Karp po grecku
- Karp filet (800 g)
- Mąka ziemniaczana (100 g)
- Olej rzepakowy (100 ml)
- Przecier pomidorowy bez soli (150 g)
- Koncentrat pomidorowy (50 g)
- Ocet spirytusowy (15 ml)
- Marchewka (500 g)
- Pietruszka (200 g)
- Seler korzeniowy (200 g)
- Cebula (200 g)
- Oliwa z oliwek (30 ml)
Przepis na karpia po grecku krok po kroku
Rybę przypraw solą i pieprzem i oprósz mąką.
Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i podsmaż na nim rybę. Następnie odłóż ją na półmisek.
Warzywa, oprócz cebuli obierz i zetrzyj na tarce.
Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż na niej posiekaną w kostkę cebulę oraz pozostałe składniki.
Zalej je przecierem, dodaj koncentrat i ocet.
Sos gotuj przez 20 minut. Dopraw do smaku.
Rybę ułóż w półmisku, a na nią wyłóż sos z warzywami.
-
Karp w galarecie
-
Karp smażony
-
Karp wigilijny
-
Karp po żydowsku
-
Zupa rybna z karpia
-
Karp pieczony
-
Ryba z grilla
-
Faworki z karpia
-
Zupa z karpia
-
Karp w zalewie octowej
-
Karp na wigilię
-
Karp w śmietanie
-
Tradycyjny karp smażony
-
Zupa z głów karpia
-
Węgierska zupa rybna
-
Marynata do karpia
-
Karp smażony w panierce
-
Karp w szarym sosie
-
Karp
Więcej informacji na temat karpia po grecku
Karp po grecku to pomysł na wspaniały posiłek, który sprawdzi się nie tylko na wigilijny stół, ale także na co dzień. Zawiera spory dodatek warzyw i przypraw. Ryba po grecku to jedna z tych potraw, którą znają wszyscy. Pojawia się na wszystkich imprezach, ze względu na łatwość wykonania i pyszny smak. Bazą całości jest ryba, w wersji wigilijnej karp, a także jarzyny. Jest tak gęsta, że nie potrzebuje dodatków.
Przepis na karpia po grecku to idealna propozycja dla każdego, kto szuka przepisu na rybę, która jest najlepsza. To najlepszy i sprawdzony przepis na rybę w warzywach, która zawsze się udaje. Jeśli zastanawiasz się jak zrobić karpia w sosie, to ta receptura sprawdzi się fantastycznie. Ryby wciąż pojawiają się w menu większości osób zbyt rzadko, dlatego warto wypróbować przepisu, który pozwala to zmienić. Karp jest świetnym wyborem, gdyż jest rybą o wyjątkowym smaku, a w tym daniu nabiera szlachetności. Jest to również jeden z najpopularniejszych gatunków ryb wśród Polaków. Karp jest bardzo wartościowy, gdyż dostarcza niezbyt dużo kalorii, za to naprawdę sporo białka i witamin. To wspaniałe źródło zdrowych tłuszczów, które korzystnie wpływają na cały organizm, zwłaszcza na układ krwionośny i nerwowy.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić karpia po grecku, tak by ryba była pyszna i dobra dla zdrowia, to ten przepis będzie idealnym wyborem. Całość podana w sosie greckim jest tak smaczna, że sprawdzi się nie tylko na święta. Ryba połączona jest w nim również z warzywami. W tym przypadku zostały użyte marchewki, pietruszka i seler. Warzywa można pokroić w kostkę lub zetrzeć na tarce i włączyć do dania. Pięknie się prezentują, podkręcają smak i sprawiają, że całość jest jeszcze bardziej zdrowa. Ryba tak przygotowana dobrze się prezentuje, jest pełna smaku, a do tego stanowi niezwykle pożywne danie. To ze względu na spore ilości białka. Ten karp w tradycyjnej odsłonie jest po prostu świetnym posiłkiem. To całkowicie postny posiłek, dlatego w pełni nadaje się na wigilijną kolację.
Alergeny w karpiu po grecku
Lista alergenów dla karpia po grecku przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Karp filet
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Seler korzeniowy
Wartości odżywcze karpia po grecku
To zdrowa opcja, która zawiera sporo białka i witamin.
Energia i białka
(391g)
Węglowodany
(391g)
Tłuszcze
(391g)
Witaminy
(391g)
Składniki mineralne
(391g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.