Przepis na mielone z warzywami krok po kroku

Składniki dla 8 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
To będzie niezbędne
patelnia duża, miska

Bułkę zalej gorącą wodą i zostaw do namoczenia.

Mięso przełóż do miski, dopraw do smaku i wymieszaj.

Wbij jajko, dodaj bułkę i wymieszaj mięso do uzyskania jednolitej konsystencji.

Dodaj posiekaną natkę pietruszki.

Uformuj kotlety i obtocz je w bułce tartej.

Usmaż mięso na rozgrzanej patelni z olejem rzepakowym.

mielone z warzywami
Mielone z warzywami
Koszt przygotowania dania
14.96 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
196 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
70

Mielone z warzywami - cechy przepisu

Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o melonym z warzywami

Mielone z warzywami to najlepszy pomysł na domowy obiad dla całej Twojej rodziny. Dlatego koniecznie poznaj mój niezawodny i prosty przepis. Do jego przygotowania będziesz potrzebować podstawowych, ogólnodostępnych składników takich jak: mięso mielone, bułka pszenna, jajko, bułka tarta, natka pietruszki, olej rzepakowy.

Zatem, jak zrobić mielone z warzywami?

W pierwszej kolejności namocz bułkę w wodzie. Mięso przełóż do miski, dopraw do smaku i wymieszaj. Następnie wbij jajko i dodaj rozmoczoną bułkę. Taką masę z mięsa mielonego dokładnie wymieszaj lub rozgnieć dodatkowo widelcem. Na końcu dodaj drobno posiekaną pietruszkę i połącz wszystkie składniki. Uformuj kotlety wielkości pięści i obtocz mocno w bułce tartej. Usmaż kotlety na mocno rozgrzanym oleju rzepakowym przez kilka minut z obu stron tak aby nabrały złocistego koloru. Mielone kotlety możesz przygotować z dowolnego rodzaju mięsa, świetnie sprawdzi się tutaj też czyste mięso wołowe. Moim zdaniem najlepsze rozwiązanie to mięso mieszane wieprzowo-wołowe, pasuje ono idealnie do tego rodzaju dania. Kotlety nie będą się rozpadać i będzie się je bardzo dobrze formowało, a po usmażeniu będą soczyste w środku. Będzie to idealny pomysł na pyszne i szybkie danie obiadowe.

Jako dodatek do dania idealnie sprawdzi się puree ziemniaczane. Wystarczy, że ugotujesz ziemniaki w lekko osolonej wodzie, a następnie je podusisz z odrobiną masła i mleka. Pamiętaj o porcji warzyw. Idealnie się tutaj sprawdzą warzywa gotowane w wodzie np. brokuły lub na parze. Możesz także postawić na domową wersję surówki z białej lub czerwonej kapusty, przepis znajdziecie w innych moich propozycjach. Surówka z kapusty będzie źródłem witaminy C, witamin z grupy B, kwasu foliowego, błonnika pokarmowego, żelaza, magnezu, wapnia oraz antyoksydantów, które wpływają na naszą odporność. Dodatkowo jest nisko kaloryczna. W tym roku jako dodatek do obiadu postaw na kapustę białą, czerwoną czy kiszoną na pewno wyjdzie Ci na dobre.

Skoro już znasz przepis na mielone z warzywami, wykorzystaj mój przepis na obiad.

Nie pozostało mi nic innego jak życzyć Ci smacznego!

Wartości odżywcze mielonego z warzywami

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(70g)
Energia (kalorie)
280.70 kcal
196.49 kcal
Białko
14.31 g
10.02 g
Fenyloalanina
0.56 mg
0.39 mg
Brak danych dla: jajko.
czytaj dalej

Węglowodany w melonym z warzywami

Na 100g
Na porcję
(70g)
Węglowodany
15.07 g
10.55 g
Węglowodany przyswajalne
13.91 g
9.74 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.15 g
0.81 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(70g)
Tłuszcz
17.74 g
12.42 g
Tłuszcze nasycone
7.12 g
4.99 g
Tłuszcze nienasycone
10.62 g
7.43 g
Tłuszcze jednonasycone
8.21 g
5.75 g
Tłuszcze wielonasycone
2.41 g
1.69 g
Cholesterol
70.58 mg
49.40 mg

Witaminy w przepisie na mielone z warzywami

Na 100g
Na porcję
(70g)
Witamina A
33.30 µg (mcg)
23.31 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6
0.28 mg
0.19 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12
0.55 µg (mcg)
0.39 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C
7.09 mg
4.96 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol
12.25 µg (mcg)
8.57 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.65 mg
0.45 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.27 mg
0.19 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
4.12 mg
2.89 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
35.17 µg (mcg)
24.62 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten
256.88 µg (mcg)
179.81 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na mielone z warzywami

Na 100g
Na porcję
(70g)
Sód
201.24 mg
140.87 mg
Potas
255.81 mg
179.07 mg
Wapń
61.29 mg
42.91 mg
Fosfor
159.47 mg
111.63 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
24.62 mg
17.23 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
2.00 mg
1.40 mg
Cynk
1.81 mg
1.27 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.10 mg
0.07 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny mielonego z warzywami 70
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w melonym z warzywami

Lista alergenów dla mielonego z warzywami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bułka tarta
    • Bułka pszenna

Cena przygotowania mielonego z warzywami

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mięso mielone wieprzowo-wołowe
500 g
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 2
10.00
Za 500 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Natka pietruszki
40 g
1 pęczek
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 2
2.67
Za 40 g
Bułka tarta
125 g
1/2 szklanki
2.80
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.70
Za 125 g
Bułka pszenna
60 g
1 sztuka
0.60
Za 80,0 g
Liczba opakowań 1
0.45
Za 60 g
Olej rzepakowy
20 ml
2 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Koszt składników
36.40
Jak oceniasz przepis na mielone z warzywami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób