Kruchy schab w sosie
- Schab wieprzowy bez kości (400 g)
- Bulion drobiowy - 2 szklanki (500 g)
- Czosnek - 3 ząbki (15 g)
- Cebula - 1 szt (100 g)
- Oliwa z oliwek - 4 łyżki (60 ml)
Przepis na kruchy schab w sosie krok po kroku
Schab podziel na plastry i oczyść z błonek.
W misce zmieszaj oliwę z przyprawami. Do tak przygotowanej marynaty włóż mięso i dokładnie obtocz w przyprawach. Marynuj przez 1 godzinę.
Rozgrzej patelnię i obsmaż na niej zamarynowane mięso.
Czosnek i cebulę zetrzyj na tarce o małych oczkach i dodaj do mięsa. Smaż przez 2 minuty.
Mięso zalej bulionem i duś 50 minut, od czasu do czasu mieszając.
Do szklanki wlej 100 ml ciepłej wody i wymieszaj ją dokładnie z mąką.
Wlej odrobinę sosu z patelni i jeszcze raz zamieszaj, następnie przelej do mięsa.
Gotuj całość kolejne 5 minut.
-
Polędwica w sosie
-
Pomidorowa
-
Kapsalon
-
Placek cygański
-
Pulpety w sosie pieczarkowym
-
Karkówka duszona w sosie własnym z cebulą
-
Bitki z karkówki
-
Łosoś w sosie śmietanowym
-
Gulasz wieprzowy tradycyjny
-
Pulpety drobiowe w sosie koperkowym
-
Sznycel z jajkiem
-
Pierś z kurczaka w sosie koperkowym
-
Wątrobianka
-
Pulchne kotlety mielone
-
Gulasz z łopatki wieprzowej w sosie własnym
-
Kopytka z sosem pieczarkowym
-
Karkówka w zupie cebulowej
-
Bitki z łopatki wieprzowej
-
Obiady domowe
Więcej informacji na temat kruchego schabu w sosie
Kruchy schab w sosie to wspaniała propozycja na pyszny obiad dla całej rodziny. Mięso przygotowane w taki sposób staje się bardzo delikatne i soczyste. Sos jest niezwykle aromatyczny i dobrze komponuje się z mięsem. To świetna opcja na uroczysty czy świąteczny obiad. Pasują do niego ziemniaki z wody, a także delikatne kluseczki.
Przepis na kruchy schab w sosie idealnie sprawdzi się zwłaszcza na rodzinne spotkania. Jest miękki, delikatny, a przy okazji naprawdę smaczny, dlatego będzie dobrym wyborem zarówno dla dorosłych, jak i dzieci. Jego bazą jest mięso wieprzowe, które cieszy się ogromną popularnością, zwykle w formie kotletów. W tej opcji również dzieli się je na kotlety, jednak pozbawione są one panierki i długiego, a także mało zdrowego, smażenia. Dzięki czemu taki posiłek sprawdzi się nawet dla osób na diecie lekkostrawnej. Schab duszony jest znacznie delikatniejszy dla układu pokarmowego, do tego dostarcza mniej tłuszczu, co ma szczególne znaczenie zwłaszcza dla osób z problemami z układem krwionośnym. Do przygotowania tej potrawy warto wybrać schab z niezbyt dużą ilością tłuszczu. Nie trzeba się martwić, że zbytnio się wysuszy, gdyż duszony jest z dodatkiem bulionu. Do tego dania sprawdzi się zarówno warzywny, jak i mięsny. Można również użyć własnego rosołu, jeśli w tym samym dniu przygotowuje się zupę, dzięki temu całe dnie będzie jeszcze zdrowsze.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić kruchy schab w sosie, który naprawdę będzie smaczny, a przy tym delikatny i soczysty, ten przepis będzie strzałem w dziesiątkę. Ze względu na delikatny sos mięso jest bardzo aromatyczne, ale również odpowiednio miękkie. To idealny pomysł na pyszny i łatwy posiłek, który nie jest zbyt pracochłonny. Należy jednak pamiętać o konieczności marynowania mięsa, by skruszało i przeszło przyprawami. Choć trwa to długo, nie należy skracać czasu marynowania, gdyż negatywnie wpływa to na jakość dania. Można za to go wydłużyć. Jeśli tylko ma się więcej czasu, warto zostawić mięso w marynacie nawet na 12 godzin, dzięki temu osiągnie wspaniały smak. Do przygotowania marynaty używa się tylko oliwy i kilku przypraw. W tej z przepisu dominuje głównie kminek mielony, gałka muszkatołowa, a także zioła takie jak tymianek i oregano. Nadają one wyrazistego smaku i pozytywnie wpływają na lepsze trawienie.
To danie wspaniale nadaje się na obiad. Schab duszony w sosie własnym to pyszny mięsny posiłek, który na pewno skradnie serca wszystkim miłośnikom tradycyjnych dań. Całość otula naprawdę dobry sos, który powstaje wraz z duszeniem mięsa, przez co smakuje fantastycznie.
Alergeny w kruchym schabie w sosie
Lista alergenów dla kruchego schabu w sosie przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Bulion drobiowy
Wartości odżywcze kruchego schabu w sosie
To danie, które nie powinno gościć w menu zbyt często ze względu na negatywny wpływ nadmiernego spożycia czerwonego mięsa na układ krwionośny.
Energia i białka
(269g)
Węglowodany
(269g)
Tłuszcze
(269g)
Witaminy
(269g)
Składniki mineralne
(269g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.