Ciasto bez pieczenia z herbatnikami

Opublikowano: 02.05.2021 r., 16:55 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Ciasto bez pieczenia na herbatnikach podane jest na białym, prostokątnym talerzu. W oddali można zauważyć ścianę z drewnianych desek.
Ciasto bez pieczenia z herbatnikami
Koniecznie wypróbuj naszego przepisu na smaczne ciasto bez pieczenia z herbatnikami. Przygotujesz je bardzo szybko. Ciasto świetnie sprawdzi się jako słodki dodatek do kawy.
Przygotowanie 40 min
593 kcal
Kcal w porcji
260 g
Wielkość porcji
61
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Mleko 2% (1000 ml)
  • Mąka pszenna typ 750 (50 g)
  • Mąka ziemniaczana (50 g)
  • Kakao 16% (proszek) (70 g)
  • Żółtko jajka 2 żółtka (2 szt.)
  • Cukier (200 g)
  • Herbatniki (500 g)
  • Masło roślinne (250 g)
  • Dżem truskawkowy niskosłodzony (400 g)
  • Czekolada gorzka (50 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia 21 x 28 cm

Przepis na ciasto bez pieczenia z herbatnikami krok po kroku

Zrób budyń: w misce połącz 1,5 szklanki mleka z mąką pszenną i ziemniaczaną, jako, cukrem i żółtkami. Całość dobrze wymieszaj.

W garnku zagotuj resztę mleka, dodaj do niego mieszankę z miski i energicznie mieszaj, aby nie powstały grudki. Pozostaw do ostudzenia.

Wystudzoną masę budyniową utrzyj z masłem.

Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia.

Ułóż warstwę herbatników, połóż na nie część masy budyniowej, następnie warstwę herbatników, dżem, warstwa herbatników, budyń - czynność powtarzaj aż do skończenia się składników.

Wierzch ciasta posyp wiórkami z czekolady i ciasto wstaw na kilka godzin do lodówki.

Jak oceniasz przepis na ciasto bez pieczenia z herbatnikami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,1% osób

Więcej informacji na temat ciasta bez pieczenia z herbatnikami

Ciasto bez pieczenia z herbatnikami na zimno jest pyszne, błyskawiczne w przygotowaniu i do jego wykonania nie potrzebujemy piekarnika do pieczenia. Świetnie nadaje się dla osób, które nie są pewne swoich umiejętności kulinarnych. Idealnie nadaje się na podwieczorek bądź deser. Ciasto świetnie sprawdzi się w diecie wegetariańskiej. Do ciasta z herbatników potrzebujemy następujących produktów spożywczych: mleka, mąki pszennej, mąki ziemniaczanej, kakaa, żółtka jajka, cukru, herbatników, masła roślinnego, dżemu truskawkowego niskosłodzonego oraz czekolady gorzkiej.

Przepis na łatwe ciasto z herbatnikami jest prosty. Wystarczy w misce połączyć mleko z mąką pszenną i ziemniaczaną dodać jajko, cukier, żółtka i wszystkie składniki dobrze wymieszać. W garnku rozgrzać mleko wlać do niego ciasto z miski i energicznie wymieszać. Pozostawić do wystygnięcia. Wystudzoną masę budyniową utrzeć z masłem. W tym czasie wyłożyć blaszkę papierem do pieczenia na które ułożyć wcześniej przygotowane herbatniki do ciasta. Następnie wylać masę budyniową i posmarować dżemem truskawkowym niskosłodzonym, następnie na wierzch ułożyć kolejną warstwę herbatników. Czynność powtarzać do momentu skończenia się składników. Na wierzch posypać wiórki czekoladowe i wstawić do lodówki na kilka godzin. W ten sposób powstaje nam szybki placek.

Gorzka czekolada to nie tylko pyszny smak, znajdziemy w niej również wiele związków, które pozytywnie wpłyną na nasze zdrowie. A więc jak wpłynie na nasze zdrowie spożywanie kilku kostek czekolady gorzkiej? Składniki w niej zawarte pomagają w obniżaniu ciśnienia tętniczego krwi, redukuje stany zapalne czy wpływa na poprawę profilu lipidowego.

Ciasta z herbatników na ogół są bardzo proste. Przygotowane z naszego przepisu ciasto jest tak smaczne, że niejedna osoba skusi się na dokładkę przy kawie czy herbacie. Jeżeli nie jesteście najlepsi w pieczeniu lub nie macie dobrego piekarnika, skorzystajcie z tego przepisu. Połączenie masy budyniowej z kruchymi herbatnikami i dżemem oraz startej czekolady smakuje wprost obłędnie.

Alergeny w cieście bez pieczenia z herbatnikami

Lista alergenów dla ciasta bez pieczenia z herbatnikami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 2%
    • Herbatniki
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 750
    • Herbatniki
  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Żółtko jajka

Wartości odżywcze ciasta bez pieczenia z herbatnikami

na 100g gotowej potrawy

Ciasto z herbatnikami bez pieczenia to świetne rozwiązanie na smaczną przekąskę. pamiętaj jednak, że jest to potrawa wysokokaloryczna, dlatego ogranicz jej występowanie w swoim jadłospisie.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(260g)
Energia (kcal)
228.10
593.06
Białko (g)
4.09
10.63

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(260g)
Węglowodany (g)
33.01
85.84
Węglowodany przyswajalne (g)
31.08
80.80
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.94
5.04

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(260g)
Tłuszcz (g)
9.52
24.76
Tłuszcze nasycone (g)
3.67
9.54
Tłuszcze nienasycone (g)
5.85
15.22
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.32
8.62
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
2.54
6.60
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
20.19
52.50
Brak danych dla: masło roślinne.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(260g)
Witamina A (µg (mcg))
38.08
99.01
Brak danych dla: masło roślinne.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.07
0.17
Witamina B12 (µg (mcg))
0.32
0.83
Brak danych dla: masło roślinne.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
2.51
6.51
Brak danych dla: czekolada gorzka.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.50
1.31
Brak danych dla: masło roślinne.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.47
1.22
Retinol (µg (mcg))
37.87
98.46
Brak danych dla: masło roślinne, czekolada gorzka.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
1.29
3.35
Ryboflawina (mg)
0.17
0.44
Niacyna (mg)
1.21
3.15
Foliany (µg (mcg))
34.65
90.08
Brak danych dla: czekolada gorzka.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
3.76
9.78
Brak danych dla: masło roślinne.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(260g)
Sód (mg)
331.39
861.63
Potas (mg)
177.45
461.37
Wapń (mg)
90.97
236.51
Fosfor (mg)
188.71
490.64
Magnez (mg)
28.65
74.49
Żelazo (mg)
1.19
3.08
Cynk (mg)
0.59
1.52
Miedź (mg)
0.17
0.44
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta bez pieczenia z herbatnikami 61
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ciasta bez pieczenia z herbatnikami

Koszt składników
50.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mleko 2%
1000 ml
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
2.50
Za 1000 ml
Mąka pszenna typ 750
50 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 50 g
Mąka ziemniaczana
50 g
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 50 g
Kakao 16% (proszek)
70 g
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
3.50
Za 70 g
Żółtko jajka
2 szt.
2 żółtka
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Cukier
200 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 g
Herbatniki
500 g
1.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 5
7.50
Za 500 g
Masło roślinne
250 g
5.50
Za 450,0 g
Liczba opakowań 1
3.06
Za 250 g
Dżem truskawkowy niskosłodzony
400 g
4.00
Za 280,0 g
Liczba opakowań 2
5.71
Za 400 g
Czekolada gorzka
50 g
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 50 g
Koszt składników
50.00