Jajka faszerowane awokado

Opublikowano: 20.03.2021 r., 8:48 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Jajka faszerowane awokado na półmisku
Jajka faszerowane awokado
Jajka faszerowane awokado to świetna alternatywa dla tradycyjnych jajek faszerowanych. Pasta z awokado dostarczy do organizmu wielu prozdrowotnych składników odżywczych.
Przygotowanie 25 min
303 kcal
Kcal w porcji
200 g
Wielkość porcji
39
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 4 porcji
  • Jajko (10 szt.)
  • Awokado (200 g)
  • Suszone pomidory w oleju (80 g)
  • Musztarda - Użyj musztardy francuskiej (20 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, natka pietruszki świeża, koper
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, blender, szpryca

Przepis na jajka faszerowane awokado krok po kroku

Jajka ugotuj, wystudź, obierz ze skorupek. Przekrój je na pół wzdłuż dłuższej ich części. Żółtka wyjmij, użyjesz ich do przygotowania farszu.

Do miseczki włóż żółtka jajka, miąższ awokado, posiekany koper, musztardę oraz przyprawy. Blenderem zmiksuj składniki na gładką masę.

Pomidory pokrój w drobną kostkę i dodaj do gotowego farszu, wymieszaj.

Farsz włóż do szprycy i nadziej połówki jaj.

Udekoruj je nastą pietruszki.

Jak oceniasz przepis na jajka faszerowane awokado
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 94,8% osób

Więcej informacji na temat jajek faszerowanych awokado

Jajka faszerowane awokado i pomidorami suszonymi to dobry pomysł na przystawkę lub danie wielkanocne. Przepis jest bardzo prosty. Nie potrzebujesz dużego doświadczenia kulinarnego, aby przygotować jajka z nadzieniem z awokado. Czas jaki musisz poświęcić na ten przepis to około 25 minut. Produkty których potrzebujesz to jajka (żółtka z nich stanowią farsz do jajek), awokado, pomidory suszone, pietruszkę, musztardę francuską oraz przyprawy.

Jaja z awokado to doskonałe źródło wielu składników mineralnych i witamin. Pasta z awokado w głównej mierze składa się z tego owocu. Dostarcza on do organizmu istotnych dla zdrowia nienasyconych kwasów tłuszczowych, kwasu foliowego, kwasu pantotenowego, beta-karotenu, magnezu, cynku, miedzi, manganu, potasu, fosforu i wapnia, witaminy A, C, E, K oraz niektórych witamin z grupy B. Jest źródłem antyoksydantów, błonnika pokarmowego oraz fitosteroli. Owoc ten ma właściwości przeciwzapalne, obniża poziom cholesterolu LDL, zmniejsza ryzyko chorób układu sercowo-naczyniowego oraz udarów. Awokado sprawia, że dłużej odczuwamy uczucie sytości po posiłku, reguluje ciśnienie krwi, wspiera układ odpornościowy, wspomaga wzrok, ma pozytywny wpływ na stan skóry. Reguluje poziom cukru we krwi, zmniejsza ryzyko rozwoju miażdżycy i walczy z wolnymi rodnikami, dzięki czemu spowalnia proces starzenia się organizmu. Przez jego właściwości zdrowotne warto włączyć go do diety, mimo wysokiej zawartości tłuszczów (są one dla nas zdrowe) oraz wysokiej kaloryczności awokado. Możemy stosować je jak masło, ponieważ ma delikatny smak i nie zdominuje potrawy.

Podsumowując jajka nadziewane awokado to idealny wybór na przystawkę. Są one źródłem wielu cennych dla zdrowia składników odżywczych. Świetnie sprawdzą się na diecie bezglutenowej, w ich skład nie wchodzi żaden produkt, który zawiera ten składnik pokarmowy. Dodatkowo będzie dobrym źródłem białka w diecie laktoowowegetariańskiej. Dostarczy również istotnych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych.

Alergeny w jajkach faszerowanych awokado

Lista alergenów dla jajek faszerowanych awokado przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Musztarda

Wartości odżywcze jajek faszerowanych awokado

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kcal)
151.66
303.32
Białko (g)
9.17
18.35

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany (g)
4.79
9.59
Węglowodany przyswajalne (g)
2.57
5.14
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.22
4.45

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz (g)
11.02
22.03
Tłuszcze nasycone (g)
3.67
7.34
Tłuszcze nienasycone (g)
7.35
14.69
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone (g)
5.49
10.98
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.86
3.72
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
240.71
481.41

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina A (µg (mcg))
111.29
222.59
Witamina B6 (mg)
0.20
0.41
Witamina B12 (µg (mcg))
0.58
1.15
Witamina C (mg)
11.94
23.89
Witamina D (µg (mcg))
1.29
2.59
Witamina E (mg)
0.69
1.38
Brak danych dla: suszone pomidory w oleju.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
103.53
207.06
Tiamina (mg)
0.06
0.13
Ryboflawina (mg)
0.37
0.73
Niacyna (mg)
0.82
1.63
Foliany (µg (mcg))
51.80
103.60
Beta karoten (µg (mcg))
21.34
42.68

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód (mg)
144.45
288.89
Potas (mg)
354.24
708.47
Wapń (mg)
44.96
89.93
Fosfor (mg)
155.98
311.95
Magnez (mg)
23.34
46.68
Żelazo (mg)
1.55
3.10
Cynk (mg)
1.07
2.15
Miedź (mg)
0.14
0.27
Szacunkowy indeks glikemiczny jajek faszerowanych awokado 39
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania jajek faszerowanych awokado

Koszt składników
26.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jajko
10 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 2
10.00
Za 10 szt.
Awokado
200 g
6.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
6.00
Za 200 g
Suszone pomidory w oleju
80 g
6.00
Za 270,0 g
Liczba opakowań 1
1.78
Za 80 g
Musztarda
20 g
Użyj musztardy francuskiej
2.00
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.22
Za 20 g
Koszt składników
26.00