Fajitas z kurczakiem

Opublikowano: 25.06.2023 r., 14:32 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Tortilla z kurczakiem i papryką
Fajitas z kurczakiem
Fajitas z kurczakiem to pyszne danie wywodzące się z kuchni Tex-Mex. Fajitas świetnie sprawdzi się jako przekąska lub obiad. Koniecznie wypróbuj nasz przepis.
Przygotowanie 40 min
315 kcal
Kcal w porcji
290 g
Wielkość porcji
53
Indeks glikemiczny
Składniki dla 3 porcji
  • Piersi kurczaka bez skóry (300 g)
  • Papryka czerwona - 1 mała sztuka (200 g)
  • Papryka zielona - 1 mała sztuka (200 g)
  • Cebula - 2 małe sztuki (100 g)
  • Czosnek - 2 ząbki (10 g)
  • Olej rzepakowy - 3 łyżki stołowe (30 ml)
  • Cukier trzcinowy - 1 płaska łyżeczka (50 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, kurkuma, kolendra świeża, papryka ostra, cynamon, gałka muszkatołowa, czosnek granulowany, kolendra liście suszone
Sprzęt kuchenny
kuchenka, miska, patelnia

Przepis na fajitas z kurczakiem krok po kroku

Do miski wlej olej, dodaj do niego po pół łyżeczki papryki słodkiej, papryki ostrej, kolendry suszonej, czosnku granulowanego i cynamonu oraz po ćwierć łyżeczki gałki muszkatołowej, kurkumy oraz pieprzu czarnego. Dodaj również cukier trzcinowy oraz szczyptę soli.

Mięso z piersi kurczaka oczyść, pokój w paski i włóż do miski z marynatą. Składniki dokładnie wymieszaj i odstaw do lodówki na 30 minut.

Papryki umyj, usuń z nich gniazda nasienne i pokrój w paski.

Cebulę obierz, pokrój w piórka i podsmaż na rozgrzanym oleju.

Do podsmażonej cebuli dodaj pokrojoną paprykę i smaż chwilę.

Następnie dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy do smaku.

Na drugiej rozgrzanej patelni podsmaż paski z kurczaka.

Następnie paski z kurczaka przełóż na patelnię z podsmażonymi warzywami, składniki dokładnie wymieszaj i podsmaż jeszcze minutę.

Danie posyp posiekanymi listkami kolendry i podawaj na ciepło z ulubionymi dodatkami (np. w tortilli z dodatkiem guacamole).

Jak oceniasz przepis na fajitas z kurczakiem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 81,3% osób

Więcej informacji na temat fajitas z kurczakiem

Fajitas z kurczakiem to doskonały pomysł na pyszne danie obiadowe. Fajitas najczęściej podaje się w tortilli z dodatkiem salsy oraz guacamole. Fajitas to danie wywodzące się z kuchni Tex-Mex. Prosty przepis na fajitas z kurczakiem nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania dania niezbędne będą następujące produkty spożywcze: mięso z piersi kurczaka, papryka czerwona i zielona, cebula, czosnek, olej rzepakowy, cukier trzcinowy, sól, pieprz, papryka słodka i ostra, kurkuma, kolendra, świeża i suszona, cynamon, gałka muszkatołowa oraz czosnek granulowany.

A jak zrobić fajitas z kurczakiem? Mięso z piersi kurczaka oczyść, pokój w paski i włóż do miski z marynatą z oleju i przypraw. Składniki dokładnie wymieszaj i odstaw do lodówki na 30 minut. Papryki umyj, usuń z nich gniazda nasienne i pokrój w paski. Cebulę obierz, pokrój w piórka i podsmaż na rozgrzanym oleju. Do podsmażonej cebuli dodaj pokrojoną paprykę i smaż chwilę. Następnie dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy do smaku. Na drugiej rozgrzanej patelni podsmaż paski z kurczaka. Następnie paski z kurczaka przełóż na patelnię z podsmażonymi warzywami, składniki dokładnie wymieszaj i podsmaż jeszcze minutę. Danie posyp posiekanymi listkami kolendry i podawaj na ciepło z ulubionymi dodatkami (np. w tortilli z dodatkiem guacamole).

Papryka stanowi doskonałe źródło witaminy A, witaminy C oraz witaminy E. Znajdziemy w niej również kwas foliowy. Witaminy A, C oraz E zaliczane są do silnych przeciwutleniaczy, które zmniejszają produkcję wolnych rodników i przyczyniają się tym samym do zmniejszenia ryzyka rozwoju chorób nowotworowych oraz spowolnienia procesów starzenia się skóry. Kwas foliowy natomiast niezbędny jest w diecie kobiet w ciąży, ponieważ zmniejsza ryzyko rozwoju wad cewy nerwowej u płodu.

Podsumowując smaczne fajitas z kurczakiem to doskonała propozycja na szybki i łatwy w przygotowaniu obiad. Danie warto podać w tortilli z dodatkiem guacamole. Najlepsze danie z kurczakiem jest dobre do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu.

Alergeny w fajitas z kurczakiem

Lista alergenów dla fajitas z kurczakiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na fajitas z kurczakiem

Wartości odżywcze fajitas z kurczakiem

na 100g gotowej potrawy

Fajitas z kurczakiem propozycja na pyszne danie obiadowe. Warzywa wykorzystane do przygotowania potrawy stanowią doskonałe źródło cennych składników odżywczych.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(290g)
Energia (kcal)
108.64
315.06
Białko (g)
8.20
23.79

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(290g)
Węglowodany (g)
9.33
27.06
Węglowodany przyswajalne (g)
8.26
23.96
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.07
3.10

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(290g)
Tłuszcz (g)
4.38
12.69
Tłuszcze nasycone (g)
0.81
2.34
Tłuszcze nienasycone (g)
3.57
10.35
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.46
7.14
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.11
3.21
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.01
Cholesterol (mg)
24.61
71.36

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(290g)
Witamina A (µg (mcg))
42.36
122.84
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.39
1.13
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.07
0.21
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
47.95
139.04
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.55
1.59
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
3.03
8.80
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.06
0.18
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.09
0.27
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
3.59
10.42
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
17.84
51.74
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
411.85
1194.38
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(290g)
Sód (mg)
18.96
54.97
Potas (mg)
227.71
660.35
Wapń (mg)
14.79
42.88
Fosfor (mg)
87.34
253.28
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
16.29
47.25
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.38
1.10
Cynk (mg)
0.35
1.01
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.04
0.13
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny fajitas z kurczakiem 53
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania fajitas z kurczakiem

Koszt składników
40.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Piersi kurczaka bez skóry
300 g
16.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
9.60
Za 300 g
Papryka czerwona
200 g
1 mała sztuka
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
3.60
Za 200 g
Papryka zielona
200 g
1 mała sztuka
2.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 200 g
Cebula
100 g
2 małe sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Czosnek
10 g
2 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Olej rzepakowy
30 ml
3 łyżki stołowe
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.21
Za 30 ml
Cukier trzcinowy
50 g
1 płaska łyżeczka
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 50 g
Koszt składników
40.50