Fit gofry
- Mąka orkiszowa (300 g)
- Jajko (4 szt.)
- Jogurt naturalny (200 ml)
- Masło z orzechów arachidowych (ziemnych) (100 g)
- Banan - 2 średnie sztuki (200 g)
- Proszek do pieczenia - 2 płaskie łyżki stołowe (20 g)
- Truskawki (200 g)
Przepis na fit gofry krok po kroku
W misce umieść jajka i banana oraz masło orzechowe.
Rozdrobnij do powstania gładkiej masy.
Dodaj jogurt naturalny i wymieszaj.
Dodaj proszek do pieczenia i mąkę orkiszową i zmiksuj składniki do powstania gładkiej masy.
Nagrzej gofrownicę i smaż partiami gofry.
Truskawki pokrój w plastry.
Gofry podawaj na talerzu udekorowane truskawkami.
Więcej informacji na temat fit gofrów
Fit gofry to bardzo dobry pomysł na pyszny deser dla całej rodziny. Dietetyczne gofry podane z truskawkami sprawdzą się idealnie, dla osób dbających o linię, a także będących na diecie redukcyjnej. Gofry z owocami mają mniej kalorii niż tradycyjny wypiek z cukierni. Chrupiące gofry można podać z dodatkiem sosu jogurtowego lub gorzkiej czekolady. Przepis na fit gofry jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia gofrów potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka orkiszowa, jajka, jogurt naturalny, masło orzechowe, banan, proszek do pieczenia, truskawki.
Jak zrobić fit gofry? W misce umieść jajka i banana oraz masło orzechowe. Rozdrobnij do powstania gładkiej masy. Dodaj jogurt naturalny i wymieszaj. Dodaj proszek do pieczenia i mąkę orkiszową i zmiksuj składniki do powstania gładkiej masy. Nagrzej gofrownicę i smaż partiami gofry. Truskawki pokrój w plastry. Gofry podawaj na talerzu udekorowane truskawkami.
Mąka orkiszowa produkowana jest z pradawnej odmiany pszenicy. Mąka orkiszowa jest bardzo dobrym źródłem błonnika pokarmowego, który wspomaga pracę jelit i zapobiega zaparciom. Błonnik pomaga także obniżać stężenie glukozy i cholesterolu we krwi. Mąka jest bardzo dobrym źródłem cynku i selenu oraz witaminy E. Selen jest składnikiem mineralnym potrzebnym do prawidłowej produkcji hormonów przez tarczycę. Niezbędne są one do prawidłowej pracy całego organizmu. Witamina E jest zwana witaminą młodości. Odpowiada ona za ładny wygląd naszej skóry, włosów i paznokci. Banany są owocem o bardzo dużej zawartości cukru. Dzięki temu dobrze wykorzystać je do ciast i deserów jako zamiennik białego cukru, który ma niekorzystny wpływ na nasz organizm.
Podsumowując najlepsze gofry bez cukru sprawdzą się podane na wiele różnych okazji. Smaczne gofry są dobre do spożycia od razu po przygotowaniu. Można je podać na śniadanie oraz deser dla całej rodziny. Gofry mogą stanowić bazę do przygotowania tortu gofrowego. Gofry podawać można z innymi owocami.
Alergeny w fit gofrach
Lista alergenów dla fit gofrów przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- mąka orkiszowa
- Proszek do pieczenia
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Jogurt naturalny
-
Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Masło z orzechów arachidowych (ziemnych)
Wartości odżywcze fit gofrów
Fit gofry to bardzo dobre źródło błonnika pokarmowego. Gofry nie zawierają cukru, dlatego doskonale sprawdzą się dla osób chorujących na cukrzycę. Gofry podać można ze świeżymi lub mrożonymi owocami.
Energia i białka
(300g)
Węglowodany
(300g)
Tłuszcze
(300g)
Witaminy
(300g)
Składniki mineralne
(300g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.