Kurczak w sosie grzybowym

Opublikowano: 19.10.2021 r., 11:33 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Kurczak w kremowym sosie grzybowym
Kurczak w sosie grzybowym
Kurczak w sosie grzybowym to wspaniała opcja na pyszny i sycący obiad. Całość jest prosta w przygotowaniu i wystarczy tylko dodatek ziemniaków i surówki.
Przygotowanie 15 min
Smażenie i Czas duszenia 20 min
356 kcal
Kcal w porcji
245 g
Wielkość porcji
15
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Piersi kurczaka bez skóry - 2 duże piersi (400 g)
  • Świeże leśne grzyby (250 g)
  • Śmietanka kremowa 30% (200 g)
  • Oliwa z oliwek - 2 łyżki (30 ml)
  • Cebula - 1 szt (100 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, zioła prowansalskie, przyprawa do kurczaka, gałka muszkatołowa
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, patelnia grillowa

Przepis na kurczaka w sosie grzybowym krok po kroku

Kurczaka oczyść i pokrój na mniejsze kawałki. Natrzyj go przyprawami, a następnie grilluj na patelni. Odłóż go na talerzyk.

Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż na niej pokrojoną w kostkę cebulę. Gdy będzie rumiana włóż na patelnię również oczyszczone i pokrojone w plasterki grzyby. Całość smaż przez 5 minut, a następnie zalej całość śmietanką i duś przez 15 minut.

Gdy sos będzie gotowy przypraw go solą, pieprzem, gałką i ziołami. Pierś podawaj z sosem.

Jak oceniasz przepis na kurczaka w sosie grzybowym
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,4% osób

Więcej informacji na temat kurczaka w sosie grzybowym

Kurczak w sosie grzybowym to przepis na pyszny posiłek na bazie drobiu i świeżych grzybów leśnych. Całość jest naprawdę smaczna, a przy tym prosta w przygotowaniu. Zachwyca swoim niesamowitym smakiem, a także wspaniałym zapachem i piękną prezentacją. To opcja, która wspaniale sprawdzi się z dodatkiem ziemniaków z wody, kaszy, a nawet makaronu i klusek. W dodatku całość robi się niezwykle szybko.

Przepis na kurczaka w sosie grzybowym pozwala stworzyć wyjątkowy i pyszny posiłek na bazie prostych składników. Wszystkie bez problemu można znaleźć w większości sklepów. Do tego przepisu świetnie sprawdzą się świeże grzyby. Dlatego ten przepis będzie idealnym wyborem na jesień, kiedy można z łatwością znaleźć takie w sklepie lub użyć własnoręcznie zebranych. Idealnie do sosu sprawdzą się borowiki, podgrzybki, a także maślaki. W przypadku zbyt małej ilości można pomieszać je również z pieczarkami. Poza sezonem można również skorzystać z grzybów mrożonych, które są dostępne przez cały rok. ​

W tym przepisie wykorzystuje się pierś z kurczaka, gdyż mięso jest najbardziej delikatne, a przy tym soczyste. To zdrowy wybór, gdyż dostarcza sporo białka, a mało nasyconych kwasów tłuszczowych, dzięki czemu to dobry wybór nawet na diecie. Sprawdzi się również dla osób z problemami z układem krwionośnym.

Grzyby są zwykle wykorzystywane do potraw ze względu na swój wspaniały smak, jednak to również dodatek, który jest niezwykle zdrowy. Dostarcza sporo witamin, składników mineralnych, a także substancji prozdrowotnych, które świetnie sprawdzą się w zdrowej, wartościowej diecie. Całe danie dostarcza naprawdę sporo białka i niezbyt dużo kalorii, by było jeszcze bardziej pożywne i zbilansowane, warto połączyć je z kaszą lub makaronem pełnoziarnistym i surówką ze świeżych warzyw. Tak przygotowane danie będzie nie tylko pyszne, ale również wartościowe. Jest tak dobre, że znika z talerzy w ekspresowym tempie.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić kurczaka w sosie grzybowym, który sprawdzi się na obiad, ten przepis na pewno przypadnie ci do gustu. Całość jest niezbyt skomplikowana, a naprawdę pyszna.

Alergeny w kurczaku w sosie grzybowym

Lista alergenów dla kurczaka w sosie grzybowym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietanka kremowa 30%
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • przyprawa do kurczaka

Wartości odżywcze kurczaka w sosie grzybowym

na 100g gotowej potrawy

To zdrowa opcja na posiłek, który może pojawiać się w menu na co dzień.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(245g)
Energia (kcal)
145.33
356.05
Białko (g)
10.53
25.81

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(245g)
Węglowodany (g)
2.46
6.02
Węglowodany przyswajalne (g)
2.03
4.97
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.43
1.05

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(245g)
Tłuszcz (g)
10.35
25.36
Tłuszcze nasycone (g)
7.30
17.88
Tłuszcze nienasycone (g)
3.05
7.48
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.52
6.17
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.54
1.31
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
29.80
73.00
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(245g)
Witamina A (µg (mcg))
3.67
9.00
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.37
0.90
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.10
0.23
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
1.29
3.16
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.05
0.12
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.67
1.65
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
3.67
9.00
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.06
0.15
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.18
0.44
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
4.85
11.89
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
9.95
24.38
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
0.10
0.25
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(245g)
Sód (mg)
20.12
49.29
Potas (mg)
232.38
569.33
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Wapń (mg)
5.18
12.70
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
111.84
274.00
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Magnez (mg)
14.74
36.13
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.32
0.78
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.43
1.05
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.10
0.25
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny kurczaka w sosie grzybowym 15
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania kurczaka w sosie grzybowym

Koszt składników
67.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Piersi kurczaka bez skóry
400 g
2 duże piersi
16.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
12.80
Za 400 g
Świeże leśne grzyby
250 g
25.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
12.50
Za 250 g
Śmietanka kremowa 30%
200 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 200 g
Oliwa z oliwek
30 ml
2 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.20
Za 30 ml
Cebula
100 g
1 szt
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Koszt składników
67.00