Mielone z warzywami
- Mięso mielone wieprzowo-wołowe (500 g)
- Jajko (1 szt.)
- Natka pietruszki - 1 pęczek (40 g)
- Bułka tarta - 1/2 szklanki (125 g)
- Bułka pszenna - 1 sztuka (60 g)
- Olej rzepakowy - 2 łyżki (20 ml)
Przepis na mielone z warzywami krok po kroku
Bułkę zalej gorącą wodą i zostaw do namoczenia.
Mięso przełóż do miski, dopraw do smaku i wymieszaj.
Wbij jajko, dodaj bułkę i wymieszaj mięso do uzyskania jednolitej konsystencji.
Dodaj posiekaną natkę pietruszki.
Uformuj kotlety i obtocz je w bułce tartej.
Usmaż mięso na rozgrzanej patelni z olejem rzepakowym.
-
Mielony z piekarnika
-
Kotlety mielone z piekarnika
-
Kotleciki rybne
-
Mielone z pieczarkami
-
Mielone z piekarnika
-
Kotlety mielone
-
Kotlety mielone z indyka
-
Kotlety mielone z pieczarek
-
Klopsy mielone
-
Kotlety z soczewicy czerwonej
-
Burger domowy
-
Bryzol wołowy
-
Mielone z cukinią
-
Kotlety z kaszy jęczmiennej
-
Sznycel ministerski
-
Kotlety z mięsa z rosołu
-
Kotlety mielone bez bułki
-
Pulpety w sosie grzybowym
-
Kotlety mielone
Więcej informacji na temat mielonego z warzywami
Mielone z warzywami to najlepszy pomysł na domowy obiad dla całej Twojej rodziny. Dlatego koniecznie poznaj mój niezawodny i prosty przepis. Do jego przygotowania będziesz potrzebować podstawowych, ogólnodostępnych składników takich jak: mięso mielone, bułka pszenna, jajko, bułka tarta, natka pietruszki, olej rzepakowy.
Zatem, jak zrobić mielone z warzywami?
W pierwszej kolejności namocz bułkę w wodzie. Mięso przełóż do miski, dopraw do smaku i wymieszaj. Następnie wbij jajko i dodaj rozmoczoną bułkę. Taką masę z mięsa mielonego dokładnie wymieszaj lub rozgnieć dodatkowo widelcem. Na końcu dodaj drobno posiekaną pietruszkę i połącz wszystkie składniki. Uformuj kotlety wielkości pięści i obtocz mocno w bułce tartej. Usmaż kotlety na mocno rozgrzanym oleju rzepakowym przez kilka minut z obu stron tak aby nabrały złocistego koloru. Mielone kotlety możesz przygotować z dowolnego rodzaju mięsa, świetnie sprawdzi się tutaj też czyste mięso wołowe. Moim zdaniem najlepsze rozwiązanie to mięso mieszane wieprzowo-wołowe, pasuje ono idealnie do tego rodzaju dania. Kotlety nie będą się rozpadać i będzie się je bardzo dobrze formowało, a po usmażeniu będą soczyste w środku. Będzie to idealny pomysł na pyszne i szybkie danie obiadowe.
Jako dodatek do dania idealnie sprawdzi się puree ziemniaczane. Wystarczy, że ugotujesz ziemniaki w lekko osolonej wodzie, a następnie je podusisz z odrobiną masła i mleka. Pamiętaj o porcji warzyw. Idealnie się tutaj sprawdzą warzywa gotowane w wodzie np. brokuły lub na parze. Możesz także postawić na domową wersję surówki z białej lub czerwonej kapusty, przepis znajdziecie w innych moich propozycjach. Surówka z kapusty będzie źródłem witaminy C, witamin z grupy B, kwasu foliowego, błonnika pokarmowego, żelaza, magnezu, wapnia oraz antyoksydantów, które wpływają na naszą odporność. Dodatkowo jest nisko kaloryczna. W tym roku jako dodatek do obiadu postaw na kapustę białą, czerwoną czy kiszoną na pewno wyjdzie Ci na dobre.
Skoro już znasz przepis na mielone z warzywami, wykorzystaj mój przepis na obiad.
Nie pozostało mi nic innego jak życzyć Ci smacznego!
Alergeny w melonym z warzywami
Lista alergenów dla mielonego z warzywami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Bułka tarta
- Bułka pszenna
Wartości odżywcze mielonego z warzywami
Mielone możesz przygotować też z innego rodzaju mięsa, postaw na swoje ulubione.
Energia i białka
(70g)
Węglowodany
(70g)
Tłuszcze
(70g)
Witaminy
(70g)
Składniki mineralne
(70g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.