Orzeźwiająca sałatka z arbuza i fety z miętą w arbuzie
- Arbuz (500 g)
- Ser Feta (100 g)
- Suszone pomidory (30 g)
- Słonecznik nasiona łuskane (30 g)
- Jogurt grecki 0% tłuszczu (100 ml)
- Grzanki (40 g)
- Czosnek (5 g)
Przepis na orzeźwiającą sałatkę z arbuza i fety z miętą w arbuzie krok po kroku
Jogurt wymieszaj z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodaj także pieprz.
Podstawę arbuza podetnij na prosto, by wyciąć stabilny koszyk. Za pomocą długopisu narysuj na nim kształt koszyka. Pamiętaj, by górną linię koszyka zrobić powyżej połowy arbuza, a rączka koszyka była gruba na minimum 5 cm. Wytnij otwory. Kawałki arbuza zdejmij i odłóż. Za pomocą specjalnej łyżeczki wydrąż kuleczki (użyj je do sałatki). Resztę wydrąż łyżką wyjmując ze środka jak najwięcej miąższu. Można także wyjąć miąższ i pokroić w kostkę jeśli nie posiadasz łyżki.
Ser pokrój w niewielką kostkę.
Pomidory pokrój w paski.
Wymłóż arbuza z serem i pomidorami do koszyczka. Dodaj sos i słonecznik. Wymieszaj dokładnie.
Posyp danie świeżymi listkami mięty. Tuż przed jedzeniem posyp grzankami.
-
Sałatka z rukoli
-
Makaron ze szpinakiem i serem feta
-
Sałatka z brokułem i fetą
-
Sałatka z buraków i fety
-
Sałatka z awokado i fetą
-
Sałatka z dynią
-
Sałatka z kurczakiem i fetą
-
Sałatka na grilla z fetą
-
Sałatka z arbuzem i fetą
-
Sałatka z bobem i fetą
-
Carpaccio z buraka z fetą i rukolą
-
Sałatka z granatem i fetą
-
Sałatka z serem feta i pomidorami
-
Sałatka z tortellini ze szpinakiem
-
Sałatka z tortellini i suszonymi pomidorami
-
Sałatka z serem feta i jajkiem
-
Sałatka z fetą i pomidorami
-
Sałatka brokułowa z sosem czosnkowym
-
Sałatka z fetą
Więcej informacji na temat orzeźwiającej sałatki z arbuza i fety z miętą w arbuzie
Przepięknie prezentująca się sałatka z arbuza i fety podana w arbuzie. Efektowny koszyczek wykonany ze skórki arbuza to hit. Przepiękna, ale również bardzo smaczna sałatka arbuzowa. Jest niezwykle odświeżająca, ponieważ jest zrobiona z miętą. Dodatek świeżej mięty wspaniale ożywia sałatkę. W dodatku nic się nie marnuje. Skórka arbuza świetnie radzi sobie w formie miski na sałatkę.
Przepyszny sos na bazie jogurtu greckiego z czosnkiem wspaniale komponuje się z całą potrawą. Dodatek grzanek jeszcze dodatkowo pokręci chrupkość dania. Grzanki najlepiej dodać tuż przed podaniem. Grzanki fajnie wyglądają podane w osobnej miseczce. Gdy dodasz grzanki za wcześnie - rozmiękną.
Alergeny w orzeźwiającej sałatce z arbuza i fety z miętą w arbuzie
Lista alergenów dla orzeźwiającej sałatki z arbuza i fety z miętą w arbuzie przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser Feta
- Jogurt grecki 0% tłuszczu
- grzanki
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- grzanki
Wartości odżywcze orzeźwiającej sałatki z arbuza i fety z miętą w arbuzie
Niskokaloryczna sałatka pełna witamin i zdrowia. Zawiera korzystne dla zdrowia kwasy tłuszczowe pochodzące ze słonecznika, tahini oraz oleju.
Energia i białka
(200g)
Węglowodany
(200g)
Tłuszcze
(200g)
Witaminy
(200g)
Składniki mineralne
(200g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.