Makaron z łososiem wędzonym

Opublikowano: 16.07.2022 r., 19:29 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Kremowy makaron z łososiem
Makaron z łososiem wędzonym
Makaron z wędzonym łososiem to świetny pomysł na włączenie do swojej diety ryb, które są niezwykle cenne w naszej diecie. Są źródłem kwasów omega 3 i 6.
Przygotowanie 30 min
Gotowanie i Smażenie 20 min
445 kcal
Kcal w porcji
200 g
Wielkość porcji
60
Indeks glikemiczny
Składniki dla 2 porcji
  • Makaron tagliatelle - 1 szklanka (250 g)
  • Szpinak - 2 garści (60 g)
  • Czosnek - 2 ząbki (10 g)
  • Cebula - 1/2 sztuki (50 g)
  • Masło - 2 łyżki (20 g)
  • Pomidory koktajlowe - 5 sztuk (40 g)
  • Ser Feta - 1 kawałek (100 g)
  • Łosoś wędzony - 1 kawałek (200 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, garnek

Przepis na makaron z łososiem wędzonym krok po kroku

Makaron ugotuj al dente w lekko osolonej wodzie.

Na patelni rozgrzej masło, zeszklij drobno pokrojoną cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę.

Dodaj szpinak i duś pod przykryciem do momentu, aż zmięknie.

Dodaj kawałki wędzonego łososia.

Przełóż makaron na talerz, dodaj pomidorki przekrojone na pół i pokruszony ser feta.

Jak oceniasz przepis na makaron z łososiem wędzonym
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 85,5% osób

Więcej informacji na temat makaronu z łososiem wędzonym

Makaron z łososiem wędzonym to szybki i bardzo zdrowy pomysł na obiad lub na kolację.

Mój dzisiejszy przepis jest szybki i prosty w przygotowaniu, a makaron wychodzi zawsze niezwykle smaczny.

Przepis na makaron z łososiem wędzonym powstaje z podstawowych składników, które z całą pewnością masz w swoim domu, będziesz potrzebować: makaron, wędzony łosoś, masło, czosnek, cebulę, pomidorki koktajlowe, ser feta.

W moim przepisie użyłam makaron pszenny charakteryzuje się wysokim indeksem glikemicznym, co będzie ważną informacją dla wszystkich osób z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej. Dieta cukrzycowa powinna opierać się na produktach o niskim indeksie glikemicznym. Jeśli występują u Ciebie takie zaburzenia, wybierz makaron z pszenicy durum i ugotuj go al dente. Rozgotowane makarony charakteryzują się wyższym indeksem glikemicznym. Jeśli nie masz problemów zdrowotnych, każdy rodzaj będzie dobry i smaczny.

Dodatkowo ryby to idealny pomysł na zdrowy obiad pełen witamin, a co najważniejsze kwasów omega 3, które Polacy spożywają w bardzo niewielkich ilościach.

Średnie spożycie ryb w Polsce niestety wciąż jest niskie i wynosi tylko około 12 kg/rok na osobę.

Według WHO, czyli Światowej Organizacji Zdrowia, każdy z nas powinien spożywać 250 g ryb dwa razy w tygodniu lub suplementować kwasy omega 3, szczególnie chodzi tutaj o kwasy, które należą do tzw. niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych – EPA, DHA. Nasz organizm nie jest w stanie ich syntetyzować samodzielnie, dlatego tak ważna jest podaż w żywności. Kwasy te działają przeciwzapalnie, zmniejszają ryzyko chorób sercowo- naczyniowych, które są główną przyczyną śmierci na Świecie.

Dlatego szczególnie zachęcam do włączenia ryb do swojego codziennego jadłospisu, wyjdzie to nam tylko na dobre.

Dokładnie jak zrobić makaron z łososiem wędzonym na obiad opisuję nieco niżej, dlatego przygotuj go i przekonaj się, jaki jest pyszny w smaku.

Zdecydowanie zasmakuje całej Twojej rodzinie. Nie pozostało mi nic innego jak życzyć Ci smacznego!

Alergeny w makaronie z łososiem wędzonym

Lista alergenów dla makaronu z łososiem wędzonym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • makaron tagliatelle
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Ser Feta
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Łosoś wędzony

Wartości odżywcze makaronu z łososiem wędzonym

na 100g gotowej potrawy

Wędzonego łososia możesz zamienić na drób np. kurczak, indyk.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kcal)
222.71
445.42
Białko (g)
11.88
23.76
Fenyloalanina (mg)
0.54
1.08
Brak danych dla: cebula.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany (g)
27.72
55.44
Węglowodany przyswajalne (g)
26.23
52.46
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.49
2.98

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz (g)
6.92
13.85
Tłuszcze nasycone (g)
4.38
8.77
Tłuszcze nienasycone (g)
2.54
5.08
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.89
3.78
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.65
1.30
Cholesterol (mg)
24.38
48.77

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina A (µg (mcg))
83.84
167.67
Witamina B6 (mg)
0.23
0.46
Witamina B12 (µg (mcg))
0.90
1.80
Witamina C (mg)
3.99
7.99
Witamina D (µg (mcg))
4.71
9.42
Witamina E (mg)
0.16
0.32
Retinol (µg (mcg))
42.63
85.26
Tiamina (mg)
0.07
0.14
Ryboflawina (mg)
0.18
0.37
Niacyna (mg)
2.12
4.24
Foliany (µg (mcg))
29.29
58.58
Beta karoten (µg (mcg))
492.22
984.44

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód (mg)
349.90
699.81
Potas (mg)
207.81
415.62
Wapń (mg)
91.14
182.27
Fosfor (mg)
165.90
331.81
Magnez (mg)
33.86
67.73
Żelazo (mg)
1.04
2.09
Cynk (mg)
1.05
2.09
Miedź (mg)
0.19
0.38
Mangan (mg)
0.43
0.86
Brak danych dla: cebula.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny makaronu z łososiem wędzonym 60
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania makaronu z łososiem wędzonym

Koszt składników
61.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Makaron tagliatelle
250 g
1 szklanka
4.50
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
2.81
Za 250 g
Szpinak
60 g
2 garści
5.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 60 g
Czosnek
10 g
2 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Cebula
50 g
1/2 sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 50 g
Masło
20 g
2 łyżki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 20 g
Pomidory koktajlowe
40 g
5 sztuk
5.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
0.80
Za 40 g
Ser Feta
100 g
1 kawałek
12.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
6.00
Za 100 g
Łosoś wędzony
200 g
1 kawałek
12.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 2
24.00
Za 200 g
Koszt składników
61.50