Lody jogurtowe
- Truskawki mrożone - 1/2 paczki (225 g)
- Jogurt grecki 0% tłuszczu - 1 opakowanie (250 ml)
- Cukier puder - 1 łyżka (10 g)
- Cukier wanilinowy - 1 opakowanie (16 g)
Przepis na lody jogurtowe krok po kroku
W mikserze umieść mrożone truskawki, jogurt grecki, cukier wanilinowy i cukier puder. Zmiksuj na jednolitą masę.
Masę przelej do miski i włóż do lodówki na ok. 60 min.
Lody nabierz do miseczek za pomocą gałkownicy.
Więcej informacji na temat lodów jogurtowych
Lody jogurtowe są bardzo proste do przygotowania, a robiąc domowe lody, masz wpływ na składniki, z jakich są zrobione. Dzięki temu możesz zrobić fit lody, które są nie tylko pyszne, ale też zdrowe. Lody z jogurtem naturalnym idealnie nadają się dla dzieci.
Jak zrobić lody jogurtowe? Domowe lody jogurtowe można przygotować na różne sposoby. Możesz je zrobić m.in. przy użyciu sorbetiery, lodziarki (maszynki do lodów), ale jeżeli nie masz tych urządzeń, wciąż możesz pokusić się na przygotowanie lodów. Do ich zrobienia potrzebny będzie tylko mikser.
Lody można zrobić z mrożonych owoców. Możesz zdecydować się na takie, które lubisz najbardziej, np. owoce leśne, truskawki. Należy umieścić je w mikserze, a potem dodać jogurt grecki oraz miód, cukier lub syrop. Tak przygotowane lody zazwyczaj od razu nadają się do jedzenia. Gdyby okazało się inaczej, należy umieścić je w zamrażalniku na 30-60 minut.
Lody jogurtowe możesz przygotować z jogurtu naturalnego, cukru i śmietanki kremówki. Jeżeli chcesz lody kolorowe i smakowe, możesz je zrobić ze świeżych owoców – wystarczy je zblendować z jogurtem i wybranymi dodatkami (możesz pokusić się na dodanie np. mięty). Jeżeli owoce są bardzo kwaśne, to warto dodać jeszcze coś na przełamanie tego smaku (np. cukier puder lub zamiennik cukru). Jeżeli taką masę rozlejesz do kubeczków lub silikonowej formy do lodów, należy do nich włożyć patyczki i zamrozić (ok. 2 h). Taką masę możesz przelać do miski i zamrozić w całość. W takim wypadku należy często mieszać masę, aby zebrać kryształki ze ścianek miski. Te lody będą gotowe po ok. 5 h.
Lody w miseczce możesz udekorować świeżymi owocami i wybranymi dodatkami. W przypadku lodów z mrożonych truskawek możesz pokusić się na kilka świeżych truskawek. Możesz też posypać je cukrową posypką lub polać sosem do lodów.
Gdy już wiesz, jak zrobić lody jogurtowe w domu (i to bez maszyny), przepis możesz dowolnie modyfikować, aby przygotować takie lody, na jakie masz ochotę. Mogą być m.in. waniliowe lub śmietankowe, ale równie dobre będą też z owocami lub z czekoladą.
Alergeny w lodach jogurtowych
Lista alergenów dla lodów jogurtowych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Jogurt grecki 0% tłuszczu
Wartości odżywcze lodów jogurtowych
Energia i białka
(160g)
Węglowodany
(160g)
Tłuszcze
(160g)
Witaminy
(160g)
Składniki mineralne
(160g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.