Pączki hiszpańskie

Opublikowano: 11.01.2022 r., 8:58 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Hiszpańskie pączki na talerzu
Pączki hiszpańskie
Pączki hiszpańskie to doskonała propozycja na pyszne deser. Popularne gniazdka z lukrem kupić można w cukierni, lecz te przygotowane w domu są dużo smaczniejsze.
Przygotowanie 15 min
Gotowanie i Smażenie 20 min
704 kcal
Kcal w porcji
120 g
Wielkość porcji
71
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 - 2 szklanki (400 g)
  • Masło (230 g)
  • Jajko (8 szt.)
  • Olej rzepakowy - do smażenia (1000 ml)
  • Cukier puder (150 g)
  • Sok z cytryny (50 ml)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, mikser

Przepis na pączki hiszpańskie krok po kroku

W garnku umieść masło, wlej 500 ml wody i podgrzej, aż masło się rozpuści.

Do gorącej masy dodaj mąkę pszenną i zmniejsz ogień, wymieszaj mąkę z masłem i odstaw do wystygnięcia.

Do schłodzonej masy dodaj do niej jajka i zmiksuj.

Ciasto przełóż w rękaw cukierniczy z końcówką o kształcie gwiazdki.

Papier do pieczenia podziel na kawałki odpowiadające wielkością jednemu pączkowi.

Do garnka wlej olej i rozgrzej go do temperatury około 170-180 stopni C, kontroluj temperaturę przez cały proces smażenia.

Na papier do pieczenia wyciśnij ciasto, nadając mu kształt gniazda.

Pączki razem z papierem umieść w gorącym oleju, po chwili papier sam odejdzie od pączka, wyjmij go.

Smaż pączki przez około 5 minut na stronę.

W misce wymieszaj cukier puder z sokiem z cytryny.

Wystudzone pączki polej lukrem.

Jak oceniasz przepis na pączki hiszpańskie
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 86,0% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat pączków hiszpańskich

Pączki hiszpańskie to pomysł na pyszne gniazdka do kawy i herbaty podczas spotkań z rodziną i znajomymi. Przepis na pączki hiszpańskie jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia cukierniczego, aby je usmażyć. Do zrobienia pączków potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, masło, jajka, cukier puder, sok z cytryny, olej rzepakowy.

Jak zrobić pączki hiszpańskie? W garnku umieść masło, wlej wodę i podgrzej, aż masło się rozpuści. Do gorącej masy dodaj mąkę pszenną i zmniejsz ogień, wymieszaj mąkę z masłem i odstaw do wystygnięcia. Gdy masa wystygnie, dodaj do niej jajka i zmiksuj. Jeśli ciasto będzie zbyt gęste, dodaj do niego odrobinę wody. Ciasto przełóż w rękaw cukierniczy z końcówką o kształcie gwiazdki. Papier do pieczenia podziel na kawałki odpowiadające wielkością jednemu pączkowi. Do garnka wlej olej i rozgrzej go do temperatury około 170-180 stopni, kontroluj temperaturę przez cały proces smażenia. Na papier do pieczenia wyciśnij ciasto w kształcie gniazda. Pączki razem z papierem umieść w gorącym oleju, po chwili papier sam odejdzie od pączka, wyjmij go. Smaż pączki, aż będą rumiane, powinno to potrwać około 5 minut z każdej strony. W misce wymieszaj cukier puder z sokiem z cytryny. Wystudzone pączki polej lukrem.

Cytryna jest owocem tropikalnym pochodzącym z Chin. Jest ona źródłem witaminy C, która jest silnym środkiem antyoksydacyjnym. Chroni nasz organizm przed działaniem wolnych rodników. Cytryny są także źródłem błonnika regulującego pracę naszych jelit oraz kwasów owocowych, którym cytryna zawdzięcza swój kwaśny smak. Kwaśny smak cytryny wpływa korzystnie na produkcję kwasów żółciowych, dlatego warto je dodawać do potraw, gdyż poprawiają trawienie.

Podsumowując sprawdzony przepis na ciasto parzone daje gwarancje na najlepsze pączki hiszpańskie. Nie obawiaj się wykonania pączków, gdyż jest ono bardzo proste. Pyszne pączki z ciasta parzonego są dużo szybsze do zrobienia niż tradycyjne pączki drożdżowe. Pączki są dobre do spożycia od razu po przygotowaniu, można je przechowywać pod przykryciem przez 2 dni.

Alergeny w pączkach hiszpańskich

Lista alergenów dla pączków hiszpańskich przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze pączków hiszpańskich

na 100g gotowej potrawy

Pączki hiszpańskie to deser zawierający dużą ilość węglowodanów prostych. Nie powinny go spożywać osoby z podwyższonym poziomem trójglicerydów. Mąka pszenna zawiera gluten, więc deser nie nadaje się dla osób z celiakią.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(120g)
Energia (kcal)
587.00
704.39
Białko (g)
5.05
6.06

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(120g)
Węglowodany (g)
19.72
23.66
Węglowodany przyswajalne (g)
19.71
23.65
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.01
0.01
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(120g)
Tłuszcz (g)
54.41
65.29
Tłuszcze nasycone (g)
9.68
11.62
Tłuszcze nienasycone (g)
44.73
53.67
Tłuszcze jednonasycone (g)
32.16
38.59
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
12.57
15.08
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
93.89
112.67
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(120g)
Witamina D (µg (mcg))
0.39
0.47
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(120g)
Sód (mg)
29.32
35.19
Potas (mg)
53.96
64.75
Wapń (mg)
16.83
20.20
Żelazo (mg)
1.32
1.59
Szacunkowy indeks glikemiczny pączków hiszpańskich 71
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania pączków hiszpańskich

Koszt składników
37.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
400 g
2 szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 400 g
Masło
230 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
5.75
Za 230 g
Jajko
8 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 2
8.00
Za 8 szt.
Olej rzepakowy
1000 ml
do smażenia
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
7.00
Za 1000 ml
Cukier puder
150 g
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 150 g
Sok z cytryny
50 ml
1.00
Za 20,0 ml
Liczba opakowań 3
2.50
Za 50 ml
Koszt składników
37.00