Kurczak w sosie grzybowym
- Piersi kurczaka bez skóry - 2 duże piersi (400 g)
- Świeże leśne grzyby (250 g)
- Śmietanka kremowa 30% (200 g)
- Oliwa z oliwek - 2 łyżki (30 ml)
- Cebula - 1 szt (100 g)
Przepis na kurczaka w sosie grzybowym krok po kroku
Kurczaka oczyść i pokrój na mniejsze kawałki. Natrzyj go przyprawami, a następnie grilluj na patelni. Odłóż go na talerzyk.
Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż na niej pokrojoną w kostkę cebulę. Gdy będzie rumiana włóż na patelnię również oczyszczone i pokrojone w plasterki grzyby. Całość smaż przez 5 minut, a następnie zalej całość śmietanką i duś przez 15 minut.
Gdy sos będzie gotowy przypraw go solą, pieprzem, gałką i ziołami. Pierś podawaj z sosem.
-
Polędwica w sosie
-
Pomidorowa
-
Kapsalon
-
Placek cygański
-
Pulpety w sosie pieczarkowym
-
Karkówka duszona w sosie własnym z cebulą
-
Bitki z karkówki
-
Łosoś w sosie śmietanowym
-
Gulasz wieprzowy tradycyjny
-
Pulpety drobiowe w sosie koperkowym
-
Kruchy schab w sosie
-
Sznycel z jajkiem
-
Pierś z kurczaka w sosie koperkowym
-
Wątrobianka
-
Pulchne kotlety mielone
-
Gulasz z łopatki wieprzowej w sosie własnym
-
Kopytka z sosem pieczarkowym
-
Karkówka w zupie cebulowej
-
Obiady domowe
Więcej informacji na temat kurczaka w sosie grzybowym
Kurczak w sosie grzybowym to przepis na pyszny posiłek na bazie drobiu i świeżych grzybów leśnych. Całość jest naprawdę smaczna, a przy tym prosta w przygotowaniu. Zachwyca swoim niesamowitym smakiem, a także wspaniałym zapachem i piękną prezentacją. To opcja, która wspaniale sprawdzi się z dodatkiem ziemniaków z wody, kaszy, a nawet makaronu i klusek. W dodatku całość robi się niezwykle szybko.
Przepis na kurczaka w sosie grzybowym pozwala stworzyć wyjątkowy i pyszny posiłek na bazie prostych składników. Wszystkie bez problemu można znaleźć w większości sklepów. Do tego przepisu świetnie sprawdzą się świeże grzyby. Dlatego ten przepis będzie idealnym wyborem na jesień, kiedy można z łatwością znaleźć takie w sklepie lub użyć własnoręcznie zebranych. Idealnie do sosu sprawdzą się borowiki, podgrzybki, a także maślaki. W przypadku zbyt małej ilości można pomieszać je również z pieczarkami. Poza sezonem można również skorzystać z grzybów mrożonych, które są dostępne przez cały rok.
W tym przepisie wykorzystuje się pierś z kurczaka, gdyż mięso jest najbardziej delikatne, a przy tym soczyste. To zdrowy wybór, gdyż dostarcza sporo białka, a mało nasyconych kwasów tłuszczowych, dzięki czemu to dobry wybór nawet na diecie. Sprawdzi się również dla osób z problemami z układem krwionośnym.
Grzyby są zwykle wykorzystywane do potraw ze względu na swój wspaniały smak, jednak to również dodatek, który jest niezwykle zdrowy. Dostarcza sporo witamin, składników mineralnych, a także substancji prozdrowotnych, które świetnie sprawdzą się w zdrowej, wartościowej diecie. Całe danie dostarcza naprawdę sporo białka i niezbyt dużo kalorii, by było jeszcze bardziej pożywne i zbilansowane, warto połączyć je z kaszą lub makaronem pełnoziarnistym i surówką ze świeżych warzyw. Tak przygotowane danie będzie nie tylko pyszne, ale również wartościowe. Jest tak dobre, że znika z talerzy w ekspresowym tempie.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić kurczaka w sosie grzybowym, który sprawdzi się na obiad, ten przepis na pewno przypadnie ci do gustu. Całość jest niezbyt skomplikowana, a naprawdę pyszna.
Alergeny w kurczaku w sosie grzybowym
Lista alergenów dla kurczaka w sosie grzybowym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietanka kremowa 30%
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- przyprawa do kurczaka
Wartości odżywcze kurczaka w sosie grzybowym
To zdrowa opcja na posiłek, który może pojawiać się w menu na co dzień.
Energia i białka
(245g)
Węglowodany
(245g)
Tłuszcze
(245g)
Witaminy
(245g)
Składniki mineralne
(245g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.