Jabłecznik z bitą śmietaną

Opublikowano: 08.05.2023 r., 9:32 | Autor: Aleksandra Dziura
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Deser jabłkowy z kremem
Jabłecznik z bitą śmietaną
Poznaj przepis na pyszne ciasto jabłecznik z bitą śmietaną na biszkoptowym spodzie.
Przygotowanie 60 min
Pieczenie 20 min
231 kcal
Kcal w porcji
110 g
Wielkość porcji
70
Indeks glikemiczny
Składniki dla 15 porcji
  • Jajko (4 szt.)
  • Ksylitol (cukier brzozowy) (30 g)
  • Mąka pszenna typ 500 (100 g)
  • Masło (25 g)
  • Jabłka prażone (900 g)
  • Galaretka (77 g)
  • Śmietanka kremowa 36% (350 ml)
  • Mascarpone (150 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik, patelnia duża, mikser, okrągła forma do pieczenia, papier do pieczenia, rondelek

Przepis na jabłecznik z bitą śmietaną krok po kroku

Piekarnik nastaw na 180 stopni, formę do pieczenia wyłóż papierem.

Masło przełóż do rondelka i rozpuść. Odstaw do ostudzenia.

Jajka wbij do miski i ubijaj z ksylitolem, aż powstanie puszysty, jednolity krem. Jajka powinny mieć temperaturę pokojową.

Mąkę porcjami dodawaj do masy, przesiewając ją przez sitko.

Miksuj na wolnych obrotach.

Dodaj ostudzone masło i wymieszaj.

Ciasto przelej do formy i włóż do nagrzanego piekarnika. Piecz przez ok. 15-20 minut.

Jabłka podgrzej na suchej patelni lub w garnku i wymieszaj z galaretką.

Wyłożyć jabłka na biszkopt i odstawić do lodówki na ok. 2 godziny.

Śmietankę ubij mikserem, aż będzie gęsta i puszysta.

Dodaj mascarpone i ubijaj do połączenia składników.

Bitą śmietanę wyłóż na jabłka i wstawić do lodówki na kolejną godzinę.

Jak oceniasz przepis na jabłecznik z bitą śmietaną
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 81,9% osób

Więcej informacji na temat jabłecznika z bitą śmietaną

Jabłecznik z bitą śmietaną to pomysł na pyszne ciasto, które posmakuje wszystkim, którzy lubią ciasta biszkoptowe, z jabłkami i masą kremową. Świetnie sprawdzi się jako ciasto na niedzielę, coś słodkiego do kawy, deser dla całej rodziny lub pyszny placek na różnego rodzaju okazje, na przykład urodziny, imieniny, komunie, czy grilla. Jak zrobić jabłecznik z bitą śmietaną, aby był pyszny i dobry na każdą okazję? Koniecznie czytaj dalej, aby poznać nasz sprawdzony przepis! Jabłecznik z bitą śmietaną jest bardzo prosty i z pomocą naszego przepisu i wskazówek, na pewno poradzisz sobie z jego przygotowaniem bez żadnego problemu. Nie jest to jednak ciasto, które zrobisz na ostatnią chwilę. Zaplanuj sobie więc jego przygotowanie odpowiednio wcześnie, ponieważ jest to dość czasochłonne. Jabłecznik z bitą śmietaną składa się z trzech warstwa. Pierwszą jest spód z ciasta biszkoptowego, do którego potrzebne będą Ci jajka, mąka pszenna, masło oraz cukier lub ksylitol. Druga warstwa to warstwa jabłkowa. Możesz wykorzystać gotowe, prażone jabłka w słoiku lub przygotować je samodzielnie. Do podgrzanych jabłek wystarczy dodać galaretkę – najlepiej sprawdzi się ta o smaku cytrynowym lub jabłkowym. Ostatnia warstwa to bita śmietana. Przygotujesz ją, łącząc śmietankę kremówkę o zawartości tłuszczu 36% oraz serek mascarpone. Jeśli chcesz, aby bita śmietana była sztywna i trwalsza możesz dodać do niej żelatynę. Przepis na jabłecznik z bitą śmietaną to propozycja dla wszystkich osób, które lubią delikatne, słodkie ciasta. Dzięki jabłkom i galaretce cytrynowej wszystkie smaki świetnie się balansują i ciasto nie jest mdłe. Najlepiej przechowywać je w lodówce, aby uniknąć rozpłynięcia się masy z bitej śmietany i namoknięcia biszkoptu. Koniecznie czytaj dalej, aby dowiedzieć się, jak krok po kroku przygotować to pyszne ciasto. Na pewno zostanie w Twojej kuchni na długo i posmakuje wszystkim domownikom.

Alergeny w jabłeczniku z bitą śmietaną

Lista alergenów dla jabłecznika z bitą śmietaną przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Śmietanka kremowa 36%
    • mascarpone

Wartości odżywcze jabłecznika z bitą śmietaną

na 100g gotowej potrawy

Dzięki wykorzystaniu ksylitolu zamiast cukru ciasto ma mniejszy indeks glikemiczny i kaloryczność.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(110g)
Energia (kcal)
210.41
231.46
Białko (g)
3.49
3.84

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(110g)
Węglowodany (g)
22.60
24.86
Węglowodany przyswajalne (g)
22.10
24.31
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.50
0.55
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(110g)
Tłuszcz (g)
12.41
13.65
Tłuszcze nasycone (g)
11.39
12.53
Tłuszcze nienasycone (g)
1.02
1.12
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
56.57
62.23
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(110g)
Sód (mg)
43.86
48.24
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Wapń (mg)
20.72
22.79
Brak danych dla: galaretka, śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.65
0.71
Brak danych dla: galaretka, śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny jabłecznika z bitą śmietaną 70
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania jabłecznika z bitą śmietaną

Koszt składników
72.10
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Ksylitol (cukier brzozowy)
30 g
22.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
1.32
Za 30 g
Mąka pszenna typ 500
100 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Masło
25 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.62
Za 25 g
Jabłka prażone
900 g
9.00
Za 790,0 g
Liczba opakowań 2
10.25
Za 900 g
Galaretka
77 g
1.80
Za 75,0 g
Liczba opakowań 2
1.85
Za 77 g
Śmietanka kremowa 36%
350 ml
8.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
5.60
Za 350 ml
Mascarpone
150 g
6.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
3.90
Za 150 g
Koszt składników
72.10