Muffinki czekoladowe z wiśniami

Opublikowano: 24.04.2022 r., 12:39 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
muffinki czekoladowe z wiśniami
Muffinki czekoladowe z wiśniami
Muffinki czekoladowe ze świeżymi wiśniami to idealny pomysł na podwieczorek nie tylko dla dzieci, ale i wszystkich członków Twojej rodziny.
Przygotowanie 15 min
Pieczenie i Mieszanie i łączenie 20 min
185 kcal
Kcal w porcji
80 g
Wielkość porcji
90
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 8 porcji
  • Masło 1/2 kostki (125 g)
  • Wiśnie 2 szklanki (400 g)
  • Mleko 2% 1 szklanka (250 ml)
  • Czekolada gorzka 1 tabliczka (100 g)
  • Jajko (2 szt.)
  • Kakao 16% (proszek) 1 łyżka (10 g)
  • Mąka pszenna typ 500 1 szklanka (250 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik, foremka do babeczek, rózga, miska

Przepis na muffinki czekoladowe z wiśniami krok po kroku

Mąkę przesiej przez sitko, wlej mleko, wbij jajko i wymieszaj za pomocą rózgi.

Masło i czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, dodaj do ciasta. Wsyp kakao i wymieszaj.

Wiśnie przekrój na pół i wyłóż do na dno foremek.

Do każdej foremki wlej ciasto i ponownie dodaj owoce.

Upiecz w piekarniku przez 25 minut w 180 st. C.

Jak oceniasz przepis na muffinki czekoladowe z wiśniami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,7% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat muffinek czekoladowych z wiśniami

Muffinki czekoladowe z wiśniami to szybkie i pyszne w przygotowaniu oraz pyszne w smaku domowe łakocie, które z pewnością zasmakują wszystkim.

Dzisiaj przedstawię Ci sprawdzony przepis na muffinki z czekoladowe z wiśniami.

Będą dobre nie tylko dla dzieci, ale także dla dorosłych. Babeczki świetnie sprawdzą się na imprezę wśród dorosłych, ale i na zabawę dla najmłodszych członków rodziny.

Pamiętaj, że warto przygotowywać domowe wypieki od początku do końca samodzielnie, wtedy masz pewność, co znajduje się w środku. Dzięki temu nasze słodkie wypieki będą wolne od barwników i konserwantów, nie polecam korzystać z gotowych mieszanek, aby przygotować muffinki.

Babeczki na słodko powstaną dosłownie z kilku składników, które z pewnością masz w domu, a jeśli nie dostaniesz je w każdym sklepie. Musisz zaopatrzyć się w mąkę, proszek do pieczenia, wiśnie lub inne owoce, jajka, mleko i odrobinę oleju.

Ja skorzystałam z mąki pszennej, która naturalnie zawiera gluten w swoim składzie. Jeśli więc cierpisz na choroby glutenozależne, zamień ją na mąkę, która nie zawiera glutenu. Może to być mąka gryczana lub mieszanka mąk bezglutenowych.

Dodatkowo będzie nam potrzebny cukier. Użyłam cukru białego, zamiast niego możesz użyć brązowego, nie robi to jednak wielkiej różnicy.

Nasz organizm tak samo metabolizuje cukier biały, jak i brązowy, różnią się praktycznie tylko źródłem pochodzenia. Cukier biały pozyskiwany jest z buraków, a brązowy z trzciny cukrowej. Wybierając kakao, pamiętaj o sprawdzeniu składu, nie powinien on zawierać dużej ilości cukru. Dodatkowo mleko krowie, które użyłam w przepisie, możesz zastąpić dowolnym napojem roślinnym.

Zatem, jak zrobić muffinki czekoladowe z wiśniami?

Wystarczy, że mąkę przesianą przez sito wsypiesz do miski, cukier i proszek do pieczenia. Wszystko dokładnie wymieszaj, wlej mleko, wbij jajka. Połącz wszystkie składniki. Rozlej ciasto do specjalnych foremek do babeczek i upiecz je w piekarniku. Nasze najlepsze muffinki za 15 minut będą dobre.

Możesz postawić na słodkie dodatki, takie jak cukier puder lub polewa czekoladowa. Muffinki z mrożonymi wiśniami to świetny pomysł na przyjęcie lub domowy deser.

Alergeny w muffinkach czekoladowych z wiśniami

Lista alergenów dla muffinek czekoladowych z wiśniami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Mleko 2%
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500

Wartości odżywcze muffinek czekoladowych z wiśniami

na 100g gotowej potrawy

Muffinki możesz przygotować w wersji bezglutenowej, pamiętaj aby zamienić mąką np. na ryżową

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(80g)
Energia (kcal)
231.96
185.56
Białko (g)
5.71
4.57

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(80g)
Węglowodany (g)
24.27
19.41
Węglowodany przyswajalne (g)
22.81
18.25
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.45
1.16
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(80g)
Tłuszcz (g)
12.98
10.38
Tłuszcze nasycone (g)
8.63
6.90
Tłuszcze nienasycone (g)
4.35
3.48
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.74
2.99
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.61
0.49
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
56.54
45.23
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(80g)
Witamina A (µg (mcg))
120.28
96.22
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.06
0.05
Witamina B12 (µg (mcg))
0.22
0.18
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
3.25
2.60
Brak danych dla: czekolada gorzka, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.40
0.32
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.33
0.27
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
98.17
78.54
Brak danych dla: czekolada gorzka, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.22
0.18
Ryboflawina (mg)
0.18
0.14
Niacyna (mg)
1.56
1.25
Foliany (µg (mcg))
36.80
29.44
Brak danych dla: czekolada gorzka.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
265.86
212.69
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(80g)
Sód (mg)
24.02
19.22
Potas (mg)
185.40
148.32
Wapń (mg)
47.62
38.10
Fosfor (mg)
97.08
77.67
Magnez (mg)
31.92
25.53
Żelazo (mg)
1.99
1.59
Cynk (mg)
0.72
0.58
Miedź (mg)
0.21
0.17
Szacunkowy indeks glikemiczny muffinek czekoladowych z wiśniami 90
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania muffinek czekoladowych z wiśniami

Koszt składników
32.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Masło
125 g
1/2 kostki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.12
Za 125 g
Wiśnie
400 g
2 szklanki
6.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
4.80
Za 400 g
Mleko 2%
250 ml
1 szklanka
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 ml
Czekolada gorzka
100 g
1 tabliczka
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 100 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Kakao 16% (proszek)
10 g
1 łyżka
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 10 g
Mąka pszenna typ 500
250 g
1 szklanka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 250 g
Koszt składników
32.50