Fajitas z kurczakiem
- Piersi kurczaka bez skóry (300 g)
- Papryka czerwona - 1 mała sztuka (200 g)
- Papryka zielona - 1 mała sztuka (200 g)
- Cebula - 2 małe sztuki (100 g)
- Czosnek - 2 ząbki (10 g)
- Olej rzepakowy - 3 łyżki stołowe (30 ml)
- Cukier trzcinowy - 1 płaska łyżeczka (50 g)
Przepis na fajitas z kurczakiem krok po kroku
Do miski wlej olej, dodaj do niego po pół łyżeczki papryki słodkiej, papryki ostrej, kolendry suszonej, czosnku granulowanego i cynamonu oraz po ćwierć łyżeczki gałki muszkatołowej, kurkumy oraz pieprzu czarnego. Dodaj również cukier trzcinowy oraz szczyptę soli.
Mięso z piersi kurczaka oczyść, pokój w paski i włóż do miski z marynatą. Składniki dokładnie wymieszaj i odstaw do lodówki na 30 minut.
Papryki umyj, usuń z nich gniazda nasienne i pokrój w paski.
Cebulę obierz, pokrój w piórka i podsmaż na rozgrzanym oleju.
Do podsmażonej cebuli dodaj pokrojoną paprykę i smaż chwilę.
Następnie dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy do smaku.
Na drugiej rozgrzanej patelni podsmaż paski z kurczaka.
Następnie paski z kurczaka przełóż na patelnię z podsmażonymi warzywami, składniki dokładnie wymieszaj i podsmaż jeszcze minutę.
Danie posyp posiekanymi listkami kolendry i podawaj na ciepło z ulubionymi dodatkami (np. w tortilli z dodatkiem guacamole).
-
Kapuśniak
-
Pierś z kurczaka
-
Kurczak curry
-
Tortilla z kurczakiem
-
Filet z kurczaka
-
Ryż z warzywami
-
Pad thai z kurczakiem
-
Butter chicken
-
Kurczak po chińsku
-
Kotleciki siekane z kurczaka
-
Pieczona pierś z kurczaka
-
Filet z kurczaka z piekarnika
-
Sałatka z kurczakiem i makaronem
-
Zapiekanka gyros
-
Nuggetsy z piekarnika
-
Tagliatelle z kurczakiem
-
Kurczak ze szpinakiem
-
Kotlety z piersi kurczaka
-
Filet z kurczaka
Więcej informacji na temat fajitas z kurczakiem
Fajitas z kurczakiem to doskonały pomysł na pyszne danie obiadowe. Fajitas najczęściej podaje się w tortilli z dodatkiem salsy oraz guacamole. Fajitas to danie wywodzące się z kuchni Tex-Mex. Prosty przepis na fajitas z kurczakiem nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania dania niezbędne będą następujące produkty spożywcze: mięso z piersi kurczaka, papryka czerwona i zielona, cebula, czosnek, olej rzepakowy, cukier trzcinowy, sól, pieprz, papryka słodka i ostra, kurkuma, kolendra, świeża i suszona, cynamon, gałka muszkatołowa oraz czosnek granulowany.
A jak zrobić fajitas z kurczakiem? Mięso z piersi kurczaka oczyść, pokój w paski i włóż do miski z marynatą z oleju i przypraw. Składniki dokładnie wymieszaj i odstaw do lodówki na 30 minut. Papryki umyj, usuń z nich gniazda nasienne i pokrój w paski. Cebulę obierz, pokrój w piórka i podsmaż na rozgrzanym oleju. Do podsmażonej cebuli dodaj pokrojoną paprykę i smaż chwilę. Następnie dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy do smaku. Na drugiej rozgrzanej patelni podsmaż paski z kurczaka. Następnie paski z kurczaka przełóż na patelnię z podsmażonymi warzywami, składniki dokładnie wymieszaj i podsmaż jeszcze minutę. Danie posyp posiekanymi listkami kolendry i podawaj na ciepło z ulubionymi dodatkami (np. w tortilli z dodatkiem guacamole).
Papryka stanowi doskonałe źródło witaminy A, witaminy C oraz witaminy E. Znajdziemy w niej również kwas foliowy. Witaminy A, C oraz E zaliczane są do silnych przeciwutleniaczy, które zmniejszają produkcję wolnych rodników i przyczyniają się tym samym do zmniejszenia ryzyka rozwoju chorób nowotworowych oraz spowolnienia procesów starzenia się skóry. Kwas foliowy natomiast niezbędny jest w diecie kobiet w ciąży, ponieważ zmniejsza ryzyko rozwoju wad cewy nerwowej u płodu.
Podsumowując smaczne fajitas z kurczakiem to doskonała propozycja na szybki i łatwy w przygotowaniu obiad. Danie warto podać w tortilli z dodatkiem guacamole. Najlepsze danie z kurczakiem jest dobre do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu.
Alergeny w fajitas z kurczakiem
Lista alergenów dla fajitas z kurczakiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na fajitas z kurczakiem
Wartości odżywcze fajitas z kurczakiem
Fajitas z kurczakiem propozycja na pyszne danie obiadowe. Warzywa wykorzystane do przygotowania potrawy stanowią doskonałe źródło cennych składników odżywczych.
Energia i białka
(290g)
Węglowodany
(290g)
Tłuszcze
(290g)
Witaminy
(290g)
Składniki mineralne
(290g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.