Domowe pączki
- Drożdże świeże - 1/3 opakowania (33 g)
- Mleko 2% - 1 szklanka (2x125 ml) (250 ml)
- Mąka pszenna typ 550 - 4 i 1/2 szklanki (605 g) i 1 łyżka (15 g) (620 g)
- Cukier - 1 szklanka (100 g) i 1 łyżka (12 g) (112 g)
- Żółtko jajka - 5 żółtek rozmiar M (5 szt.)
- Sól - 1/2 łyżeczki (3 g)
- Masło - 3/4 kostki (150 g)
- Cukier wanilinowy - 1 opakowanie (16 g)
- Spirytus - 2 łyżeczki (10 ml)
- Marmolada - 24 łyżeczki (300 g)
- Cukier puder - 4 łyżki (40 g)
- Olej rzepakowy - 3 szklanki - do smażenia (750 ml)
Przepis na domowe pączki krok po kroku
Masło rozpuść i zostaw do przestudzenia.
Do miski wlej 125 ml ciepłego mleka (1/2 szklanki). Następnie dodaj rozkruszone świeże drożdże, 1 łyżkę mąki i 1 łyżkę cukru. Dobrze wymieszaj, aby nie było żadnych grudek. Przykryj ściereczką i odstaw na 20 minut w ciepłe miejsce.
Do dużej miski przesiej mąkę. Następnie dodaj 1/2 łyżeczki soli, 1 opakowanie cukru wanilinowego oraz 1/2 szklanki cukru (100 g). Wymieszaj i wlej 125 ml ciepłego mleka (1/2 szklanki), a potem dodaj gotowy rozczyn, ostudzone masło, 5 żółtek i 2 łyżeczki spirytusu. Wstępnie wymieszaj łopatką, a potem przełóż masę na stolnicę oprószoną mąką. Ciasto wyrabiaj ręcznie przez ok. 15 minut, aż będzie odchodzić od rąk.
Wyrobione ciasto schowaj do dużej miski i przykryj ściereczką. Odstaw do wyrośnięcia na ok. 60 minut.
Po tym czasie wyciągnij ciasto z miski i jeszcze raz je szybko wyrób. Ciasto rozwałkuj (powinno być dość grube, minimum 2 cm) i wytnij kółka za pomocą szklanki (możesz też odrywać kawałki ciasta). Pozostałe ciasto znowu zalep, rozwałkuj i wytnij z niego pączki.
Na środku każdego kółka nałóż łyżeczkę marmolady, a potem zawiń i zalep ciasto tak, aby marmolada na pewno nie wypłynęła. Pączki układaj na desce z mąką. Gdy wszystkie będą ulepione, przykryj je ściereczką i odczekaj ok. 25 min, aby ponownie wyrosły.
W garnku rozgrzej minimum 750 ml tłuszczu (należy robić to powoli). Do rozgrzanego tłuszczu włóż 4 pączki. Smaż je ok. 2-2,5 minuty na jedną stronę (na rumiany kolor). Następnie wyciągnij je za pomocą łyżki cedzakowej i ułóż na ręczniku papierowym. Z pozostałymi pączkami postępuj w ten sam sposób.
Gdy pączki ostygną, posyp je cukrem pudrem.
-
Faworki
-
Pączki
-
Churros
-
Chanuka
-
Oponki serowe
-
Placki twarogowe z cukrem pudrem
-
Pączki z serka homogenizowanego
-
Pączki serowe
-
Faworki na piwie
-
Faworki drożdżowe
-
Oponki drożdżowe
-
Pączki z piekarnika
-
Faworki z piekarnika
-
Pączki pieczone
-
Pączki hiszpańskie
-
Pączki z ziemniakami
-
Szybkie pączki
-
Pączki z mascarpone
-
Przepisy na tłusty czwartek
Więcej informacji na temat domowych pączków
Domowe pączki z marmoladą idealnie nadają się nie tylko na tłusty czwartek, ale też jako smakołyk dla dzieci lub na poczęstunek dla gości. Można je nadziewać różnymi rzeczami oraz dowolnie dekorować. Te pyszne pączki znikają z blatu w mgnieniu oka! Warto sobie zapisać sprawdzony przepis na najlepsze pączki.
Jak zrobić smaczne, swojskie pączki? Przede wszystkim warto pamiętać o tym, że przygotowanie ciasta drożdżowego zajmuje trochę czasu, ponieważ musi dobrze wyrosnąć. Wszystkie składniki na to ciasto muszą być w temperaturze pokojowej. Jeśli zdecydujesz się na drożdże świeże, pamiętaj o tym, aby wyciągnąć je wcześniej z lodówki.
Drożdży nie należy dodawać do gorącej wody ani mleka, ponieważ w ten sposób zabija się drożdże i rozczyn trzeba robić od nowa. Po przygotowaniu rozczynu, należy go odstawić na przynajmniej 15 minut. Po połączeniu wszystkich składników, ciasto trzeba wyrabiać minimum 10 minut. Jest to ważne, dlatego nie należy tego pomijać. Później ciasto trzeba schować do miski i przykryć ściereczką lub folią spożywczą. Po ok. 1 h można zabrać się za wałkowanie ciasta (można też odrywać kawałki). Jeśli nadziewasz pączki przed smażeniem, upewnij się, że ciasto jest dobrze zalepione. Pączki należy odstawić do ponownego wyrośnięcia.
Oleju do smażenia pączków musi być dużo. W zależności od wielkości garnka, powinno być od 750 ml do 1000 ml. Jeśli tłuszczu będzie za mało, pączki więcej go pochłoną. Nie wrzucaj zbyt dużo pączków od razu do garnka. Muszą swobodnie unosić się na powierzchni. Nie można dopuścić do mocnego ochłodzenia się oleju. Bardzo ważne jest to, aby olej zachował stałą temperaturę. Nagłe zmiany sprawią, że pączki wypijają więcej tłuszczu. Charakterystyczna kreska na pączkach powstaje w czasie smażenia, gdy unoszą się na tłuszczu. Gdyby pączki smażyły się zbyt szybko, należy zmniejszyć moc na kuchence. Pączki wyłowione zbyt szybko wciąż mogą pozostać surowe w środku.
Ten przepis na domowe pączki możesz zmodyfikować. Zamiast marmolady możesz dać gotowy krem czekoladowy lub domowej roboty budyń. Pączki możesz nadziać dopiero po usmażeniu. Wtedy potrzebny będzie rękaw kuchenny z tylką. Wybrane nadzienie umieść w rękawie i po prostu wstrzyknij w pączek.
Alergeny w domowych pączkach
Lista alergenów dla domowych pączków przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 2%
- Masło
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 550
-
Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Żółtko jajka
Wartości odżywcze domowych pączków
Energia i białka
(75g)
Węglowodany
(75g)
Tłuszcze
(75g)
Składniki mineralne
(75g)
-
mleko,
mąka pszenna,
cukier,
jajka,
masło,
cukier,
cukier,
olej rzepakowy,
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.