Gulasz z mięsa z rosołu

Opublikowano: 18.06.2022 r., 22:10 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
gulasz z mięsa z rosołu
Gulasz z mięsa z rosołu
Gulasz z mięsa z rosołu to niezwykły pomysł na wykorzystanie mięsa z poprzedniego obiadu, jak to zrobić koniecznie poznaj mój przepis.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie i Smażenie 40 min
187 kcal
Kcal w porcji
200 g
Wielkość porcji
40
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Mięso z piersi indyka bez skóry 1 pierś (200 g)
  • Papryka czerwona 1 sztuka (200 g)
  • Papryka zielona 1 sztuka (200 g)
  • Marchewka 2 sztuki (120 g)
  • Cebula 1 sztuka (100 g)
  • Pieczarki 2 garści (120 g)
  • Cukinia 1 sztuka (300 g)
  • Olej rzepakowy 2 łyżki (20 ml)
  • Koncentrat pomidorowy 2 łyżki (20 g)
  • Kasza jęczmienna perłowa 2 woreczki (200 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, garnek

Przepis na gulasz z mięsa z rosołu krok po kroku

Olej rzepakowy rozgrzej na patelni, dodaj pokrojoną cebulę i krótko zeszklij.

Wrzuć pokrojone w słupki papryki i duś pod przykryciem.

Następnie dodaj pokrojone pieczarki i cukinię, duś przez 10 minut.

W tym czasie pierś z indyka z rosołu pokrój drobno i dodaj do gulaszu.

Dodaj odrobinę wody i koncentrat pomidorowy, wymieszaj delikatnie.

Gulasz podawaj z ugotowaną kaszą.

Jak oceniasz przepis na gulasz z mięsa z rosołu
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 86,5% osób

Więcej informacji na temat gulaszu z mięsa z rosołu

Gulasz z mięsa z rosołu to idealny pomysł na pyszny, rodzinny obiad. Mięso jest niezwykle delikatne i kruche dlatego pokochają je z całą pewnością nie tylko dorośli, ale także dzieci.

Jednym z głównych składników naszego dania to mięso z piersi z kurczaka, czyli drób, który należy do chudych mięs, jest to źródło łatwo przyswajalnego, pełnowartościowego białka. Mięso drobiowe dostarczy do naszego organizmu dodatkowo spore ilości witamin z grupy B, witaminę A, D, E. Zawiera niewiele tłuszczu, dlatego jest on polecany do dań lekkostrawnych.

Dodatkowo jest bogatym źródłem witamin z grupy B, cynku, a także żelaza hemowego, które jest dużo łatwiej przyswajalne przez nasz organizm niż żelazo niehemowe, czyli to pozyskiwane z roślin. Mięso to także źródło pełnowartościowego białka, które daje nam uczucie sytości na długi czas.

Dzisiaj przedstawię Ci przepis na gulasz z mięsa z rosołu.

Oprócz mięsa postaw na charakterystyczne dla gulaszu warzywa takie jak: czerwona papryka, cebula, czosnek, cukinia czy pieczarki.

Im dłużej będziesz dusić mięso w wywarze pod przykryciem, tym bardziej miękkie ono się stanie. Dla mnie najlepsza w tym wszystkim jest prostota. Aromatyczne mięso w towarzystwie delikatnych warzyw w powstałym sosie własnym to smaczny posiłek dla każdego. Śmiało możesz postawić na dodatki takie jak ziemniaczane puree czy gotowana kasza.

Zatem, jak zrobić gulasz z mięsa z rosołu? Nic trudnego.

W pierwszej kolejności rozgrzej olej rzepakowy na patelni, dodaj pokrojoną cebulę i paprykę pokrojoną w słupki. Duś całość pod przykryciem, a następnie dodaj pokrojone drobno pieczarki, na samym końcu dodaj cukinię. W tym czasie pokrój drobno mięso z rosołu i dodaj na chwilę przed końcem gotowania gulaszu. Do całości dodaj odrobinę wody i koncentrat pomidorowy, delikatnie wymieszaj. Po kilku minutach gulasz na obiad będzie dobry.

Tak przygotowany gulasz będzie idealnie komponował się np. z kaszą gruboziarnistą lub ziemniakami nawet tą najprostszą wersją, czyli z wody.

Skoro już znasz mój prosty przepis i wiesz, jak ugotować mięso, przygotuj ten łatwy i smaczny posiłek.

Alergeny w gulaszu z mięsa z rosołu

Lista alergenów dla gulaszu z mięsa z rosołu przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Kasza jęczmienna perłowa

W przepisie na gulasz z mięsa z rosołu nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • liście laurowe
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Wartości odżywcze gulaszu z mięsa z rosołu

na 100g gotowej potrawy

Gulasz możesz podawać z kaszą, ryżem lub pieczywem.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kcal)
93.72
187.43
Białko (g)
5.44
10.88

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany (g)
14.50
29.00
Węglowodany przyswajalne (g)
11.20
22.39
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
3.30
6.61

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz (g)
2.01
4.02
Tłuszcze nasycone (g)
0.58
1.16
Tłuszcze nienasycone (g)
1.43
2.86
Brak danych dla: mięso z piersi indyka bez skóry.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.00
1.99
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.60
1.20
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: kasza jęczmienna perłowa.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
7.16
14.32

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina A (µg (mcg))
95.22
190.43
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.26
0.52
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.19
0.37
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
33.19
66.39
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.03
0.06
Witamina E (mg)
0.31
0.61
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.68
1.35
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.07
0.15
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.11
0.23
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
2.72
5.45
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
20.85
41.70
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
957.65
1915.30
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód (mg)
20.85
41.70
Potas (mg)
254.23
508.46
Wapń (mg)
42.58
85.16
Fosfor (mg)
81.68
163.35
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
23.89
47.78
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.74
1.48
Cynk (mg)
0.64
1.28
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.12
0.25
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny gulaszu z mięsa z rosołu 40
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania gulaszu z mięsa z rosołu

Koszt składników
41.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mięso z piersi indyka bez skóry
200 g
1 pierś
12.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
4.80
Za 200 g
Papryka czerwona
200 g
1 sztuka
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
3.60
Za 200 g
Papryka zielona
200 g
1 sztuka
2.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 200 g
Marchewka
120 g
2 sztuki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 120 g
Cebula
100 g
1 sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Pieczarki
120 g
2 garści
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 120 g
Cukinia
300 g
1 sztuka
2.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 300 g
Olej rzepakowy
20 ml
2 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Koncentrat pomidorowy
20 g
2 łyżki
1.50
Za 80,0 g
Liczba opakowań 1
0.38
Za 20 g
Kasza jęczmienna perłowa
200 g
2 woreczki
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 200 g
Koszt składników
41.50