Muszle ze szpinakiem
- Makaron muszelki - conchiglioni (250 g)
- Serek ricotta (250 g)
- Szpinak (250 g)
- Czosnek - 3 ząbki (15 g)
- Oliwa z oliwek - 4 łyżki (40 ml)
- Pomidory w puszce (800 g)
- Ser Mozzarella (250 g)
Przepis na muszle ze szpinakiem krok po kroku
Makaron przygotuj według instrukcji na opakowaniu, tak by był al dente.
Na patelnie wlej dwie łyżki oliwy i dodaj przeciśnięte przez praskę 2 ząbki czosnku. Gdy minie pół minuty dodaj szpinak i duś całość przez kilka minut.
Szpinak przełóż do miski i zostaw do ostygnięcia.
Gdy szpinak ostygnie, dodaj serek ricotta. Dopraw solą, gałką muszkatołową i pieprzem. Dokładnie wymieszaj.
W garnku podgrzej pozostałą oliwę. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmażaj pół minuty. Wlej pomidory z puszki i dodaj sól, oregano, pieprz i ewentualnie cukier. Gotuj całość 15 minut.
Muszle nadziewaj szpinakiem z serkiem. Sos pomidorowy wlej do naczynia żaroodpornego i ułóż na nim gotowe muszle.
Mozzarellę zetrzyj na tarce i posyp wierzch muszli.
Muszle ze szpinakiem piecz przez 20-25 minut w 180 st. C.
Przed podaniem posyp całość posiekanymi listkami bazylii.
-
Zapiekanka makaronowa
-
Mac cheese
-
Zapiekanka gyros z makaronem
-
Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym
-
Zapiekanka makaronowa z kurczakiem
-
Zapiekanka makaronowa z szynką
-
Cannelloni ze szpinakiem i fetą
-
Cannoli ze szpinakiem
-
Zapiekanka makaronowa z kiełbasą
-
Zapiekanka makaronowa z warzywami
-
Zapiekanka ze szpinakiem
-
Zapiekanka z makaronu i mięsa mielonego
-
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i pieczarkami
-
Zapiekanka makaronowa z brokułem
-
Pierekaczewnik
-
Zapiekanka makaronowa z serem
-
Zapiekanka makaronowa z kurczakiem i brokułami
-
Zapiekanka makaron ze szpinakiem
-
Zapiekanka makaronowa
Więcej informacji na temat muszli ze szpinakiem
Muszle ze szpinakiem to najlepszy i bardzo efektywny pomysł na obiad. Koniecznie sprawdź, jak ten prosty przepis sprawi, że na Twoim stole pojawi się pyszny obiad.
Jak zrobić muszle ze szpinakiem? Wystarczy tylko kilka składników i ten dobry posiłek pojawi się na Twoim stole.
Na początku makaron przygotuj według instrukcji na opakowaniu, tak by był al dente. Na patelnie wlej dwie łyżki oliwy i dodaj przeciśnięte przez praskę 2 ząbki czosnku. Gdy minie pół minuty dodaj szpinak i duś całość przez kilka minut. Szpinak przełóż do miski i zostaw do ostygnięcia. Gdy szpinak ostygnie, dodaj serek ricotta. Dopraw solą, gałką muszkatołową i pieprzem. Dokładnie wymieszaj. W garnku podgrzej pozostałą oliwę. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmażaj pół minuty. Wlej pomidory z puszki i dodaj sól, oregano, pieprz i ewentualnie cukier. Gotuj całość 15 minut. Muszle nadziewaj szpinakiem z serkiem. Sos pomidorowy wlej do naczynia żaroodpornego i ułóż na nim gotowe muszle. Mozzarellę zetrzyj na tarce i posyp wierzch muszli. Muszle ze szpinakiem piecz przez 20-25 minut w 180 st. C. Przed podaniem posyp całość posiekanymi listkami bazylii. Mam nadzieję, że ten szybki przepis na muszle ze szpinakiem na stałe zawita w Waszej kuchni.
Szpinak to małe, zielone listki. Jest to nie tylko dobry dodatek do koktajli, ale również prawdziwa bomba witaminowa. W wersji świeżej lub po obróbce termicznej zawiera w sobie dużo witaminy C, a także potas czy kwas foliowy. Nic więc dziwnego, że był to ulubiony przysmak pewnego marynarza. Ta bajkowa postać miała na celu zwiększyć wśród dzieci spożywanie warzyw i tak, aż o 33% wzrosła sprzedaż szpinaku w Stanach Zjednoczonych w czasie emisji tej bajki. Można więc przypuszczać, że cel został osiągnięty. Przez wiele lat krążył mit o wielkim bogactwie szpinaku w żelazo. Niestety jego ilość nie jest aż tak dużo. Na 100 g listków przypada tylko około 3 mg żelaza. Mimo wszystko szpinak to bardzo zdrowy i smaczny składnik dań, koktajli czy ciast.
Takie danie jak muszle ze szpinakiem to również świetny pomysł na wprowadzenie do diety szpinaku. Z dodatkiem sosu pomidorowego, mozzarelli i ricotty na pewno wszystkich zachwyci.
Alergeny w muszlach ze szpinakiem
Lista alergenów dla muszli ze szpinakiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Makaron muszelki
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- serek ricotta
- Ser Mozzarella
W przepisie na muszle ze szpinakiem nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:
- bazylia świeża
Wartości odżywcze muszli ze szpinakiem
Na 100 g listków szpinaku przypada tylko około 3 mg żelaza
Energia i białka
(460g)
Węglowodany
(460g)
Tłuszcze
(460g)
Witaminy
(460g)
Składniki mineralne
(460g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.