Jabłecznik z bitą śmietaną
- Jajko (4 szt.)
- Ksylitol (cukier brzozowy) (30 g)
- Mąka pszenna typ 500 (100 g)
- Masło (25 g)
- Jabłka prażone (900 g)
- Galaretka (77 g)
- Śmietanka kremowa 36% (350 ml)
- Mascarpone (150 g)
Przepis na jabłecznik z bitą śmietaną krok po kroku
Piekarnik nastaw na 180 stopni, formę do pieczenia wyłóż papierem.
Masło przełóż do rondelka i rozpuść. Odstaw do ostudzenia.
Jajka wbij do miski i ubijaj z ksylitolem, aż powstanie puszysty, jednolity krem. Jajka powinny mieć temperaturę pokojową.
Mąkę porcjami dodawaj do masy, przesiewając ją przez sitko.
Miksuj na wolnych obrotach.
Dodaj ostudzone masło i wymieszaj.
Ciasto przelej do formy i włóż do nagrzanego piekarnika. Piecz przez ok. 15-20 minut.
Jabłka podgrzej na suchej patelni lub w garnku i wymieszaj z galaretką.
Wyłożyć jabłka na biszkopt i odstawić do lodówki na ok. 2 godziny.
Śmietankę ubij mikserem, aż będzie gęsta i puszysta.
Dodaj mascarpone i ubijaj do połączenia składników.
Bitą śmietanę wyłóż na jabłka i wstawić do lodówki na kolejną godzinę.
-
Śmietanowiec
-
Galaretkowiec
-
Malinowa księżniczka
-
Ciasto pszczółka
-
Ciasto balladyna
-
Sernik na zimno z galaretką
-
Boża krówka
-
Ciasto kubuś
-
Sernik mango
-
Biszkopt z galaretką
-
Ciasto popapraniec
-
Sernik bez sera
-
Biszkopt z owocami
-
Ciasto z truskawkami i mascarpone
-
Malinowa chmurka Thermomix
-
Ciasto orchidea
-
Kora orzechowa
-
Ciasto jajko sadzone
-
Ciasta z galaretką
Więcej informacji na temat jabłecznika z bitą śmietaną
Jabłecznik z bitą śmietaną to pomysł na pyszne ciasto, które posmakuje wszystkim, którzy lubią ciasta biszkoptowe, z jabłkami i masą kremową. Świetnie sprawdzi się jako ciasto na niedzielę, coś słodkiego do kawy, deser dla całej rodziny lub pyszny placek na różnego rodzaju okazje, na przykład urodziny, imieniny, komunie, czy grilla. Jak zrobić jabłecznik z bitą śmietaną, aby był pyszny i dobry na każdą okazję? Koniecznie czytaj dalej, aby poznać nasz sprawdzony przepis! Jabłecznik z bitą śmietaną jest bardzo prosty i z pomocą naszego przepisu i wskazówek, na pewno poradzisz sobie z jego przygotowaniem bez żadnego problemu. Nie jest to jednak ciasto, które zrobisz na ostatnią chwilę. Zaplanuj sobie więc jego przygotowanie odpowiednio wcześnie, ponieważ jest to dość czasochłonne. Jabłecznik z bitą śmietaną składa się z trzech warstwa. Pierwszą jest spód z ciasta biszkoptowego, do którego potrzebne będą Ci jajka, mąka pszenna, masło oraz cukier lub ksylitol. Druga warstwa to warstwa jabłkowa. Możesz wykorzystać gotowe, prażone jabłka w słoiku lub przygotować je samodzielnie. Do podgrzanych jabłek wystarczy dodać galaretkę – najlepiej sprawdzi się ta o smaku cytrynowym lub jabłkowym. Ostatnia warstwa to bita śmietana. Przygotujesz ją, łącząc śmietankę kremówkę o zawartości tłuszczu 36% oraz serek mascarpone. Jeśli chcesz, aby bita śmietana była sztywna i trwalsza możesz dodać do niej żelatynę. Przepis na jabłecznik z bitą śmietaną to propozycja dla wszystkich osób, które lubią delikatne, słodkie ciasta. Dzięki jabłkom i galaretce cytrynowej wszystkie smaki świetnie się balansują i ciasto nie jest mdłe. Najlepiej przechowywać je w lodówce, aby uniknąć rozpłynięcia się masy z bitej śmietany i namoknięcia biszkoptu. Koniecznie czytaj dalej, aby dowiedzieć się, jak krok po kroku przygotować to pyszne ciasto. Na pewno zostanie w Twojej kuchni na długo i posmakuje wszystkim domownikom.
Alergeny w jabłeczniku z bitą śmietaną
Lista alergenów dla jabłecznika z bitą śmietaną przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- Śmietanka kremowa 36%
- mascarpone
Wartości odżywcze jabłecznika z bitą śmietaną
Dzięki wykorzystaniu ksylitolu zamiast cukru ciasto ma mniejszy indeks glikemiczny i kaloryczność.
Energia i białka
(110g)
Węglowodany
(110g)
Tłuszcze
(110g)
Składniki mineralne
(110g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.