Przepis na ciasto bez pieczenia z galaretką krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
aromat waniliowy
To będzie niezbędne
mikser, duża miska, papier do pieczenia, blaszka keksowa 36,5 x 6,5

Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia.

Galaretki rozpuść w gorącej wodzie (400 ml) i wystudź.

Herbatniki wyłóż na dnie blaszki.

Na herbatnikach rozsmaruj 1/3 konfitury.

Posiekaj drobno czekoladę.

Śmietankę wlej do miski. Dodaj kilka kropel aromatu i cukier puder.

Ubij śmietankę, dodaj mascarpone i zmiksuj.

Dodaj posiekaną czekoladę, wymieszaj.

Połowę kremu wyłóż na herbatniki z dżemem. Rozsmaruj.

Na kremie ułóż drugą warstwę herbatników i posmaruj 1/3 dżemu.

Wyłóż resztę kremu. Rozsmaruj.

Pozostały dżem wyłóż równomiernie na wierzch.

Tężejącą galaretkę wylej jako ostatnią warstwę.

Wstaw ciasto do lodówki, najlepiej na całą noc.

Często zadawane pytania

Ciasto bez pieczenia z galaretką
Ciasto bez pieczenia z galaretką
Koszt przygotowania dania
57.40 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
745 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
55

Ciasto bez pieczenia z galaretką - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o cieście bez pieczenia z galaretką

Łatwe, szybkie i dobre ciasto bez pieczenia z galaretką i owocami na herbatnikach to pyszny pomysł na deser na zimno. Sprawdź, jak zrobić ciasto bez pieczenia z galaretką. To ciasto na zimno jest idealnym pomysłem dla wielbicieli wiśni, śmietanki i białej czekolady. Przepis na ciasto bez pieczenia z galaretką to herbatniki przekładane konfiturą wiśniową i kremem śmietankowym z białą czekoladą. Wszystko to zdobi galaretka z wiśniami. Nie potrzebujesz piekarnika, by wyczarować coś bardzo smacznego.

Ciasto bez pieczenia z galaretką jest ciastem warstwowym. Składa się z kilku warstw: herbatników, konfitury wiśniowej, kremu ze śmietanki, mascarpone i czekolady białej. Warstwy powtarza się. Na wierzchu ciasto zakończone jest galaretką z owocami. Jak zrobisz ciasto bez pieczenia z galaretką, powinno się ono chłodzić przez minimum całą noc. Im dłużej, tym lepiej. Najlepsze staje się po 24 godzinach. Wtedy herbatniki miękną, a wszystkie smaki się przenikają. Przepis na ciasto bez pieczenia z galaretką na zimno robi się szybko i łatwo. Pomysł na ten wspaniały deser sprawdzi się na imprezach czy innych okazjach. Jest też doskonałym ciastem na zwykły dzień.

Ciasto bez pieczenia z galaretką to jeden z ulubionych rodzajów deserów wśród wielu osób. To jest dobre, szybkie i łatwe ciasto, które nie wymaga używania piekarnika. Jak zrobić ciasto bez pieczenia z galaretką? Tradycyjnie, należy rozpocząć przygotowaniem blaszki do pieczenia. Do niej włóż papier do pieczenia. Następnym krokiem jest przygotowanie galaretki. Najlepsza będzie o smaku wiśniowym. Należy rozpuścić galaretkę w gorącej wodzie, dokładnie wymieszać i odstawić do stężenia. Na dno blaszki wyłóż pierwszą warstwę herbatników. Do przepisu na ciasto bez pieczenia z galaretką fajnie sprawdzą się herbatniki oblane czekoladą. Mogą być też zwykłe, ale te z czekoladą będą dawały super efekt. Na nie wyłóż część konfitury wiśniowej. Przygotuj krem śmietankowy. Posiekaj nożem czekoladę. Ubij śmietankę z aromatem i cukrem pudrem, a gdy będzie już sztywna, dodaj mascarpone. Zmiksuj chwilę i dodaj czekoladę. Wymieszaj. Spróbuj, czy masa jest wystarczająco słodka. Jak nie – dodaj więcej cukru pudru. Połowę kremu należy wyłożyć na konfiturę. Na nim ułóż kolejną warstwę herbatników i konfitury. Krem idzie jako kolejna warstwa. Na krem wyłóż ostatnią część dżemu. Dobrze gęstą galaretkę wyłóż na wierzch ciasta. Pozostało jedynie całość schłodzić w lodówce. Najlepiej jest przeznaczyć na to całą noc.

Wartości odżywcze ciasta bez pieczenia z galaretką

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(242g)
Energia (kalorie)
308.08 kcal
745.55 kcal
Białko
3.68 g
8.91 g

Węglowodany w cieście bez pieczenia z galaretką

Na 100g
Na porcję
(242g)
Węglowodany
25.84 g
62.54 g
Węglowodany przyswajalne
25.09 g
60.71 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.76 g
1.83 g
Brak danych dla: konfitura wiśniowa.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(242g)
Tłuszcz
20.84 g
50.43 g
Tłuszcze nasycone
18.94 g
45.84 g
Tłuszcze nienasycone
1.90 g
4.60 g

Składniki mineralne w przepisie na ciasto bez pieczenia z galaretką

Na 100g
Na porcję
(242g)
Sód
42.42 mg
102.65 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta bez pieczenia z galaretką 55
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w cieście bez pieczenia z galaretką

Lista alergenów dla ciasta bez pieczenia z galaretką przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Herbatniki z czekoladą
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Herbatniki z czekoladą
    • Śmietanka kremowa 30%
    • mascarpone
    • Czekolada biała

Cena przygotowania ciasta bez pieczenia z galaretką

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Herbatniki z czekoladą
296 g
2.60
Za 80.0 g
Liczba opakowań 4
9.62
Za 296 g
Śmietanka kremowa 30%
600 g
3.00
Za 200.0 g
Liczba opakowań 3
9.00
Za 600 g
Mascarpone
350 g
6.50
Za 250.0 g
Liczba opakowań 2
9.10
Za 350 g
Cukier puder
20 g
2.00
Za 400.0 g
Liczba opakowań 1
0.10
Za 20 g
Czekolada biała
100 g
4.00
Za 100.0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 100 g
Konfitura wiśniowa
580 g
9.00
Za 220.0 g
Liczba opakowań 3
23.73
Za 580 g
Galaretka
77 g
1 opakowanie
1.80
Za 75.0 g
Liczba opakowań 2
1.85
Za 77 g
Koszt składników
69.00
Jak oceniasz przepis na ciasto bez pieczenia z galaretką
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 94.6% osób