Pączki z twarogiem

Opublikowano: 11.01.2022 r., 9:00 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Pączki z twarogiem i kawa
Pączki z twarogiem
Pączki z twarogiem to doskonały pomysł na pyszny deser, świetnie komponując się z kawą i herbatą. Koniecznie wypróbuj nasz przepis na smażone w głębokim oleju pączki.
Przygotowanie 140 min
Mieszanie i łączenie i Czas smażenia 20 min
480 kcal
Kcal w porcji
105 g
Wielkość porcji
70
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 18 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 (650 g)
  • Cukier - pół szklanki (120 g)
  • Drożdże świeże (60 g)
  • Mleko 3,2% (400 ml)
  • Wódka - 1 kieliszek (40 ml)
  • Ser twarogowy tłusty - 2 małe kostki (500 g)
  • Żółtko jajka (4 szt.)
  • Skórka z cytryny (20 g)
  • Olej rzepakowy - do smażenia (1000 ml)
  • Masło (40 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
cukier puder, cukier z prawdziwą wanilią
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, miska, rękaw cukierniczy

Przepis na pączki z twarogiem krok po kroku

W ciepłym mleku rozpuść drożdże i cukier.

Do miski przesiej mąkę pszenną.

Rozpuść masło w mikrofali.

Do miski z mąką wlej drożdże z mlekiem, masło, dodaj kieliszek wódki i wymieszaj składniki.

Ciasto odstaw w ciepłe miejsce na około 2 godziny w celu podwojenia objętości.

Ciasto podziel na 18 równych porcji, z każdej uformuj okrągłego pączka i odłóż przykryte ściereczką do wyrośnięcia jeszcze na 20 minut.

W garnku rozgrzej olej rzepakowy do 180 stopni C.

Pączki smaż partiami po 4-6 sztuk w zależności od wielkości garnka.

Powinny smażyć się przez około 4-5 minut z każdej strony.

Pączki ułóż na ręczniku papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

W misce wymieszaj żółtka, cukier, skórkę z cytryny i twaróg.

Przełóż masę do rękawa cukierniczego i nafaszeruj pączki.

Posyp wierzch pączków cukrem pudrem.

Jak oceniasz przepis na pączki z twarogiem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 92,5% osób

Więcej informacji na temat pączki z twarogiem

Pączki z twarogiem to najlepsze domowe łakocie świetnie sprawdzające się jako śniadanie na słodko lub deser podczas różnych spotkań. Przepis na pączki z twarogiem jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia cukierniczego, aby je przygotować. Do zrobienia pysznych pączków potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, cukier, drożdże, mleko, wódka, masło, twaróg mielony tłusty, żółtka jaj, cukier z prawdziwą wanilią, cukier puder, skórka z cytryny, olej rzepakowy.

Jak zrobić pączki z twarogiem? W ciepłym mleku rozpuść drożdże i cukier. Do miski przesiej mąkę pszenną. Rozpuść masło w mikrofali. Do miski z mąką wlej drożdże z mlekiem, masło, dodaj kieliszek wódki i wymieszaj składniki. Ciasto odstaw w ciepłe miejsce na około 2 godziny w celu podwojenia objętości. Ciasto podziel na 18 równych porcji, z każdej uformuj okrągłego pączka i odłóż przykryte ściereczką do wyrośnięcia jeszcze na 20 minut. W garnku rozgrzej olej rzepakowy do 180 stopni C. Jego temperaturę koniecznie kontroluj za pomocą termometru cukierniczego. Pączki smaż partiami po 4-6 sztuk w zależności od wielkości garnka. Powinny smażyć się przez około 4-5 minut z każdej strony. Pączki ułóż na ręczniku papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. W misce wymieszaj żółtka, cukier, skórkę z cytryny i twaróg. Przełóż masę do rękawa cukierniczego i nafaszeruj pączki. Posyp wierzch pączków cukrem pudrem.

Twaróg jest rodzajem sera produkowanym z mleka. Twaróg jest przede wszystkim dobrym źródłem biała. Białko jest bardzo ważnym składnikiem pokarmowym w naszej diecie. Ser twarogowy zawiera także duże ilości wapnia. Czyli podstawowego pierwiastka budującego nasze kości. Ciasto drożdżowe jest bardzo popularnym rodzajem ciasta wykorzystywanym szeroko w kuchni na całym świecie. Ciasto drożdżowe przygotowywać można na słodko i na słono.

Podsumowując nadzienie do pączków z serem białym połączyć można z polewą czekoladową, którą udekorujesz pączki. Pyszne pączki z serem są bardzo kremowe i wspaniale komponują się z kakao. Pączki dobre są do przechowywania przez maksymalnie dwa dni. Po upływie tego czasu tracą świeżość i nie są apetyczne.

Alergeny w pączki z twarogiem

Lista alergenów dla pączki z twarogiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 3,2%
    • Ser twarogowy tłusty
    • Masło
  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Żółtko jajka

Wartości odżywcze pączki z twarogiem

na 100g gotowej potrawy

Pączki z twarogiem to słodki domowy wyrób zawierający bardzo dużo kalorii. Słodkie wypieki mają mały indeks sytości, lecz dużą ilość kalorii, dlatego powinniśmy ograniczać ich spożycie. Domowe wyroby nie zawierają kalorii.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(105g)
Energia (kcal)
457.58
480.46
Białko (g)
6.31
6.62

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(105g)
Węglowodany (g)
22.37
23.49
Węglowodany przyswajalne (g)
22.13
23.24
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.24
0.25
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(105g)
Tłuszcz (g)
37.85
39.75
Tłuszcze nasycone (g)
4.96
5.21
Tłuszcze nienasycone (g)
32.89
34.54
Cholesterol (mg)
37.53
39.40
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(105g)
Witamina D (µg (mcg))
0.30
0.31
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(105g)
Sód (mg)
70.62
74.15
Potas (mg)
87.74
92.12
Wapń (mg)
43.56
45.74
Żelazo (mg)
1.39
1.46
Szacunkowy indeks glikemiczny pączki z twarogiem 70
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania pączki z twarogiem

Koszt składników
65.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
650 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.95
Za 650 g
Cukier
120 g
pół szklanki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 120 g
Drożdże świeże
60 g
1.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 60 g
Mleko 3,2%
400 ml
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
1.00
Za 400 ml
Wódka
40 ml
1 kieliszek
25.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
2.00
Za 40 ml
Ser twarogowy tłusty
500 g
2 małe kostki
3.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
7.00
Za 500 g
Żółtko jajka
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Skórka z cytryny
20 g
6.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 20 g
Olej rzepakowy
1000 ml
do smażenia
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
7.00
Za 1000 ml
Masło
40 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 40 g
Koszt składników
65.00