Marillenknoedel

Opublikowano: 10.12.2021 r., 9:42 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Marillenknoedel podane na białym talerzu.
Marillenknoedel
Marillenknoedel to tradycyjne danie kuchni austriackiej. Przygotowuje się je na bazie ciasta twarogowego i moreli. Doskonale sprawdza się ono na deser lub obiad na słodko.
Przygotowanie 40 min
Gotowanie i Smażenie 30 min
578 kcal
Kcal w porcji
230 g
Wielkość porcji
66
Indeks glikemiczny
Składniki dla 12 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 2 szklanki (400 g)
  • Jajko (3 szt.)
  • Ser twarogowy śmietankowy (500 g)
  • Cukier 1 szklanka (200 g)
  • Miód (130 g)
  • Morele (1000 g)
  • Bułka tarta (100 g)
  • Masło 1,5 kostki (300 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
cynamon
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, mikser

Przepis na marillenknoedel krok po kroku

200 g ciepłego masła ubij z cukrem, dodaj do niego jajka i zmiksuj.

Dodaj twaróg, wymieszaj, na koniec dodaj mąkę i wyrób.

Ciasto w razie potrzeby podsyp mąką.

Podziel je na 12 równych kawałków.

Morele oczyść z pestek.

Każdy kawałek ciasta spłaszcz w dłoniach.

W środek moreli wyłóż łyżeczkę miodu i całą morelę umieść na cieście, pokryj ją dokładnie ciastem.

W garnku zagotuj wodę i gotuj knedle około 10-12 minut.

Na patelni rozpuść 100 g masła, dodaj cynamon i bułkę tartą.

Ugotowane knedle obtocz w bułce tartej.

Podawaj na talerzyku deserowym.

Jak oceniasz przepis na marillenknoedel
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 83,1% osób

Więcej informacji na temat marillenknoedel

Marillenknoedel pyszne knedle to tradycyjne danie kuchni austriackiej. Przygotowuje się je na bazie ciasta z dodatkiem twarogu oraz moreli. Przepis na marillenknoedel jest bardzo prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je zrobić. Do przygotowania knedli potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, jajka, masło, twaróg tłusty mielony, cukier, miód, morele, bułka tarta, cynamon.

Jak zrobić marillenknoedel? Ciepłe masło ubij z cukrem, dodaj do niego jajka i zmiksuj. Dodaj twaróg, wymieszaj, na koniec dodaj mąkę i wyrób. Ciasto w razie potrzeby podsyp mąką. Podziel je na 12 równych kawałków. Morele wydryluj. Każdy kawałek ciasta spłaszcz w dłoniach. W środek moreli wyłóż łyżeczkę miodu i całą morelę umieść na cieście, pokryj ją dokładnie ciastem, aby utworzyć zamknięty knedel. W garnku zagotuj wodę i gotuj knedle około 10-12 minut. Na patelni rozpuść masło, dodaj cynamon i bułkę tartą. Ugotowane knedle obtocz w bułce tartej.

Twaróg jest rodzajem sera produkowanym z mleka. Do słodkich wyrobów najbardziej sprawdza się twaróg tłusty, gdyż tłuszcz jest nośnikiem smaku, deser z chudego sera będzie mniej smaczny i nie tak bardzo kremowy jak z twarogu pełnotłustego. Twaróg jest przede wszystkim dobrym źródłem biała. Ser twarogowy zawiera także duże ilości wapnia. Czyli podstawowego pierwiastka budującego nasze kości. Niedobór wapnia prowadzi do powstania osteoporozy oraz zaburzeń układu mięśniowo - nerwowego. Morele są owocami mającymi wysoką zawartość witaminy C. Morele są nisko kaloryczne i mają niski indeks kaloryczny. Zawierają dużo błonnika pokarmowego, który wspiera pracę naszych jelit. Morele są jednymi z niewielu owoców zawierających beta-karoten, który jest prekursorem do produkcji witaminy A.

Podsumowując, pyszne knedle z morelami nieco różnią się od tradycyjnych Polskich knedli z ciasta na bazie ziemniaków gotowanych. Knedle z morelami są delikatne i słodkie. Świetnie sprawdzą się na deser lub obiad. Można je podać z kwaśną śmietaną lub mascarpone. Knedle można spożywać na ciepło lub na zimno.

Alergeny w marillenknoedel

Lista alergenów dla marillenknoedel przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Bułka tarta
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • ser twarogowy śmietankowy
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło

Wartości odżywcze marillenknoedel

na 100g gotowej potrawy

Marillenknoedel to danie zawierające dużą ilość cukru. Nie powinny go spożywać osoby chorujące na cukrzycę, gdyż szybko podnosi poziom cukru we krwi. Danie jest kaloryczne, lecz spożycie jednego knedla nie zrujnuje naszej sylwetki.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(230g)
Energia (kcal)
251.49
578.43
Białko (g)
6.38
14.67

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(230g)
Węglowodany (g)
28.69
65.99
Węglowodany przyswajalne (g)
27.80
63.95
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.89
2.04
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(230g)
Tłuszcz (g)
13.07
30.07
Tłuszcze nasycone (g)
6.67
15.34
Tłuszcze nienasycone (g)
6.40
14.73
Cholesterol (mg)
55.77
128.27
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(230g)
Witamina B6 (mg)
0.04
0.10
Brak danych dla: ser twarogowy śmietankowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
3.60
8.28
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.18
0.43
Brak danych dla: ser twarogowy śmietankowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.13
0.29
Brak danych dla: ser twarogowy śmietankowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.41
3.23
Brak danych dla: ser twarogowy śmietankowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
30.99
71.28
Brak danych dla: ser twarogowy śmietankowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(230g)
Sód (mg)
43.95
101.09
Potas (mg)
131.14
301.62
Brak danych dla: ser twarogowy śmietankowy.
czytaj dalej
Wapń (mg)
36.25
83.38
Fosfor (mg)
46.33
106.56
Brak danych dla: ser twarogowy śmietankowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
11.27
25.92
Brak danych dla: ser twarogowy śmietankowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.33
3.06
Cynk (mg)
0.37
0.86
Brak danych dla: ser twarogowy śmietankowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.07
0.17
Brak danych dla: ser twarogowy śmietankowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny marillenknoedel 66
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania marillenknoedel

Koszt składników
59.30
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
400 g
2 szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 400 g
Jajko
3 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Ser twarogowy śmietankowy
500 g
12.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
6.00
Za 500 g
Cukier
200 g
1 szklanka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 g
Miód
130 g
15.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 1
5.57
Za 130 g
Morele
1000 g
8.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
8.00
Za 1000 g
Bułka tarta
100 g
2.80
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.56
Za 100 g
Masło
300 g
1,5 kostki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
7.50
Za 300 g
Koszt składników
59.30