Naleśniki z bananami

Opublikowano: 25.03.2022 r., 18:58 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Puszyste naleśniki z plasterkami banana
Naleśniki z bananami
Naleśniki to szybki i prosty sposób na pyszny lunch z Twoimi ulubionymi dodatkami. Wybierz je i przygotuj pyszny posiłek dla całej swojej rodziny.
Przygotowanie 15 min
Smażenie i Mieszanie i łączenie 10 min
149 kcal
Kcal w porcji
70 g
Wielkość porcji
90
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) - 1 szklanka (250 g)
  • Mleko 2% - 1 szklanka (200 ml)
  • Jajko (2 szt.)
  • Olej rzepakowy - 3 łyżki (30 ml)
  • Cukier - 3 łyżki (30 g)
  • Banan - 3 sztuki (180 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka

Przepis na naleśniki z bananami krok po kroku

Mąkę przesiej przez sitko, wbij jajka.

Wlej mleko i 1/2 szklanki wody, całość dokładnie wymieszaj.

Wsyp cukier i wlej odrobinę oleju. Połącz wszystkie składniki za pomocą rózgi.

Naleśniki usmaż na patelni bez oleju.

Gotowe naleśniki podawaj z bananami lub innymi ulubionymi owocami.

Jak oceniasz przepis na naleśniki z bananami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,3% osób

Więcej informacji na temat naleśników z bananami

Naleśniki zna i kocha chyba każdy z nas, a zapewne ta większa część. Jednak jak zrobić idealnie puszyste, cienkie i delikatne naleśniki? Koniecznie poznaj mój sprawdzony przepis na naleśniki z bananami i przekonaj się jakie to proste. Z tym przepisem poradzi sobie każda osoba, nawet bez doświadczenia kulinarnego.

Do ich wykonania potrzebujemy tylko kilku składników, takich jak: mąka pszenna, cukier, mleko, jajka, olej i cukier.

W przepisie została użyta zwykła mąka pszenna, naturalnie zawierająca gluten w swoim składzie. Dlatego, jeśli jesteś osoba cierpiącą na choroby glutenozależne np. celiakia lub z innych powodów eliminujesz gluten ze swojej diety, możesz bez problemu zamienić mąkę pszenną na taką, która naturalnie nie zawiera glutenu np. gryczana lub ryżowa.

Skoro mąka wybrana przejdźmy do mleka, śmiało możesz zastąpić je dowolnym napojem roślinnym. Pamiętaj, tylko żeby w jego składzie nie było dodatku cukru.

Nie ma znaczenia czy będzie on migdałowy, sojowy, czy ryżowy. To zależy już tylko od Twoich preferencji żywieniowych. Jeśli nie chcesz używać ani mleka, ani napoju roślinnego przygotuj naleśniki na wodzie. Wszystkie składniki wystarczy po prostu dokładnie wymieszać, tak aby masa ciasta nie miała grudek i była jednolita. Nie zapominaj o dodatku cukru i oleju, dzięki temu nie będziemy musieli używać go już przy smażeniu.

Gdy masa naleśnikowa będzie gotowa, usmaż naleśniki na patelni już bez dodatku oleju rzepakowego. Gotowe naleśniki możesz podawać na wiele sposobów. Na słodko ze świeżymi owocami lub na wytrawnie z warzywami. Oby dwie wersje będą dobre.

Moje dietetyczne naleśniki z bananami sprawdzą się jako pomysł na lunch lub deser w ciągu dnia.

Naleśniki można modyfikować na wiele sposobów, dlatego będą świetną alternatywą dla wielu osób.

Skoro już wiesz jak zrobić naleśniki z bananami, wykorzystaj mój prosty przepis i przygotuj pyszne naleśniki na słodko, będą dobre na śniadanie dla dzieci, ale też na obiad dla całej rodziny. Nie pozostało mi nic innego jak życzyć Ci smacznego!

Alergeny w naleśnikach z bananami

Lista alergenów dla naleśników z bananami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 2%
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze naleśników z bananami

na 100g gotowej potrawy

Zamiast bananów, naleśniki możesz podawać z dowolnymi owocami. Świetnie sprawdzą się owoce jagodowe (truskawki, maliny, jagody)

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(70g)
Energia (kcal)
213.50
149.45
Białko (g)
5.37
3.76

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(70g)
Węglowodany (g)
34.58
24.20
Węglowodany przyswajalne (g)
33.46
23.42
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.12
0.78

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(70g)
Tłuszcz (g)
5.89
4.12
Tłuszcze nasycone (g)
1.36
0.95
Tłuszcze nienasycone (g)
4.53
3.17
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.11
2.17
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.42
1.00
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
53.15
37.21

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(70g)
Witamina A (µg (mcg))
43.42
30.40
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.13
0.09
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.26
0.18
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
2.01
1.41
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.55
0.39
Witamina E (mg)
0.18
0.13
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
42.75
29.93
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.31
0.21
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.38
0.27
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
2.23
1.56
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
69.59
48.71
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
6.60
4.62
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(70g)
Sód (mg)
30.16
21.11
Potas (mg)
172.16
120.51
Wapń (mg)
44.74
31.32
Fosfor (mg)
84.49
59.14
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
15.73
11.01
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
2.59
1.81
Cynk (mg)
0.51
0.36
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.07
0.05
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny naleśników z bananami 90
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania naleśników z bananami

Koszt składników
21.90
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
250 g
1 szklanka
2.30
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.57
Za 250 g
Mleko 2%
200 ml
1 szklanka
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 ml
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Olej rzepakowy
30 ml
3 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.21
Za 30 ml
Cukier
30 g
3 łyżki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.07
Za 30 g
Banan
180 g
3 sztuki
0.80
Za 120,0 g
Liczba opakowań 2
1.20
Za 180 g
Koszt składników
21.90