Przepis na pączki hiszpańskie krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek, mikser

W garnku umieść masło, wlej 500 ml wody i podgrzej, aż masło się rozpuści.

Do gorącej masy dodaj mąkę pszenną i zmniejsz ogień, wymieszaj mąkę z masłem i odstaw do wystygnięcia.

Do schłodzonej masy dodaj do niej jajka i zmiksuj.

Ciasto przełóż w rękaw cukierniczy z końcówką o kształcie gwiazdki.

Papier do pieczenia podziel na kawałki odpowiadające wielkością jednemu pączkowi.

Do garnka wlej olej i rozgrzej go do temperatury około 170-180 stopni C, kontroluj temperaturę przez cały proces smażenia.

Na papier do pieczenia wyciśnij ciasto, nadając mu kształt gniazda.

Pączki razem z papierem umieść w gorącym oleju, po chwili papier sam odejdzie od pączka, wyjmij go.

Smaż pączki przez około 5 minut na stronę.

W misce wymieszaj cukier puder z sokiem z cytryny.

Wystudzone pączki polej lukrem.

Pączki hiszpańskie podane na ciemnym talerzu.
Pączki hiszpańskie
Koszt przygotowania dania
25.20 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
704 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
71

Pączki hiszpańskie - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o pączkach hiszpańskich

Pączki hiszpańskie to pomysł na pyszne gniazdka do kawy i herbaty podczas spotkań z rodziną i znajomymi. Przepis na pączki hiszpańskie jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia cukierniczego, aby je usmażyć. Do zrobienia pączków potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, masło, jajka, cukier puder, sok z cytryny, olej rzepakowy.

Jak zrobić pączki hiszpańskie? W garnku umieść masło, wlej wodę i podgrzej, aż masło się rozpuści. Do gorącej masy dodaj mąkę pszenną i zmniejsz ogień, wymieszaj mąkę z masłem i odstaw do wystygnięcia. Gdy masa wystygnie, dodaj do niej jajka i zmiksuj. Jeśli ciasto będzie zbyt gęste, dodaj do niego odrobinę wody. Ciasto przełóż w rękaw cukierniczy z końcówką o kształcie gwiazdki. Papier do pieczenia podziel na kawałki odpowiadające wielkością jednemu pączkowi. Do garnka wlej olej i rozgrzej go do temperatury około 170-180 stopni, kontroluj temperaturę przez cały proces smażenia. Na papier do pieczenia wyciśnij ciasto w kształcie gniazda. Pączki razem z papierem umieść w gorącym oleju, po chwili papier sam odejdzie od pączka, wyjmij go. Smaż pączki, aż będą rumiane, powinno to potrwać około 5 minut z każdej strony. W misce wymieszaj cukier puder z sokiem z cytryny. Wystudzone pączki polej lukrem.

Cytryna jest owocem tropikalnym pochodzącym z Chin. Jest ona źródłem witaminy C, która jest silnym środkiem antyoksydacyjnym. Chroni nasz organizm przed działaniem wolnych rodników. Cytryny są także źródłem błonnika regulującego pracę naszych jelit oraz kwasów owocowych, którym cytryna zawdzięcza swój kwaśny smak. Kwaśny smak cytryny wpływa korzystnie na produkcję kwasów żółciowych, dlatego warto je dodawać do potraw, gdyż poprawiają trawienie.

Podsumowując sprawdzony przepis na ciasto parzone daje gwarancje na najlepsze pączki hiszpańskie. Nie obawiaj się wykonania pączków, gdyż jest ono bardzo proste. Pyszne pączki z ciasta parzonego są dużo szybsze do zrobienia niż tradycyjne pączki drożdżowe. Pączki są dobre do spożycia od razu po przygotowaniu, można je przechowywać pod przykryciem przez 2 dni.

Wartości odżywcze pączków hiszpańskich

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(120g)
Energia (kalorie)
587.00 kcal
704.39 kcal
Białko
5.05 g
6.06 g

Węglowodany w pączkach hiszpańskich

Na 100g
Na porcję
(120g)
Węglowodany
19.72 g
23.66 g
Węglowodany przyswajalne
19.71 g
23.65 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.01 g
0.01 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(120g)
Tłuszcz
54.41 g
65.29 g
Tłuszcze nasycone
9.68 g
11.62 g
Tłuszcze nienasycone
44.73 g
53.67 g
Tłuszcze jednonasycone
32.16 g
38.59 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
12.57 g
15.08 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Cholesterol
93.89 mg
112.67 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na pączki hiszpańskie

Na 100g
Na porcję
(120g)
Witamina D
0.39 µg (mcg)
0.47 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na pączki hiszpańskie

Na 100g
Na porcję
(120g)
Sód
29.32 mg
35.19 mg
Potas
53.96 mg
64.75 mg
Wapń
16.83 mg
20.20 mg
Żelazo
1.32 mg
1.59 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny pączków hiszpańskich 71
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w pączkach hiszpańskich

Lista alergenów dla pączków hiszpańskich przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Cena przygotowania pączków hiszpańskich

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
400 g
2 szklanki
3.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 400 g
Masło
230 g
5.00
Za 200.0 g
Liczba opakowań 2
5.75
Za 230 g
Jajko
8 szt.
6.00
Za 6.0 szt.
Liczba opakowań 2
8.00
Za 8 szt.
Olej rzepakowy
1000 ml
do smażenia
7.00
Za 1000.0 ml
Liczba opakowań 1
7.00
Za 1000 ml
Cukier puder
150 g
2.00
Za 400.0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 150 g
Sok z cytryny
50 ml
1.00
Za 20.0 ml
Liczba opakowań 3
2.50
Za 50 ml
Koszt składników
37.00
Jak oceniasz przepis na pączki hiszpańskie
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100.0% osób