Pączki z serem
- Ser twarogowy tłusty - 1 kostka (200 g)
- Mąka pszenna typ 500 - 1 szklanka (250 g)
- Cukier - 4 łyżki (40 g)
- Żółtko jajka (2 szt.)
- Śmietana 18% - 1/2 opakowania (125 g)
- Olej rzepakowy (1000 ml)
Przepis na pączki z serem krok po kroku
Do miski włóż ser twarogowy, żółtka, śmietanę oraz obydwa cukry.
Następnie dodaj mąkę przesianą przez sitko, sodę czyszczoną i wymieszaj.
Odrywaj z ciasta po kawałku i formuj małe kulki.
Do garnka wlej olej rzepakowy i mocno rozgrzej.
Usmaż pączki na złocisty kolor przez około 3-5 minut.
Nie wrzucaj wszystkich kulek naraz, aby się nie skleiły.
Po usmażeniu połóż pączki na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru oleju.
Podawaj posypane cukrem pudrem.
-
Lawasz
-
Rolada szpinakowa
-
Churros
-
Ciasto dyniowe
-
Rogaliki drożdżowe
-
Bajaderki
-
Mochi
-
Kruche ciasto z rabarbarem i budyniem
-
Corn dog
-
Pieguski
-
Chlebek ziołowy
-
Ciasto francuskie na słono
-
Pączki serowe
-
Babeczki waniliowe
-
Chlebek ziołowy Thermomix
-
Cannoli
-
Sernikobrownie z truskawkami
-
Tamale
-
Przekąski na Halloween
Więcej informacji na temat pączki z serem
Pyszne, delikatne i wilgotne kuleczki z nadzieniem serowym to nic innego jak pączki z serem.
Pączki z czasem doczekały się wielu modyfikacji, kiedyś były tylko te tradycyjne z marmoladą lub adwokatem, teraz mamy pączki wiedeńskie lub pączuszki z twarogiem.
Krótko mówiąc, każdy wybierze coś dla siebie. Dzisiaj przedstawię Ci przepis na pączki z serem. Do ich wykonania będziesz potrzebował kostki sera twarogowego, będzie to nasze nadzienie. Ważne, aby wybrać ser twarogowy tłusty, te o niskiej zawartości tłuszczu, mają tendencję do kruszenia się. Oprócz niego będziemy potrzebować jeszcze mąkę pszenną, cukier, opcjonalnie cukier waniliowy, który doda dodatkowego aromatu, kilka żółtek, śmietanę oraz olej rzepakowy.
Mój sprawdzony przepis na domowe łakocie jest bardzo prosty.
Zatem jak zrobić pączki z serem?
Wystarczy, że w misce wymieszasz ser twarogowy, żółtka, śmietanę, oraz cukier. W tym momencie dodaj, także cukier waniliowy, jeśli się na niego zdecydowałeś. Następnie dodaj mąkę, wcześniej przesianą przez sito, sprawi to, że ciasto będzie bardziej puszyste. Na końcu, dodaj odrobinę sody oczyszczonej i dokładnie wymieszaj całą masę. Z ciasta odrywaj po kawałku i uformuj małe kulki, aby ciasto nie przyklejało się do rąk, oprósz je delikatnie mąką lub nasmaruj odrobiną oleju. Do garnka wlej sporą ilość oleju rzepakowego i mocno rozgrzej. Jest to bardzo ważne, ponieważ gdy zaczniesz smażyć na zimnym oleju, nasze pączki wsiąkną jego dużą ilość i będą bardzo tłuste. Aby sprawdzić, czy olej jest już gotowy, dodaj do niego odrobinę ciasta, gdy zacznie od razu się rumienić, możesz przystąpić do smażenia. Pączki będą smażyć się bardzo szybko, po 5 minutach będą dobre. Gdy przyjmą złocisty kolor, śmiało możesz wyłowić je łyżką cedzakową, już na pewno będą pyszne. Pamiętaj, aby nie wrzucać od razu wszystkich kulek, wtedy jest szansa, że się skleją. Po usmażeniu połóż pączki na ręcznik papierowy, w ten sposób pozbędziesz się nadmiaru oleju. Gdy ostygną, posyp je cukrem pudrem. Pączki z serem to świetny pomysł na słodką przekąskę w ciągu dnia.
Alergeny w pączkach z serem
Lista alergenów dla pączki z serem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser twarogowy tłusty
- Śmietana 18%
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Żółtko jajka
W przepisie na pączki z serem nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:
- soda oczyszczona
Wartości odżywcze pączki z serem
Pączki po usmażeniu połóż na ręczniku papierowym, w ten sposób pozbędziesz się nadmiaru tłuszczu.
Energia i białka
(30g)
Węglowodany
(30g)
Tłuszcze
(30g)
Witaminy
(30g)
Składniki mineralne
(30g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.