Farsz do rolady z kurczaka

Opublikowano: 10.10.2022 r., 22:31 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Farsz kurczakowy z ziołami
Farsz do rolady z kurczaka
Rolada z kurczaka to najlepszy pomysł na przekąskę na imprezy lub przystawkę. Koniecznie poznaj mój przepis na farsz do rolady z kurczaka.
Przygotowanie 30 min
Smażenie i Pieczenie 30 min
105 kcal
Kcal w porcji
100 g
Wielkość porcji
70
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Piersi kurczaka bez skóry - 2 sztuki (400 g)
  • Por - 2 sztuki (200 g)
  • Cebula - 2 sztuki (200 g)
  • Czosnek - 2 ząbki (10 g)
  • Oliwa z oliwek - 2 łyżki (20 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, papryka słodka
Sprzęt kuchenny
piekarnik, kuchenka, garnek

Przepis na farsz do rolady z kurczaka krok po kroku

Por i cebulę pokrój drobno, a czosnek przeciśnij przez praskę.

Podsmaż warzywa na rozgrzanej oliwie z oliwek.

Mięso z piersi z kurczaka, rozbij i posyp solą i pieprzem.

Rozłóż farsz na mięso i szczelnie zawiń nitką.

Posmaruj roladę oliwą z oliwek i dopraw do smaku.

Upiecz roladę w piekarniku przez 30 minut w 180 st. C.

Jak oceniasz przepis na farsz do rolady z kurczaka
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 84,6% osób

Więcej informacji na temat farszu do rolady z kurczaka

Farsz do rolady z kurczaka to idealna propozycja na przekąskę na imprezę ze znajomymi lub przystawkę przed daniem głównym.

Nadzienie powstaje błyskawicznie, a o rodzaju farszu możesz zadecydować sam. Ja postawiłam na mięso z piersi z kurczaka. Drób należy do chudych mięs, jest to źródło łatwo przyswajalnego, pełnowartościowego białka. Mięso drobiowe dostarczy do naszego organizmu dodatkowo spore ilości witamin z grupy B, witaminę A, D, E.

Dodatkowo warto postawić na świeże warzywa, które dostarczą dodatkowej dawki witamin.

U mnie będzie to por, cebula i czosnek. Pamiętaj, że warto dodawać takie warzywa jak cebula i czosnek do wielu dań obojętnie czy są one na ciepło, czy na zimno. Warzywa te mają właściwości antybakteryjne i przeciwwirusowe, co pozwoli zachować nam odporność, szczególnie teraz w okresie jesienno – zimowym.

Zatem, jak zrobić farsz do rolady z kurczaka?

Poznaj mój prosty przepis.

Por i cebulę pokrój drobno, a czosnek przeciśnij przez praskę. Podsmaż warzywa na rozgrzanej oliwie z oliwek. Mięso z piersi z kurczak, rozbij i posyp solą i pieprzem. Rozłóż farsz na mięso i szczelnie zawiń nitką. Następnie posmaruj roladę oliwą z oliwek i dopraw do smaku. Na końcu upiecz roladę w piekarniku przez 30 minut w 180 st. C.

Pyszna rolada gotowa. Możesz podawać ją jako przystawkę przed rodzinnym obiadem lub jako przekąskę na imprezy, lub spotkania ze znajomymi. Taka pożywna i sycąca przekąska będzie też dobra jako przekąska do wina zamiast deski serów.

Skoro już znasz mój przepis, przygotuj go w swoim domu i przekonaj się, że rolada to najlepsza wersja przekąski na słono.

Przepis na farsz do rolady z kurczaka przyda Ci się na pewno nie jeden raz, dlatego koniecznie zapamiętaj mój przepis i przekonaj się, jak smaczny jest dzisiejszy farsz z aromatycznych warzyw.

Będzie to nie tylko dobry pomysł na mniejszą przekąskę, ale też na obiad jako główne danie. Zadbaj wtedy tylko o odpowiednie dodatki.

Alergeny w farszem do rolady z kurczaka

Lista alergenów dla farszu do rolady z kurczaka przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na farsz do rolady z kurczaka

Wartości odżywcze farszu do rolady z kurczaka

na 100g gotowej potrawy

W podobny sposób możesz przygotować roladę z szynką i serem.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kcal)
105.27
105.27
Białko (g)
11.55
11.55

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany (g)
6.06
6.06
Węglowodany przyswajalne (g)
5.19
5.19
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.87
0.87

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz (g)
3.77
3.77
Tłuszcze nasycone (g)
1.18
1.18
Tłuszcze nienasycone (g)
2.60
2.60
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.09
2.09
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.50
0.50
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
35.18
35.18

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(100g)
Witamina A (µg (mcg))
24.34
24.34
Witamina B6 (mg)
0.49
0.49
Witamina B12 (µg (mcg))
0.10
0.10
Witamina C (mg)
5.05
5.05
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.84
0.84
Retinol (µg (mcg))
4.34
4.34
Tiamina (mg)
0.07
0.07
Ryboflawina (mg)
0.10
0.10
Niacyna (mg)
4.76
4.76
Foliany (µg (mcg))
24.37
24.37
Beta karoten (µg (mcg))
241.27
241.27

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód (mg)
27.72
27.72
Potas (mg)
244.37
244.37
Wapń (mg)
24.37
24.37
Fosfor (mg)
119.92
119.92
Magnez (mg)
22.95
22.95
Żelazo (mg)
0.77
0.77
Cynk (mg)
0.41
0.41
Miedź (mg)
0.06
0.06
Szacunkowy indeks glikemiczny farszu do rolady z kurczaka 70
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania farszu do rolady z kurczaka

Koszt składników
46.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Piersi kurczaka bez skóry
400 g
2 sztuki
16.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
12.80
Za 400 g
Por
200 g
2 sztuki
4.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
2.67
Za 200 g
Cebula
200 g
2 sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Czosnek
10 g
2 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Oliwa z oliwek
20 ml
2 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.80
Za 20 ml
Koszt składników
46.00