Marillenknoedel
- Mąka pszenna typ 500 - 2 szklanki (400 g)
- Jajko (3 szt.)
- Ser twarogowy śmietankowy (500 g)
- Cukier - 1 szklanka (200 g)
- Miód (130 g)
- Morele (1000 g)
- Bułka tarta (100 g)
- Masło - 1,5 kostki (300 g)
Przepis na marillenknoedel krok po kroku
200 g ciepłego masła ubij z cukrem, dodaj do niego jajka i zmiksuj.
Dodaj twaróg, wymieszaj, na koniec dodaj mąkę i wyrób.
Ciasto w razie potrzeby podsyp mąką.
Podziel je na 12 równych kawałków.
Morele oczyść z pestek.
Każdy kawałek ciasta spłaszcz w dłoniach.
W środek moreli wyłóż łyżeczkę miodu i całą morelę umieść na cieście, pokryj ją dokładnie ciastem.
W garnku zagotuj wodę i gotuj knedle około 10-12 minut.
Na patelni rozpuść 100 g masła, dodaj cynamon i bułkę tartą.
Ugotowane knedle obtocz w bułce tartej.
Podawaj na talerzyku deserowym.
Więcej informacji na temat marillenknoedel
Marillenknoedel pyszne knedle to tradycyjne danie kuchni austriackiej. Przygotowuje się je na bazie ciasta z dodatkiem twarogu oraz moreli. Przepis na marillenknoedel jest bardzo prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je zrobić. Do przygotowania knedli potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, jajka, masło, twaróg tłusty mielony, cukier, miód, morele, bułka tarta, cynamon.
Jak zrobić marillenknoedel? Ciepłe masło ubij z cukrem, dodaj do niego jajka i zmiksuj. Dodaj twaróg, wymieszaj, na koniec dodaj mąkę i wyrób. Ciasto w razie potrzeby podsyp mąką. Podziel je na 12 równych kawałków. Morele wydryluj. Każdy kawałek ciasta spłaszcz w dłoniach. W środek moreli wyłóż łyżeczkę miodu i całą morelę umieść na cieście, pokryj ją dokładnie ciastem, aby utworzyć zamknięty knedel. W garnku zagotuj wodę i gotuj knedle około 10-12 minut. Na patelni rozpuść masło, dodaj cynamon i bułkę tartą. Ugotowane knedle obtocz w bułce tartej.
Twaróg jest rodzajem sera produkowanym z mleka. Do słodkich wyrobów najbardziej sprawdza się twaróg tłusty, gdyż tłuszcz jest nośnikiem smaku, deser z chudego sera będzie mniej smaczny i nie tak bardzo kremowy jak z twarogu pełnotłustego. Twaróg jest przede wszystkim dobrym źródłem biała. Ser twarogowy zawiera także duże ilości wapnia. Czyli podstawowego pierwiastka budującego nasze kości. Niedobór wapnia prowadzi do powstania osteoporozy oraz zaburzeń układu mięśniowo - nerwowego. Morele są owocami mającymi wysoką zawartość witaminy C. Morele są nisko kaloryczne i mają niski indeks kaloryczny. Zawierają dużo błonnika pokarmowego, który wspiera pracę naszych jelit. Morele są jednymi z niewielu owoców zawierających beta-karoten, który jest prekursorem do produkcji witaminy A.
Podsumowując, pyszne knedle z morelami nieco różnią się od tradycyjnych Polskich knedli z ciasta na bazie ziemniaków gotowanych. Knedle z morelami są delikatne i słodkie. Świetnie sprawdzą się na deser lub obiad. Można je podać z kwaśną śmietaną lub mascarpone. Knedle można spożywać na ciepło lub na zimno.
Alergeny w marillenknoedel
Lista alergenów dla marillenknoedel przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- Bułka tarta
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- ser twarogowy śmietankowy
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
Wartości odżywcze marillenknoedel
Marillenknoedel to danie zawierające dużą ilość cukru. Nie powinny go spożywać osoby chorujące na cukrzycę, gdyż szybko podnosi poziom cukru we krwi. Danie jest kaloryczne, lecz spożycie jednego knedla nie zrujnuje naszej sylwetki.
Energia i białka
(230g)
Węglowodany
(230g)
Tłuszcze
(230g)
Witaminy
(230g)
Składniki mineralne
(230g)
-
mąka pszenna,
jajka,
twaróg,
cukier,
miód,
morele,
bułka tarta,
masło,
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.