Przepis na napoleonka na krakersach krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
cukier z prawdziwą wanilią
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek, mikser, duża miska, blaszka do pieczenia 30x25 cm, folia spożywcza

W garnku umieść mleko, wsyp cukier, dodaj budyń żółtka jaj i wymieszaj dokładnie.

Gotuj na wolnym ogniu, aż masa zgęstnieje.

Wystudź budyń.

W misce umieść masło w temperaturze pokojowej i dodaj budyń, zmiksuj do połączenia składników.

Blaszkę wyłóż folią spożywczą.

Na jej spodzie ułóż warstwę krakersów.

Podziel masę na dwie części.

Pierwszą część masy wyłóż na ciasta, na nią krakersy.

Ponownie masę i na wierzch ciastka.

Schłodź ciasto w lodówce przez 6-8 godzin.

Napoleonka na krakersach podana na białym talerzyku.
Napoleonka na krakersach
Koszt przygotowania dania
28.58 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
697 kcal
Liczba alergenów w daniu
4
64

Napoleonka na krakersach - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o napoleonce na krakersach

Napoleonka na krakersach to świetny pomysł na pyszny deser, który można podać jako dodatek do kawy i herbaty. Napoleonka to znane ciastko, które można dostać w każdej cukierni. Napoleonki przygotowuje się na bazie masy budyniowej i ciasta francuskiego. Napoleonka na krakersach jest smaczna i ma lekko słony posmak, który doskonale niweluje słodycz kremu. Przepis na napoleonki na krakersach jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją zrobić. Do zrobienia ciasta potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mleko, cukier, budyń, masło, krakersy, żółtka jaj, cukier z prawdziwą wanilią.

Jak zrobić napoleonki na krakersach? W garnku umieść mleko, wsyp cukier, dodaj budyń żółtka jaj i wymieszaj dokładnie. Gotuj na wolnym ogniu, aż masa zgęstnieje. Wystudź budyń. W misce umieść masło w temperaturze pokojowej i dodaj budyń, zmiksuj do połączenia składników. Blaszkę wyłóż folią spożywczą. Na jej spodzie ułóż warstwę krakersów. Podziel masę na dwie części. Pierwszą część masy wyłóż na ciasta, na nią krakersy. Ponownie masę i na wierzch ciastka. Schłodź ciasto w lodówce przez 6-8 godzin.

Mleko krowie jest bardzo dobrym źródłem wapnia oraz tłuszczu mlecznego. Tłuszcz mleczny jest zemulgowaną formą tłuszczu, dzięki jego formie łatwo się przyswaja, więc może być spożywany przez osoby mające problemy z woreczkiem żółciowym. Wapń jest składnikiem mineralnym niezbędnym do prawidłowej mineralizacji naszych kości oraz zębów. Niedobory wapnia prowadzić mogą do osteoporozy u dorosłych i wystąpieniu krzywicy u dzieci.

Podsumowując napoleonki to sprawdzony przepis na pyszne ciastko do kawy. Napoleonki sprawdzą się także na deser podczas niedzielnego obiadu. Ciasto jest dobre do spożycia dopiero po schłodzeniu. Można je przechowywać w lodówce przez 3-4 dni. Tradycyjna napoleonka ma tylko dwie warstwy ciasta. Przygotowując napoleonkę z ciastek, lepiej wykorzystać cieńsze warstwy kremu przełożone dodatkową warstwą ciastek co sprawia, że deser jest bardziej stabilny.

Wartości odżywcze napoleonki na krakersach

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(225g)
Energia (kalorie)
309.90 kcal
697.28 kcal
Białko
3.47 g
7.80 g

Węglowodany w napoleonce na krakersach

Na 100g
Na porcję
(225g)
Węglowodany
31.25 g
70.32 g
Węglowodany przyswajalne
30.01 g
67.53 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.24 g
2.80 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(225g)
Tłuszcz
19.67 g
44.25 g
Tłuszcze nasycone
11.96 g
26.90 g
Tłuszcze nienasycone
7.71 g
17.35 g
Tłuszcze jednonasycone
5.48 g
12.32 g
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
2.24 g
5.03 g
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Cholesterol
81.77 mg
183.98 mg

Witaminy w przepisie na napoleonka na krakersach

Na 100g
Na porcję
(225g)
Witamina A
148.71 µg (mcg)
334.59 µg (mcg)
Witamina B6
0.08 mg
0.18 mg
Witamina B12
0.34 µg (mcg)
0.76 µg (mcg)
Witamina C
0.00 mg
0.00 mg
Witamina D
0.68 µg (mcg)
1.53 µg (mcg)
Witamina E
0.80 mg
1.80 mg
Retinol
145.61 µg (mcg)
327.62 µg (mcg)
Tiamina
0.08 mg
0.19 mg
Ryboflawina
0.12 mg
0.26 mg
Niacyna
0.77 mg
1.73 mg
Foliany
12.42 µg (mcg)
27.96 µg (mcg)
Beta karoten
34.88 µg (mcg)
78.49 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na napoleonka na krakersach

Na 100g
Na porcję
(225g)
Sód
166.01 mg
373.52 mg
Potas
125.54 mg
282.46 mg
Wapń
79.83 mg
179.62 mg
Fosfor
116.27 mg
261.60 mg
Magnez
18.58 mg
41.81 mg
Żelazo
0.75 mg
1.70 mg
Cynk
0.57 mg
1.28 mg
Miedź
0.06 mg
0.13 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny napoleonki na krakersach 64
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w napoleonce na krakersach

Lista alergenów dla napoleonki na krakersach przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 3,2%
    • Masło
    • Krakersy
  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Żółtko jajka
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Krakersy
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Krakersy

Cena przygotowania napoleonki na krakersach

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mleko 3,2%
1000 ml
4 szklanki
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
2.50
Za 1000 ml
Cukier
300 g
1,5 szklanki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 300 g
Masło
400 g
2 kostki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
10.00
Za 400 g
Żółtko jajka
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Krakersy
400 g
3.50
Za 150,0 g
Liczba opakowań 3
9.33
Za 400 g
Budyń (proszek)
80 g
1.00
Za 40,0 g
Liczba opakowań 2
2.00
Za 80 g
Koszt składników
33.50
Jak oceniasz przepis na napoleonka na krakersach
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób