Lody jogurtowe

Opublikowano: 22.06.2021 r., 22:55 | Autor: Joanna Karyś
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Lody z jogurtu, truskawki, mięta
Lody jogurtowe
Lody jogurtowe można przygotować bardzo szybko i to bez maszyny do lodów. Takie lody można zrobić z owocami mrożonymi. Sprawdź, jak zrobić lody jogurtowe w domu!
Przygotowanie 10 min
101 kcal
Kcal w porcji
160 g
Wielkość porcji
48
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 3 porcji
  • Truskawki mrożone - 1/2 paczki (225 g)
  • Jogurt grecki 0% tłuszczu - 1 opakowanie (250 ml)
  • Cukier puder - 1 łyżka (10 g)
  • Cukier wanilinowy - 1 opakowanie (16 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
mikser, miseczki, gałkownica do lodów

Przepis na lody jogurtowe krok po kroku

W mikserze umieść mrożone truskawki, jogurt grecki, cukier wanilinowy i cukier puder. Zmiksuj na jednolitą masę.

Masę przelej do miski i włóż do lodówki na ok. 60 min.

Lody nabierz do miseczek za pomocą gałkownicy.

Jak oceniasz przepis na lody jogurtowe
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 94,5% osób

Więcej informacji na temat lodów jogurtowych

Lody jogurtowe są bardzo proste do przygotowania, a robiąc domowe lody, masz wpływ na składniki, z jakich są zrobione. Dzięki temu możesz zrobić fit lody, które są nie tylko pyszne, ale też zdrowe. Lody z jogurtem naturalnym idealnie nadają się dla dzieci.

Jak zrobić lody jogurtowe? Domowe lody jogurtowe można przygotować na różne sposoby. Możesz je zrobić m.in. przy użyciu sorbetiery, lodziarki (maszynki do lodów), ale jeżeli nie masz tych urządzeń, wciąż możesz pokusić się na przygotowanie lodów. Do ich zrobienia potrzebny będzie tylko mikser.

Lody można zrobić z mrożonych owoców. Możesz zdecydować się na takie, które lubisz najbardziej, np. owoce leśne, truskawki. Należy umieścić je w mikserze, a potem dodać jogurt grecki oraz miód, cukier lub syrop. Tak przygotowane lody zazwyczaj od razu nadają się do jedzenia. Gdyby okazało się inaczej, należy umieścić je w zamrażalniku na 30-60 minut.

Lody jogurtowe możesz przygotować z jogurtu naturalnego, cukru i śmietanki kremówki. Jeżeli chcesz lody kolorowe i smakowe, możesz je zrobić ze świeżych owoców – wystarczy je zblendować z jogurtem i wybranymi dodatkami (możesz pokusić się na dodanie np. mięty). Jeżeli owoce są bardzo kwaśne, to warto dodać jeszcze coś na przełamanie tego smaku (np. cukier puder lub zamiennik cukru). Jeżeli taką masę rozlejesz do kubeczków lub silikonowej formy do lodów, należy do nich włożyć patyczki i zamrozić (ok. 2 h). Taką masę możesz przelać do miski i zamrozić w całość. W takim wypadku należy często mieszać masę, aby zebrać kryształki ze ścianek miski. Te lody będą gotowe po ok. 5 h.

Lody w miseczce możesz udekorować świeżymi owocami i wybranymi dodatkami. W przypadku lodów z mrożonych truskawek możesz pokusić się na kilka świeżych truskawek. Możesz też posypać je cukrową posypką lub polać sosem do lodów.

Gdy już wiesz, jak zrobić lody jogurtowe w domu (i to bez maszyny), przepis możesz dowolnie modyfikować, aby przygotować takie lody, na jakie masz ochotę. Mogą być m.in. waniliowe lub śmietankowe, ale równie dobre będą też z owocami lub z czekoladą.

Alergeny w lodach jogurtowych

Lista alergenów dla lodów jogurtowych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Jogurt grecki 0% tłuszczu

Wartości odżywcze lodów jogurtowych

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(160g)
Energia (kcal)
63.14
101.02
Białko (g)
4.95
7.92
Fenyloalanina (mg)
0.24
0.39

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(160g)
Węglowodany (g)
11.00
17.60
Węglowodany przyswajalne (g)
9.95
15.93
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.04
1.67
Sacharoza (cukier) (g)
3.36
5.38
Brak danych dla: cukier puder.
czytaj dalej
Glukoza (g)
0.91
1.45
Fruktoza (g)
0.97
1.56

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(160g)
Tłuszcz (g)
0.17
0.27
Tłuszcze nasycone (g)
0.11
0.18
Tłuszcze nienasycone (g)
0.06
0.09
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.03
0.05
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.02
0.04
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.01
Cholesterol (mg)
2.99
4.79

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(160g)
Witamina A (µg (mcg))
0.90
1.44
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
12.13
19.40
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(160g)
Sód (mg)
19.40
31.04
Wapń (mg)
63.09
100.95
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.35
0.56
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny lodów jogurtowych 48
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania lodów jogurtowych

Koszt składników
15.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Truskawki mrożone
225 g
1/2 paczki
8.00
Za 450,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 225 g
Jogurt grecki 0% tłuszczu
250 ml
1 opakowanie
2.20
Za 180,0 ml
Liczba opakowań 2
3.06
Za 250 ml
Cukier puder
10 g
1 łyżka
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.05
Za 10 g
Cukier wanilinowy
16 g
1 opakowanie
0.60
Za 16,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 16 g
Koszt składników
15.00