Przepis na ciasto bez pieczenia z galaretką krok po kroku
- Herbatniki kakaowe 250 g
- Śmietanka kremowa 30% 600 g
- Mascarpone 350 g
- Cukier puder 20 g
- Czekolada biała 100 g
- Konfitura wiśniowa 230 g
- Galaretka 154 g 2 opakowania
- Wiśnie 100 g
- Cukier 30 g
Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia.
Galaretki rozpuść w gorącej wodzie (750 ml) i wystudź.
Herbatniki wyłóż na dnie blaszki.
Na herbatnikach rozsmaruj połowę konfitury.
Posiekaj czekoladę.
Śmietankę wlej do miski. Dodaj kilka kropel aromatu.
Ubij śmietankę, dodaj mascarpone i zmiksuj.
Dodaj posiekaną czekoladę, wymieszaj.
Posłódź cukrem pudrem i dokładnie wymieszaj.
Połowę kremu wyłóż na herbatniki z dżemem. Rozsmaruj.
Na kremie ułóż drugą warstwę herbatników i posmaruj resztą dżemu.
Wyłóż resztę kremu. Rozsmaruj.
Na kremie ułóż ostatnią warstwę herbatników.
Wiśnie wymieszaj z cukrem. Dodaj do zimnej, tężejącej galaretki i wymieszaj.
Tężejącą galaretkę z owocami wylej jako ostatnią warstwę.
Wstaw ciasto do lodówki, najlepiej na całą noc.

(liczba kalorii)
Ciasto bez pieczenia z galaretką - cechy przepisu
Więcej o cieście bez pieczenia z galaretką
Łatwe, szybkie i dobre ciasto bez pieczenia z galaretką i owocami na herbatnikach to pyszny pomysł na deser na zimno. Sprawdź, jak zrobić ciasto bez pieczenia z galaretką. To ciasto na zimno jest idealnym pomysłem dla wielbicieli wiśni, śmietanki i białej czekolady. Przepis na ciasto bez pieczenia z galaretką to herbatniki przekładane konfiturą wiśniową i kremem śmietankowym z białą czekoladą. Wszystko to zdobi galaretka z wiśniami. Nie potrzebujesz piekarnika, by wyczarować coś bardzo smacznego.
Ciasto bez pieczenia z galaretką jest ciastem warstwowym. Składa się z kilku warstw: herbatników, konfitury wiśniowej, kremu ze śmietanki, mascarpone i czekolady białej. Warstwy powtarza się. Na wierzchu ciasto zakończone jest galaretką z owocami. Jak zrobisz ciasto bez pieczenia z galaretką, powinno się ono chłodzić przez minimum całą noc. Im dłużej, tym lepiej. Najlepsze staje się po 24 godzinach. Wtedy herbatniki miękną, a wszystkie smaki się przenikają. Przepis na ciasto bez pieczenia z galaretką na zimno robi się szybko i łatwo. Pomysł na ten wspaniały deser sprawdzi się na imprezach czy innych okazjach. Jest też doskonałym ciastem na zwykły dzień.
Ciasto bez pieczenia z galaretką to jeden z ulubionych rodzajów deserów wśród wielu osób. To jest dobre, szybkie i łatwe ciasto, które nie wymaga używania piekarnika. Jak zrobić ciasto bez pieczenia z galaretką? Tradycyjnie, należy rozpocząć przygotowaniem blaszki do pieczenia. Do niej włóż papier do pieczenia. Następnym krokiem jest przygotowanie galaretki. Najlepsza będzie o smaku wiśniowym. Należy rozpuścić galaretki w gorącej wodzie, dokładnie wymieszać i odstawić do stężenia. Na dno blaszki wyłóż pierwszą warstwę herbatników. Do przepisu na ciasto bez pieczenia z galaretką najfajniejsze będą herbatniki kakaowe. Mogą być też zwykłe, ale ciemne herbatniki dadzą kontrast. Na nie wyłóż połowę konfitury wiśniowej. Przygotuj krem śmietankowy. Posiekaj nożem czekoladę. Ubij śmietankę z aromatem, a gdy będzie już sztywna, dodaj mascarpone. Zmiksuj chwilę i dodaj czekoladę. Wymieszaj. Spróbuj, czy masa jest wystarczająco słodka. Jak nie – dodaj cukier puder. Połowę kremu należy wyłożyć na konfiturę. Na nim ułóż kolejną warstwę herbatników i konfitury. Krem idzie jako kolejna warstwa. Na kremie wyłóż ostatnią warstwę herbatników. Wiśnie wymieszaj z cukrem. Gdy galaretka jest już zimna i tężejąca, połącz ją z owocami. Dobrze gęstą galaretkę wyłóż na wierzch ciasta. Pozostało jedynie całość schłodzić w lodówce. Najlepiej jest przeznaczyć na to całą noc.
Wartości odżywcze ciasta bez pieczenia z galaretką
Energia i białka
(185g)
Węglowodany w cieście bez pieczenia z galaretką
(185g)
Tłuszcze
(185g)
Składniki mineralne w przepisie na ciasto bez pieczenia z galaretką
(185g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w cieście bez pieczenia z galaretką
Lista alergenów dla ciasta bez pieczenia z galaretką przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Herbatniki kakaowe
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Herbatniki kakaowe
- Śmietanka kremowa 30%
- mascarpone
- Czekolada biała