twarogiem jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia cukierniczego, aby je przygotować. Do zrobienia pysznych pączków potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, cukier, drożdże, mleko, wódka, masło, twaróg mielony tłusty, żółtka jaj, cukier z prawdziwą wanilią, cukier puder, skórka z cytryny, olej rzepakowy.

Jak zrobić pączki z twarogiem? W ciepłym mleku rozpuść drożdże i cukier. Do miski przesiej mąkę pszenną. Rozpuść masło w mikrofali. Do miski z mąką wlej drożdże z mlekiem, masło, dodaj kieliszek wódki i wymieszaj składniki. Ciasto odstaw w ciepłe miejsce na około 2 godziny w celu podwojenia objętości. Ciasto podziel na 18 równych porcji, z każdej uformuj okrągłego pączka i odłóż przykryte ściereczką do wyrośnięcia jeszcze na 20 minut. W garnku rozgrzej olej rzepakowy do 180 stopni C. Jego temperaturę koniecznie kontroluj za pomocą termometru cukierniczego. Pączki smaż partiami po 4-6 sztuk w zależności od wielkości garnka. Powinny smażyć się przez około 4-5 minut z każdej strony. Pączki ułóż na ręczniku papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. W misce wymieszaj żółtka, cukier, skórkę z cytryny i twaróg. Przełóż masę do rękawa cukierniczego i nafaszeruj pączki. Posyp wierzch pączków cukrem pudrem.

Twaróg jest rodzajem sera produkowanym z mleka. Twaróg jest przede wszystkim dobrym źródłem biała. Białko jest bardzo ważnym składnikiem pokarmowym w naszej diecie. Ser twarogowy zawiera także duże ilości wapnia. Czyli podstawowego pierwiastka budującego nasze kości. Ciasto drożdżowe jest bardzo popularnym rodzajem ciasta wykorzystywanym szeroko w kuchni na całym świecie. Ciasto drożdżowe przygotowywać można na słodko i na słono.

Podsumowując nadzienie do pączków z serem białym połączyć można z polewą czekoladową, którą udekorujesz pączki. Pyszne pączki z serem są bardzo kremowe i wspaniale komponują się z kakao. Pączki dobre są do przechowywania przez maksymalnie dwa dni. Po upływie tego czasu tracą świeżość i nie są apetyczne.

Wartości odżywcze pączki z twarogiem

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(105g)
Energia (kalorie)
453.97 kcal
476.67 kcal
Białko
6.38 g
6.70 g

Węglowodany w pączki z twarogiem

Na 100g
Na porcję
(105g)
Węglowodany
22.69 g
23.82 g
Węglowodany przyswajalne
22.44 g
23.56 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.24 g
0.26 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(105g)
Tłuszcz
37.25 g
39.11 g
Tłuszcze nasycone
3.95 g
4.15 g
Tłuszcze nienasycone
33.30 g
34.96 g
Cholesterol
35.05 mg
36.80 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na pączki z twarogiem

Na 100g
Na porcję
(105g)
Witamina D
0.30 µg (mcg)
0.32 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na pączki z twarogiem

Na 100g
Na porcję
(105g)
Sód
71.45 mg
75.03 mg
Potas
88.62 mg
93.05 mg
Wapń
43.84 mg
46.03 mg
Żelazo
1.41 mg
1.48 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny pączki z twarogiem 70
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w pączki z twarogiem

Lista alergenów dla pączki z twarogiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 3,2%
    • Ser twarogowy tłusty
  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Żółtko jajka

Cena przygotowania pączki z twarogiem

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
650 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.95
Za 650 g
Cukier
120 g
pół szklanki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 120 g
Drożdże świeże
60 g
1.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 60 g
Mleko 3,2%
400 ml
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
1.00
Za 400 ml
Wódka
40 ml
1 kieliszek
25.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
2.00
Za 40 ml
Ser twarogowy tłusty
500 g
2 małe kostki
3.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
7.00
Za 500 g
Żółtko jajka
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Skórka z cytryny
20 g
6.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 20 g
Olej rzepakowy
1000 ml
do smażenia
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
7.00
Za 1000 ml
Koszt składników
60.00
Jak oceniasz przepis na pączki z twarogiem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób