Przepis na gulasz z mięsa z rosołu krok po kroku

Składniki dla 4 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe
To będzie niezbędne
patelnia duża, kuchenka, garnek

Olej rzepakowy rozgrzej na patelni, dodaj pokrojoną cebulę i krótko zeszklij.

Wrzuć pokrojone w słupki papryki i duś pod przykryciem.

Następnie dodaj pokrojone pieczarki i cukinię, duś przez 10 minut.

W tym czasie pierś z indyka z rosołu pokrój drobno i dodaj do gulaszu.

Dodaj odrobinę wody i koncentrat pomidorowy, wymieszaj delikatnie.

Gulasz podawaj z ugotowaną kaszą.

Często zadawane pytania

gulasz z mięsa z rosołu
Gulasz z mięsa z rosołu
Koszt przygotowania dania
15.72 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
187 kcal
Liczba alergenów w daniu
dane niepełne
40

Gulasz z mięsa z rosołu - cechy przepisu

Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o gulaszu z mięsa z rosołu

Gulasz z mięsa z rosołu to idealny pomysł na pyszny, rodzinny obiad. Mięso jest niezwykle delikatne i kruche dlatego pokochają je z całą pewnością nie tylko dorośli, ale także dzieci.

Jednym z głównych składników naszego dania to mięso z piersi z kurczaka, czyli drób, który należy do chudych mięs, jest to źródło łatwo przyswajalnego, pełnowartościowego białka. Mięso drobiowe dostarczy do naszego organizmu dodatkowo spore ilości witamin z grupy B, witaminę A, D, E. Zawiera niewiele tłuszczu, dlatego jest on polecany do dań lekkostrawnych.

Dodatkowo jest bogatym źródłem witamin z grupy B, cynku, a także żelaza hemowego, które jest dużo łatwiej przyswajalne przez nasz organizm niż żelazo niehemowe, czyli to pozyskiwane z roślin. Mięso to także źródło pełnowartościowego białka, które daje nam uczucie sytości na długi czas.

Dzisiaj przedstawię Ci przepis na gulasz z mięsa z rosołu.

Oprócz mięsa postaw na charakterystyczne dla gulaszu warzywa takie jak: czerwona papryka, cebula, czosnek, cukinia czy pieczarki.

Im dłużej będziesz dusić mięso w wywarze pod przykryciem, tym bardziej miękkie ono się stanie. Dla mnie najlepsza w tym wszystkim jest prostota. Aromatyczne mięso w towarzystwie delikatnych warzyw w powstałym sosie własnym to smaczny posiłek dla każdego. Śmiało możesz postawić na dodatki takie jak ziemniaczane puree czy gotowana kasza.

Zatem, jak zrobić gulasz z mięsa z rosołu? Nic trudnego.

W pierwszej kolejności rozgrzej olej rzepakowy na patelni, dodaj pokrojoną cebulę i paprykę pokrojoną w słupki. Duś całość pod przykryciem, a następnie dodaj pokrojone drobno pieczarki, na samym końcu dodaj cukinię. W tym czasie pokrój drobno mięso z rosołu i dodaj na chwilę przed końcem gotowania gulaszu. Do całości dodaj odrobinę wody i koncentrat pomidorowy, delikatnie wymieszaj. Po kilku minutach gulasz na obiad będzie dobry.

Tak przygotowany gulasz będzie idealnie komponował się np. z kaszą gruboziarnistą lub ziemniakami nawet tą najprostszą wersją, czyli z wody.

Skoro już znasz mój prosty przepis i wiesz, jak ugotować mięso, przygotuj ten łatwy i smaczny posiłek.

Wartości odżywcze gulaszu z mięsa z rosołu

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kalorie)
93.72 kcal
187.43 kcal
Białko
5.44 g
10.88 g

Węglowodany w gulaszu z mięsa z rosołu

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany
14.50 g
29.00 g
Węglowodany przyswajalne
11.20 g
22.39 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
3.30 g
6.61 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz
2.01 g
4.02 g
Tłuszcze nasycone
0.26 g
0.53 g
Brak danych dla: mięso z piersi indyka bez skóry.
czytaj dalej
Tłuszcze nienasycone
1.43 g
2.86 g
Brak danych dla: mięso z piersi indyka bez skóry.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone
1.00 g
1.99 g
Tłuszcze wielonasycone
0.60 g
1.20 g
Tłuszcze trans
0.00 g
0.00 g
Brak danych dla: kasza jęczmienna perłowa.
czytaj dalej
Cholesterol
7.16 mg
14.32 mg

Witaminy w przepisie na gulasz z mięsa z rosołu

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina A
95.22 µg (mcg)
190.43 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6
0.26 mg
0.52 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12
0.19 µg (mcg)
0.37 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C
33.19 mg
66.39 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D
0.03 µg (mcg)
0.06 µg (mcg)
Witamina E
0.31 mg
0.61 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol
0.68 µg (mcg)
1.35 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.07 mg
0.15 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.11 mg
0.23 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
2.72 mg
5.45 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
20.85 µg (mcg)
41.70 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten
957.65 µg (mcg)
1915.30 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na gulasz z mięsa z rosołu

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód
20.85 mg
41.70 mg
Potas
254.23 mg
508.46 mg
Wapń
42.58 mg
85.16 mg
Fosfor
81.68 mg
163.35 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
23.89 mg
47.78 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
0.74 mg
1.48 mg
Cynk
0.64 mg
1.28 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.12 mg
0.25 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny gulaszu z mięsa z rosołu 40
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w gulaszu z mięsa z rosołu

Lista alergenów dla gulaszu z mięsa z rosołu przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Kasza jęczmienna perłowa

W przepisie na gulasz z mięsa z rosołu nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • liście laurowe
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Cena przygotowania gulaszu z mięsa z rosołu

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mięso z piersi indyka bez skóry
200 g
1 pierś
12.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
4.80
Za 200 g
Papryka czerwona
200 g
1 sztuka
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
3.60
Za 200 g
Papryka zielona
200 g
1 sztuka
2.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 200 g
Marchewka
120 g
2 sztuki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 120 g
Cebula
100 g
1 sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Pieczarki
120 g
2 garści
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 120 g
Cukinia
300 g
1 sztuka
2.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 300 g
Olej rzepakowy
20 ml
2 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Koncentrat pomidorowy
20 g
2 łyżki
1.50
Za 80,0 g
Liczba opakowań 1
0.38
Za 20 g
Kasza jęczmienna perłowa
200 g
2 woreczki
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 200 g
Koszt składników
41.50
Jak oceniasz przepis na gulasz z mięsa z rosołu
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób