Fasolka szparagowa w sosie pomidorowym

Opublikowano: 27.11.2021 r., 17:42 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
świeże warzywa zanurzone w sosie
Fasolka szparagowa w sosie pomidorowym
Fasolka szparagowa w sosie pomidorowym to idealna propozycja obiadowa dla wszystkich, którzy ograniczają spożycie produktów mięsnych w swojej diecie.
Przygotowanie 10 min
Gotowanie i Smażenie 20 min
137 kcal
Kcal w porcji
200 g
Wielkość porcji
20
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 2 porcji
  • Fasolka szparagowa - 2 garści (120 g)
  • Masło - 2 łyżki (20 g)
  • Cebula - 1 sztuka (100 g)
  • Czosnek - 2 ząbki (20 g)
  • Pomidory w puszce - 1/2 sztuki (200 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, papryka wędzona
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, garnek

Przepis na fasolę szparagową w sosie pomidorowym krok po kroku

Fasolkę umyj i ugotuj w garnku z lekko osoloną wodą.

Na rozgrzanej patelni rozpuść masło.

Zeszklij drobno pokrojoną cebulę i czosnek.

Dodaj ugotowaną fasolkę i podsmaż chwilę.

Na patelnię dodaj pomidory z puszki.

Jak oceniasz przepis na fasolę szparagową w sosie pomidorowym
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,4% osób

Więcej informacji na temat fasoli szparagowej w sosie pomidorowym

Fasolka szparagowa w sosie pomidorowym to świetny pomysł na obiad bez mięsa, w wersji wegetariańskiej i wegańskiej. Mój przepis na fasolkę w sosie pomidorowym nie zawiera produktów pochodzenia zwierzęcego, co czyni ją potrawą wegańską.

Fasolka nie tylko jest pyszna, ale przede wszystkim zdrowa, fasolka to bogactwo witamin z grupy B, K i C, która jest kluczowa w kwestii odporności. Na naszą odporność powinniśmy zwracać uwagę przez cały rok, ale szczególnie teraz w okresie jesienno- zimowym, gdy temperatury spadają poniżej 0 łatwiej o przeziębienie. Fasolka szparagowa dostarcza nam nie tylko witamin i składników mineralnych niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu, ale także żelaza. Jest to co prawda żelazo niehemowe, czyli takie, które nasz organizm przyswaja na niższym poziomie niż żelazo hemowe występujące w produktach pochodzenia zwierzęcego. Ale nic straconego, w prosty sposób możemy zwiększyć poziom przyswajalności żelaza niehemowego. Wystarczy, że do takiego posiłku dodamy źródło witaminy C, czyli np. natkę pietruszki. Jak widzicie fasolka szparagowa to samo zdrowie, dlatego zachęcam, aby sięgać po niego częściej.

Przepis jest prosty i szybki, a fasolka pyszna. Możesz ją podawać od razu po ugotowaniu np. z dodatkiem kaszy lub zrobić przetwory na zimę i zamknąć fasolkę do słoików. Każda wersja będzie dobra.

Wystarczy, że w garnku z lekko osoloną wodą ugotujesz fasolkę szparagową, a

na patelni zeszklisz drobno pokrojoną cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę. Podsmażaj warzywa przez chwilę, w międzyczasie nie zapominając o przyprawach. Ja zawsze decyduje się na czerwoną słodką paprykę, wędzoną paprykę, sól i pieprz. Według mnie to wystarczy, aby danie było pyszne i aromatyczne.

Ugotowaną fasolkę odcedź i dodaj na patelnię z cebulą. Krótko przesmaż całość i dodaj pomidory z puszki.

Gotuj chwilę całe danie, po 10 minutach jest gotowe do podania.

Jeśli już wiesz jak zrobić fasolkę szparagową w sosie pomidorowym, koniecznie spróbuj. Będzie to pyszny obiad dla Ciebie i całej Twojej rodziny, który pokochają nie tylko dorośli, ale też dzieci.

Alergeny w fasoli szparagowej w sosie pomidorowym

Lista alergenów dla fasoli szparagowej w sosie pomidorowym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło

Wartości odżywcze fasoli szparagowej w sosie pomidorowym

na 100g gotowej potrawy

Fasolka szparagowa w sosie pomidorowym to świetna propozycja obiadowa dla wszystkich, którzy ograniczają produkty pochodzenia zwierzęcego w swojej diecie.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kcal)
68.87
137.74
Białko (g)
1.73
3.47
Fenyloalanina (mg)
0.07
0.14
Brak danych dla: cebula.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany (g)
8.61
17.22
Węglowodany przyswajalne (g)
6.64
13.29
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.97
3.93

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz (g)
3.75
7.49
Tłuszcze nasycone (g)
2.49
4.98
Tłuszcze nienasycone (g)
1.26
2.52
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.04
2.07
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.22
0.45
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: masło.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
9.35
18.70

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina A (µg (mcg))
41.57
83.13
Witamina B6 (mg)
0.25
0.50
Witamina B12 (µg (mcg))
0.01
0.01
Witamina C (mg)
10.33
20.66
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.76
1.52
Retinol (µg (mcg))
29.17
58.35
Tiamina (mg)
0.08
0.16
Ryboflawina (mg)
0.06
0.12
Niacyna (mg)
0.72
1.44
Foliany (µg (mcg))
13.96
27.91
Beta karoten (µg (mcg))
139.57
279.13

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód (mg)
83.74
167.48
Potas (mg)
226.13
452.26
Wapń (mg)
39.65
79.30
Fosfor (mg)
36.26
72.52
Magnez (mg)
17.78
35.57
Żelazo (mg)
0.91
1.81
Cynk (mg)
0.28
0.55
Miedź (mg)
0.11
0.23
Mangan (mg)
0.25
0.49
Brak danych dla: cebula.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny fasoli szparagowej w sosie pomidorowym 20
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania fasoli szparagowej w sosie pomidorowym

Koszt składników
20.30
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Fasolka szparagowa
120 g
2 garści
7.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
1.68
Za 120 g
Masło
20 g
2 łyżki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 20 g
Cebula
100 g
1 sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Czosnek
20 g
2 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 20 g
Pomidory w puszce
200 g
1/2 sztuki
2.30
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
1.15
Za 200 g
Koszt składników
20.30