Kremowy sernik z dynią
- Herbatniki kakaowe (450 g)
- Masło - ćwierć kostki (50 g)
- Dynia hokkaido (600 g)
- Śmietanka kremowa 30% - niepełna szklanka (200 g)
- Cukier drobny (150 g)
- Cukier wanilinowy - 1 opakowanie (16 g)
- Twaróg sernikowy (1000 g)
- Budyń (proszek) - 1 opakowanie (40 g)
- Jajko (5 szt.)
- Śmietana 18% (200 g)
- Cukier puder - 2 płaskie łyżki (20 g)
- Sok z cytryny (10 ml)
Przepis na kremowy sernik z dynią krok po kroku
Herbatniki pokrusz w malakserze i przełóż je do miski. Następnie do ciastek dodaj pokrojone w kostkę masło i zagnieć.
Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia, a boki wysmaruj masłem.
Dno tortownicy wyłóż masą ciasteczkową i uformuj ją palcami. Następnie tortownicę wstaw do lodówki na czas przygotowywania masy serowo-dyniowej.
Dynię umyj, przekrój na pół, usuń pestki oraz włókna, pokrój na mniejsze kawałki i ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia skórą ku górze.
Blaszkę z dynią wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C i piecz przez około 30 minut.
Upieczoną dynię pozostaw do przestudzenia, pokrój w kostkę i zblenduj ze skórką przy pomocy blendera na gładkie puree.
Następnie do puree z dyni dodaj śmietankę 30% i ubijaj przy pomocy blendera do połączenia składników.
Jajka wybij do czystej miski, dodaj do nich cukier i przy pomocy miksera utrzyj je na puszystą masę.
Do masy z jajek dodaj budyń, twaróg oraz masę dyniową i dokładnie wymieszaj składniki.
Na schłodzony spód ciasteczkowy wyłóż masę serowo-dyniową i piecz w piekarniku nagrzanym do 170°C przez około 45 minut. W tym czasie przygotuj piankę.
Do miski wlej śmietanę 18%, dodaj do niej cukier puder oraz sok z cytryny i składniki chwilę ubijaj przy pomocy miksera.
Masę śmietanową ułóż na wierzch podpieczonego sernika i piecz przez kolejne 15 minut.
Po upływie tego czasu piekarnik wyłącz i uchyl jego drzwiczki. Sernik pozostaw w piekarniku do przestudzenia.
Następnie upieczony i przestudzony sernik wyciągnij z piekarnika i schłodź w lodówce lub chłodnym miejscu.
-
Ciasto dyniowe
-
Placek z dyni
-
Ciasto dyniowe
-
Sernik dyniowy
-
Ciasto dyniowe fit
-
Placek dyniowy
-
Proste ciasto dyniowe
-
Gnocchi dyniowe
-
Ciasto dyniowe z olejem
-
Szybkie ciasto z dyni
-
Ciasto z dyni i jabłek
-
Ciasto z dyni fit
-
Gofry dyniowe
-
Ciasto dyniowe z mascarpone
-
Ciasto dyniowe Thermomix
-
Ciasto dyniowe z orzechami
-
Bułki z dynią
-
Ciasto marchewkowo-dyniowe
-
Ciasto dyniowe
Więcej informacji na temat kremowego sernika z dynią
Kremowy sernik z dynią to doskonała propozycja na smaczny dodatek do kawy lub herbaty. Ciasto możesz podać jako słodką przekąskę podczas spotkań rodzinnych lub ze znajomymi. Przepis na kremowy sernik z dynią jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania ciasta potrzebne będą następujące produkty spożywcze: herbatniki kakaowe, masło, dynia hokkaido, śmietanka 30%, cukier drobny, cukier wanilinowy, twaróg sernikowy, budyń w proszku, jajka, śmietana 18%, cukier puder oraz sok z cytryny.
A jak zrobić kremowy sernik z dynią? Herbatniki pokrusz w malakserze, dodaj do nich pokrojone w kostkę masło i zagnieć. Dno tortownicy wyłóż masą ciasteczkową i uformuj ją palcami. Tortownicę wstaw do lodówki. Kawałki dyni piecz w piekarniku nagrzanym do 200°C przez około 30 minut. Upieczoną dynię zblenduj ze skórką przy pomocy blendera na gładkie puree. Do puree z dyni dodaj śmietankę 30% i ubijaj przy pomocy blendera do połączenia składników. Jajka wybij do miski, dodaj do nich cukier i przy pomocy miksera utrzyj je na puszystą masę. Do masy z jajek dodaj budyń, twaróg oraz masę dyniową i dokładnie wymieszaj składniki. Na schłodzony spód ciasteczkowy wyłóż masę serowo-dyniową i piecz w piekarniku nagrzanym do 170°C przez około 45 minut. W tym czasie przygotuj piankę: do miski wlej śmietanę 18%, dodaj do niej cukier puder oraz sok z cytryny i składniki chwilę ubijaj przy pomocy miksera. Masę śmietanową ułóż na wierzch podpieczonego sernika i piecz przez kolejne 15 minut. Po upływie tego czasu piekarnik wyłącz i uchyl jego drzwiczki. Sernik pozostaw w piekarniku do przestudzenia. Następnie upieczony i przestudzony sernik wyciągnij z piekarnika i schłodź w lodówce lub chłodnym miejscu.
Podsumowując: wiesz już jak upiec pyszny sernik z pieczoną dynią. Smaczny sernik jest dobry do spożycia po przestudzeniu i doskonale smakuje z dodatkiem kawy lub herbaty. Ciasto z twarogu i dyni doskonale sprawdzi się jako słodki poczęstunek podczas wielu imprez. Produkty spożywcze niezbędne do przygotowania ciasta dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach.
Alergeny w kremowym serniku z dynią
Lista alergenów dla kremowego sernika z dynią przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Herbatniki kakaowe
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Herbatniki kakaowe
- Masło
- Śmietanka kremowa 30%
- twaróg sernikowy
- Śmietana 18%
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze kremowego sernika z dynią
Kremowy sernik z dynią to doskonała propozycja na smaczny dodatek do herbaty lub kawy. Dodatek dyni wzbogaca wypiek w wiele składników odżywczych oraz pomaga włączyć do diety większą ilość warzyw.
Energia i białka
(150g)
Węglowodany
(150g)
Tłuszcze
(150g)
Witaminy
(150g)
Składniki mineralne
(150g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.