Jajka faszerowane awokado
- Jajko (10 szt.)
- Awokado (200 g)
- Suszone pomidory w oleju (80 g)
- Musztarda - Użyj musztardy francuskiej (20 g)
Przepis na jajka faszerowane awokado krok po kroku
Jajka ugotuj, wystudź, obierz ze skorupek. Przekrój je na pół wzdłuż dłuższej ich części. Żółtka wyjmij, użyjesz ich do przygotowania farszu.
Do miseczki włóż żółtka jajka, miąższ awokado, posiekany koper, musztardę oraz przyprawy. Blenderem zmiksuj składniki na gładką masę.
Pomidory pokrój w drobną kostkę i dodaj do gotowego farszu, wymieszaj.
Farsz włóż do szprycy i nadziej połówki jaj.
Udekoruj je nastą pietruszki.
-
Jajka faszerowane
-
Jajka faszerowane pieczarkami
-
Jajko faszerowane awokado
-
Jaja faszerowane łososiem
-
Jaja faszerowane szynką
-
Jajka faszerowane szynką
-
Jajka faszerowane tuńczykiem
-
Jajka faszerowane w skorupkach
-
Jaja faszerowane w skorupkach
-
Jajka faszerowane na wielkanoc
-
Farsz do jajek
-
Jajka nadziewane
-
Pieczarki faszerowane jajkiem
-
Jajka faszerowane z szynką
-
Jajka faszerowane suszonymi pomidorami
-
Kurczak z jajka
-
Jaja nadziewane
-
Jajka z łososiem wędzonym i majonezem
-
Jaja faszerowane
Więcej informacji na temat jajek faszerowanych awokado
Jajka faszerowane awokado i pomidorami suszonymi to dobry pomysł na przystawkę lub danie wielkanocne. Przepis jest bardzo prosty. Nie potrzebujesz dużego doświadczenia kulinarnego, aby przygotować jajka z nadzieniem z awokado. Czas jaki musisz poświęcić na ten przepis to około 25 minut. Produkty których potrzebujesz to jajka (żółtka z nich stanowią farsz do jajek), awokado, pomidory suszone, pietruszkę, musztardę francuską oraz przyprawy.
Jaja z awokado to doskonałe źródło wielu składników mineralnych i witamin. Pasta z awokado w głównej mierze składa się z tego owocu. Dostarcza on do organizmu istotnych dla zdrowia nienasyconych kwasów tłuszczowych, kwasu foliowego, kwasu pantotenowego, beta-karotenu, magnezu, cynku, miedzi, manganu, potasu, fosforu i wapnia, witaminy A, C, E, K oraz niektórych witamin z grupy B. Jest źródłem antyoksydantów, błonnika pokarmowego oraz fitosteroli. Owoc ten ma właściwości przeciwzapalne, obniża poziom cholesterolu LDL, zmniejsza ryzyko chorób układu sercowo-naczyniowego oraz udarów. Awokado sprawia, że dłużej odczuwamy uczucie sytości po posiłku, reguluje ciśnienie krwi, wspiera układ odpornościowy, wspomaga wzrok, ma pozytywny wpływ na stan skóry. Reguluje poziom cukru we krwi, zmniejsza ryzyko rozwoju miażdżycy i walczy z wolnymi rodnikami, dzięki czemu spowalnia proces starzenia się organizmu. Przez jego właściwości zdrowotne warto włączyć go do diety, mimo wysokiej zawartości tłuszczów (są one dla nas zdrowe) oraz wysokiej kaloryczności awokado. Możemy stosować je jak masło, ponieważ ma delikatny smak i nie zdominuje potrawy.
Podsumowując jajka nadziewane awokado to idealny wybór na przystawkę. Są one źródłem wielu cennych dla zdrowia składników odżywczych. Świetnie sprawdzą się na diecie bezglutenowej, w ich skład nie wchodzi żaden produkt, który zawiera ten składnik pokarmowy. Dodatkowo będzie dobrym źródłem białka w diecie laktoowowegetariańskiej. Dostarczy również istotnych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych.
Alergeny w jajkach faszerowanych awokado
Lista alergenów dla jajek faszerowanych awokado przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Musztarda
Wartości odżywcze jajek faszerowanych awokado
Energia i białka
(200g)
Węglowodany
(200g)
Tłuszcze
(200g)
Witaminy
(200g)
Składniki mineralne
(200g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.