Przepis na górę lodową bez pieczenia krok po kroku
- Herbatniki 400 g
- Masło 150 g
- Mascarpone 1000 g
- Cukier 200 g
- Śmietanka kremowa 36% 400 ml
- Migdały - płatki 80 g
Masło roztop w rondelku.
Zblenduj ciasteczka. Wymieszaj pokruszone ciasteczka z roztopionym masłem
Rozłóż połowę ciasteczek na tortownicy zabezpieczonej papierem do pieczenia.
W misce ubij śmietankę z cukrem na gładki krem.
Dodawaj do niej małymi partiami serek.
Połowę masy przełóż na ciasteczkowy spód, następnie wyłóż kolejną warstwę ciastek i masę.
Ciasto udekoruj płatkami migdałowymi i wstaw do lodówki na 30 minut.

(liczba kalorii)
Góra lodowa bez pieczenia - cechy przepisu
Więcej o górze lodowej bez pieczenia
Góra lodowa bez pieczenia to pyszne ciasto o imponującym wyglądzie, a naprawdę prostym wykonaniu. Całość zabiera tylko kilka chwil. Jego przygotowanie jest też proste.
Przepis na górę lodową bez pieczenia to doskonały pomysł na wspaniały deser do kawy. Głównym składnikiem jest oczywiście twaróg, najlepiej użyć specjalnego serka, który ma odpowiednią konsystencję, gdyż został podwójnie zmielony. Można również sięgnąć po kremowy serek, którego nie trzeba już nawet ucierać. Świetnie sprawdzi się również mascarpone, jednak ze względu na jego dość dużą kaloryczność warto pozostać przy twarogu. W przypadku nabiału najlepiej kupować ten o obniżonej ilości tłuszczu jest to znacznie zdrowszy wybór. To propozycja, obok której naprawdę ciężko jest przejść obojętnie. Kusi pięknym wyglądem i jeszcze lepszym smakiem.
Jeśli zastanawiasz się jak przygotować ciasto góra lodowa, by było pyszne i szybkie, to ten prosty przepis sprawdzi się idealnie. Najlepiej smakuje na zimno, To ciasto smaczne i ciekawe. Jest niezwykle smaczny, a przy okazji bardzo słodki. Pięknie się prezentuje i dobrze smakuje. Będzie idealnym wyborem na przyjęcia, zwłaszcza te dla dzieci, które wprost kochają tego typu słodkości. Pięknie się prezentuje, a do jego wykonania nie trzeba piekarnika. Ciasto najlepiej smakuje dobrze schłodzone, dlatego warto je przygotować dzień wcześniej, dzięki temu herbatniki zdążą się dobrze rozmięknąć i całość będzie lepsza. To szybkie ciasto, dla osób, które nie lubią spędzać zbyt dużo czasu w kuchni. Całość można przygotować w kilkanaście minut. Choć wydaje się skomplikowane, robi się go w ekspresowym tempie. Masa na górze jest nieco inspirowana sernikiem, jednak podawane jest w wersji na zimno. Dodatkowo robi się go z serkiem mascarpone, a nie twarogiem. To wspaniała opcja dla tych, którzy szukają tradycyjnego ciasta, lecz w nieco innej odsłonie. Do ich przygotowania najlepiej wybrać jak najdrobniej zmielony twaróg. Wspaniale sprawdzi się ten, którego używa się do przygotowywania serników, Powinien on być nieco słodki i niezbyt kwaśny. Zbyt duża kwaśność sera sprawi, że całość będzie nieciekawa.
Wartości odżywcze góry lodowej bez pieczenia
Energia i białka
(223g)
Węglowodany w górze lodowej bez pieczenia
(223g)
Tłuszcze
(223g)
Witaminy w przepisie na górę lodową bez pieczenia
(223g)
Składniki mineralne w przepisie na górę lodową bez pieczenia
(223g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w górze lodowej bez pieczenia
Lista alergenów dla góry lodowej bez pieczenia przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Herbatniki
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Herbatniki
- Masło
- mascarpone
- Śmietanka kremowa 36%
-
Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Migdały - płatki