Domowe pączki

Opublikowano: 19.07.2021 r., 16:10 | Autor: Joanna Karyś
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Świeżo usmażone domowe pączki
Domowe pączki
Domowe pączki to dobry pomysł na tłusty czwartek. Takie pączki są uwielbiane nie tylko przez dzieci. Sprawdź, jak wygląda przepis na domowe pączki z marmoladą!
Przygotowanie 50 min
376 kcal
Kcal w porcji
75 g
Wielkość porcji
77
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 24 porcji
  • Drożdże świeże - 1/3 opakowania (33 g)
  • Mleko 2% - 1 szklanka (2x125 ml) (250 ml)
  • Mąka pszenna typ 550 - 4 i 1/2 szklanki (605 g) i 1 łyżka (15 g) (620 g)
  • Cukier - 1 szklanka (100 g) i 1 łyżka (12 g) (112 g)
  • Żółtko jajka - 5 żółtek rozmiar M (5 szt.)
  • Sól - 1/2 łyżeczki (3 g)
  • Masło - 3/4 kostki (150 g)
  • Cukier wanilinowy - 1 opakowanie (16 g)
  • Spirytus - 2 łyżeczki (10 ml)
  • Marmolada - 24 łyżeczki (300 g)
  • Cukier puder - 4 łyżki (40 g)
  • Olej rzepakowy - 3 szklanki - do smażenia (750 ml)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, duża miska, stolnica, sitko, miska, łyżka cedzakowa, drewniana łyżka, ręcznik papierowy, ściereczka

Przepis na domowe pączki krok po kroku

Masło rozpuść i zostaw do przestudzenia.

Do miski wlej 125 ml ciepłego mleka (1/2 szklanki). Następnie dodaj rozkruszone świeże drożdże, 1 łyżkę mąki i 1 łyżkę cukru. Dobrze wymieszaj, aby nie było żadnych grudek. Przykryj ściereczką i odstaw na 20 minut w ciepłe miejsce.

Do dużej miski przesiej mąkę. Następnie dodaj 1/2 łyżeczki soli, 1 opakowanie cukru wanilinowego oraz 1/2 szklanki cukru (100 g). Wymieszaj i wlej 125 ml ciepłego mleka (1/2 szklanki), a potem dodaj gotowy rozczyn, ostudzone masło, 5 żółtek i 2 łyżeczki spirytusu. Wstępnie wymieszaj łopatką, a potem przełóż masę na stolnicę oprószoną mąką. Ciasto wyrabiaj ręcznie przez ok. 15 minut, aż będzie odchodzić od rąk.

Wyrobione ciasto schowaj do dużej miski i przykryj ściereczką. Odstaw do wyrośnięcia na ok. 60 minut.

Po tym czasie wyciągnij ciasto z miski i jeszcze raz je szybko wyrób. Ciasto rozwałkuj (powinno być dość grube, minimum 2 cm) i wytnij kółka za pomocą szklanki (możesz też odrywać kawałki ciasta). Pozostałe ciasto znowu zalep, rozwałkuj i wytnij z niego pączki.

Na środku każdego kółka nałóż łyżeczkę marmolady, a potem zawiń i zalep ciasto tak, aby marmolada na pewno nie wypłynęła. Pączki układaj na desce z mąką. Gdy wszystkie będą ulepione, przykryj je ściereczką i odczekaj ok. 25 min, aby ponownie wyrosły.

W garnku rozgrzej minimum 750 ml tłuszczu (należy robić to powoli). Do rozgrzanego tłuszczu włóż 4 pączki. Smaż je ok. 2-2,5 minuty na jedną stronę (na rumiany kolor). Następnie wyciągnij je za pomocą łyżki cedzakowej i ułóż na ręczniku papierowym. Z pozostałymi pączkami postępuj w ten sam sposób.

Gdy pączki ostygną, posyp je cukrem pudrem.

Jak oceniasz przepis na domowe pączki
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,8% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat domowych pączków

Domowe pączki z marmoladą idealnie nadają się nie tylko na tłusty czwartek, ale też jako smakołyk dla dzieci lub na poczęstunek dla gości. Można je nadziewać różnymi rzeczami oraz dowolnie dekorować. Te pyszne pączki znikają z blatu w mgnieniu oka! Warto sobie zapisać sprawdzony przepis na najlepsze pączki.

Jak zrobić smaczne, swojskie pączki? Przede wszystkim warto pamiętać o tym, że przygotowanie ciasta drożdżowego zajmuje trochę czasu, ponieważ musi dobrze wyrosnąć. Wszystkie składniki na to ciasto muszą być w temperaturze pokojowej. Jeśli zdecydujesz się na drożdże świeże, pamiętaj o tym, aby wyciągnąć je wcześniej z lodówki.

Drożdży nie należy dodawać do gorącej wody ani mleka, ponieważ w ten sposób zabija się drożdże i rozczyn trzeba robić od nowa. Po przygotowaniu rozczynu, należy go odstawić na przynajmniej 15 minut. Po połączeniu wszystkich składników, ciasto trzeba wyrabiać minimum 10 minut. Jest to ważne, dlatego nie należy tego pomijać. Później ciasto trzeba schować do miski i przykryć ściereczką lub folią spożywczą. Po ok. 1 h można zabrać się za wałkowanie ciasta (można też odrywać kawałki). Jeśli nadziewasz pączki przed smażeniem, upewnij się, że ciasto jest dobrze zalepione. Pączki należy odstawić do ponownego wyrośnięcia.

Oleju do smażenia pączków musi być dużo. W zależności od wielkości garnka, powinno być od 750 ml do 1000 ml. Jeśli tłuszczu będzie za mało, pączki więcej go pochłoną. Nie wrzucaj zbyt dużo pączków od razu do garnka. Muszą swobodnie unosić się na powierzchni. Nie można dopuścić do mocnego ochłodzenia się oleju. Bardzo ważne jest to, aby olej zachował stałą temperaturę. Nagłe zmiany sprawią, że pączki wypijają więcej tłuszczu. Charakterystyczna kreska na pączkach powstaje w czasie smażenia, gdy unoszą się na tłuszczu. Gdyby pączki smażyły się zbyt szybko, należy zmniejszyć moc na kuchence. Pączki wyłowione zbyt szybko wciąż mogą pozostać surowe w środku.

Ten przepis na domowe pączki możesz zmodyfikować. Zamiast marmolady możesz dać gotowy krem czekoladowy lub domowej roboty budyń. Pączki możesz nadziać dopiero po usmażeniu. Wtedy potrzebny będzie rękaw kuchenny z tylką. Wybrane nadzienie umieść w rękawie i po prostu wstrzyknij w pączek.

Alergeny w domowych pączkach

Lista alergenów dla domowych pączków przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 2%
    • Masło
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 550
  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Żółtko jajka

Wartości odżywcze domowych pączków

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(75g)
Energia (kcal)
502.57
376.93
Białko (g)
4.91
3.68

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(75g)
Węglowodany (g)
35.69
26.76
Węglowodany przyswajalne (g)
35.57
26.68
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.11
0.08
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(75g)
Tłuszcz (g)
38.35
28.76
Tłuszcze nasycone (g)
6.69
5.02
Tłuszcze nienasycone (g)
31.65
23.74
Cholesterol (mg)
59.88
44.91
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(75g)
Sód (mg)
56.90
42.68
Potas (mg)
64.25
48.18
Brak danych dla: cukier wanilinowy, marmolada.
czytaj dalej
Wapń (mg)
25.43
19.07
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.61
1.21
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny domowych pączków 77
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania domowych pączków

Koszt składników
79.60
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Drożdże świeże
33 g
1/3 opakowania
1.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.33
Za 33 g
Mleko 2%
250 ml
1 szklanka (2x125 ml)
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 ml
Mąka pszenna typ 550
620 g
4 i 1/2 szklanki (605 g) i 1 łyżka (15 g)
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.86
Za 620 g
Cukier
112 g
1 szklanka (100 g) i 1 łyżka (12 g)
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.28
Za 112 g
Żółtko jajka
5 szt.
5 żółtek rozmiar M
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
5.00
Za 5 szt.
Sól
3 g
1/2 łyżeczki
1.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.00
Za 3 g
Masło
150 g
3/4 kostki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.75
Za 150 g
Cukier wanilinowy
16 g
1 opakowanie
0.60
Za 16,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 16 g
Spirytus
10 ml
2 łyżeczki
40.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.80
Za 10 ml
Marmolada
300 g
24 łyżeczki
4.50
Za 280,0 g
Liczba opakowań 2
4.82
Za 300 g
Cukier puder
40 g
4 łyżki
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.20
Za 40 g
Olej rzepakowy
750 ml
3 szklanki - do smażenia
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
5.25
Za 750 ml
Koszt składników
79.60