Jajecznica z pieczarkami
- Jajko (2 szt.)
- Cebula - 0,25 średniej sztuki (20 g)
- Pieczarki - 5 sztuk (100 g)
- Olej rzepakowy - 1 łyżka (12 ml)
Przepis na jajecznicę z pieczarkami krok po kroku
Na patelni rozgrzej olej.
Cebulę drobno posiekaj i wrzuć na patelnię. Smaż na małym ogniu.
Pieczarki umyj i pokrój w plasterki. Dodaj na patelnię.
Przypraw dużą szczyptą pieprzu i soli.
Smaż pieczarki przez około 3 minuty.
Zmniejsz ogień na minimum pod patelnię i wbij jajka.
Pozostaw jajka przez 1-2 minuty aż białko się zetnie a następnie zacznij mieszać.
Trzymaj na patelni aż do uzyskania ulubionej konsystencji.
-
Pasta jajeczna
-
Jajka na twardo
-
Jajko w koszulce
-
Placuszki twarogowe
-
Sałatka z brokułem
-
Chleb w jajku
-
Jajecznica z kurkami
-
Jajko sadzone
-
Sałatka z brokułami i jajkiem
-
Jajka po wiedeńsku
-
Omlet cesarski
-
Bananowe pancakes
-
Jak zrobić pancake
-
Banan w cieście
-
Omlet z płatkami owsianymi
-
Placki na maślance
-
Jajecznica z pomidorami
-
Placuszki na maślance
-
Śniadanie z jajkiem
Więcej informacji na temat jajecznicy z pieczarkami
Jajecznica jest jednym z popularniejszych dań serwowanych na ciepłe śniadanie z jajek. Propozycja jajecznicy z pieczarkami i cebulą jest pyszną i wyjątkową propozycją. Pieczarki nadają lekkiej słodyczy i subtelnego, grzybowego smaku.
Jajecznica z pieczarkami jest szybką i smaczną propozycją na sycące śniadanie. Jajecznicę możesz przygotować z serem i kiełbasą lub boczkiem. Taka propozycja będzie idealna na porządne, sycące śniadanie. Jajecznica świetnie prezentuje się ale i smakuje, podana na grzance z pysznego pieczywa. Wybierz pieczywo naprawdę dobrej jakości, przygotowane na zakwasie, dzięki czemu danie będzie jeszcze smaczniejsze. Jajecznicę w nowoczesnej wersji możesz podać także w tortilli. Z dodatkiem sałatki ze świeżych warzyw i dobrym olejem tłoczonym na zimno, jajecznica będzie tworzyć pyszne i zdrowe danie. Jajecznica z pieczarkami przygotowana na małej ilości masła jest zdrowym daniem. Pieczarki są niskokaloryczne ponieważ w około 95% składają się z wody. Są one źródłem beta-glukany, jest on częścią błonnika, która wpływa na obniżenie poziomu cholesterolu i glukozy we krwi. Pieczarki są głównie źródłem witamin z grupy B, szczególnie witaminy B2, witaminy B3, witaminy B5, witaminy B9 oraz witaminy B12. W pieczarkach zawarte są również cenne związki bioaktywne, takie jak lektyny, które wykazują właściwości przeciwnowotworowe, wiele przeciwutleniaczy, które chronią komórki przed stresem oksydacyjnym, tyrozynę, która jest aminokwasem należącym do grupy dwudziestu podstawowych aminokwasów białkowych i pełni rolę ochronną DNA przed uszkodzeniami oksydacyjnymi. Dodatkowo pieczarki wykazują właściwości przeciwwirusowe, przeciwgrzybicze i wzmacniające układ odpornościowy.
Przepis na jajecznicę z pieczarkami jest bardzo łatwy i szybki w wykonaniu. Prosty przepis sprawi, że będziesz częściej wykonywać to smaczne śniadanie. A dokładnie jak zrobić jajecznicę z pieczarkami dowiesz się ze szczegółowego przepisu gdzie każdy krok przygotowania jest wytłumaczony.
Alergeny w jajecznicy z pieczarkami
Lista alergenów dla jajecznicy z pieczarkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze jajecznicy z pieczarkami
Jajecznica z pieczarkami to wyśmienita propozycja na śniadanie. Z dodatkiem sałatki z surowych warzyw i pełnoziarnistego pieczywa stanowi nie tylko pyszny ale także zdrowy posiłek.
Energia i białka
(250g)
Węglowodany
(250g)
Tłuszcze
(250g)
Witaminy
(250g)
Składniki mineralne
(250g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.