Jaja nadziewane
- Jajko (8 szt.)
- Tuńczyk w sosie własnym (170 g)
- Majonez - 2 łyżki (50 g)
- Musztarda sarepska - 1 łyżka (20 g)
- Szczypiorek (10 g)
Przepis na jaja nadziewane krok po kroku
Jajka ugotuj na twardo.
Delikatnie obierz jajka. Przekrój na pół.
Żółtka delikatnie wyciągnij z białek. Umieść żółtka w misce, a białka rozłóż na talerzu.
Tuńczyka odcedź i dodaj do żółtek. Dodaj majonez i musztardę. Dopraw solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj.
Gotową masę umieszczaj w białkach we wgłębieniu po żółtku.
Wierzch posyp szczypiorkiem i podawaj.
-
Jajka faszerowane
-
Jajka faszerowane pieczarkami
-
Jajko faszerowane awokado
-
Jaja faszerowane łososiem
-
Jaja faszerowane szynką
-
Jajka faszerowane szynką
-
Jajka faszerowane tuńczykiem
-
Jajka faszerowane w skorupkach
-
Jaja faszerowane w skorupkach
-
Jajka faszerowane na wielkanoc
-
Farsz do jajek
-
Jajka faszerowane awokado
-
Jajka nadziewane
-
Pieczarki faszerowane jajkiem
-
Jajka faszerowane z szynką
-
Jajka faszerowane suszonymi pomidorami
-
Kurczak z jajka
-
Jajka z łososiem wędzonym i majonezem
-
Jaja faszerowane
Więcej informacji na temat jaj nadziewanych
Jaja nadziewane to pyszna przystawka idealna na Wielkanoc. Jeśli zastanawiasz się, jak zrobić jaja nadziewane to koniecznie sprawdź ten przepis.
Nasz przepis na jaja nadziewane wyróżnia to, że do ich wykonania potrzebny będzie tuńczyk w sosie własnym. Na samym początku ugotuj jajka na twardo. Włóż jajka do zimnej wody i gotuj około 6-7 minut od momentu zagotowania. Następnie delikatnie jajka obierz. Teraz przekrój je na pół wzdłuż. Wyciągnij żółtka i umieść w miseczce. Białka odłóż na bok na talerz. Żółtka rozgnieć widelcem. Odsącz tuńczyka z zalewy i dodaj do żółtek. Dodaj majonez i musztardę i wszystko dokładnie wymieszaj. Farsz umieść w przygotowanych białkach, w miejsce, gdzie wcześniej było żółtko. Na koniec posyp posiekanym szczypiorkiem i podawaj.
Tak przygotowane, pyszne jaja nadziewane to mój absolutny ulubieniec wśród przystawek na Wielkanoc. To również świetny pomysł na ciekawe śniadanie lub przekąskę na imprezę.
Potrawy z jajek to bardzo dobre rozwiązanie nie tylko na śniadanie. Jajka są nie tylko smaczne, ale również mają bardzo dużo wartości odżywczych. Na szczególną uwagę zasługuje tu cholina (witamina B4), żelazo, karotenoidy, witaminy A, D, E, B12 i B6. Składniki te odpowiadają m.in. za prawidłową pracę mózgu, wzroku, odporność czy czynność serca. Istotnym jest sposób spożywania jaj. Niestety smażone w towarzystwie tłustych kiełbas lub boczku mają więcej oddziaływań negatywnych. Dlatego warto szukać zdrowszych i smaczniejszych rozwiązań jak nasz przepis na faszerowane jajka na święta.
Szczypiorek to roślina bogata w wartości odżywcze. Jej walory smakowe znane były już w średniowieczu. Wtedy nie wiedziano za to, że to świetne źródło witaminy K, witaminy C oraz witaminy A. Wszystkie te składniki mają pozytywny wpływ na wzmocnienie kości, układu odpornościowego czy układu nerwowego. Ważne jest by wzbogacać dania o dodatek ziół takich jak szczypiorek. Ponieważ oprócz ostrości dodadzą również ważnych dla zdrowia witamin. Tym bardziej że mają naprawdę niewiele kilokalorii. Łyżka posiekanego szczypiorku to tylko 5 kcal!
Alergeny w jajach nadziewanych
Lista alergenów dla jaj nadziewanych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
- Tuńczyk w sosie własnym
-
Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Majonez
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Majonez
- Musztarda sarepska
Wartości odżywcze jaj nadziewanych
Jajka to bogate źródło choliny.
Energia i białka
(65g)
Węglowodany
(65g)
Tłuszcze
(65g)
Witaminy
(65g)
Składniki mineralne
(65g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.