Przepis na ciasto bez pieczenia z galaretką krok po kroku

Składniki dla 14 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
aromat waniliowy
To będzie niezbędne
mikser, tarka, duża miska, blacha do pieczenia 20x25 cm, papier do pieczenia

Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia.

Galaretki rozpuść w gorącej wodzie (750 ml) i wystudź.

Herbatniki wyłóż na dnie blaszki.

Na herbatnikach rozsmaruj połowę konfitury.

Posiekaj czekoladę.

Śmietankę wlej do miski. Dodaj kilka kropel aromatu.

Ubij śmietankę, dodaj mascarpone i zmiksuj.

Dodaj posiekaną czekoladę, wymieszaj.

Posłódź cukrem pudrem i dokładnie wymieszaj.

Połowę kremu wyłóż na herbatniki z dżemem. Rozsmaruj.

Na kremie ułóż drugą warstwę herbatników i posmaruj resztą dżemu.

Wyłóż resztę kremu. Rozsmaruj.

Na kremie ułóż ostatnią warstwę herbatników.

Wiśnie wymieszaj z cukrem. Dodaj do zimnej, tężejącej galaretki i wymieszaj.

Tężejącą galaretkę z owocami wylej jako ostatnią warstwę.

Wstaw ciasto do lodówki, najlepiej na całą noc.

Ciasto bez pieczenia z galaretką
Ciasto bez pieczenia z galaretką
Koszt przygotowania dania
40.33 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
598 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
46

Ciasto bez pieczenia z galaretką - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o cieście bez pieczenia z galaretką

Łatwe, szybkie i dobre ciasto bez pieczenia z galaretką i owocami na herbatnikach to pyszny pomysł na deser na zimno. Sprawdź, jak zrobić ciasto bez pieczenia z galaretką. To ciasto na zimno jest idealnym pomysłem dla wielbicieli wiśni, śmietanki i białej czekolady. Przepis na ciasto bez pieczenia z galaretką to herbatniki przekładane konfiturą wiśniową i kremem śmietankowym z białą czekoladą. Wszystko to zdobi galaretka z wiśniami. Nie potrzebujesz piekarnika, by wyczarować coś bardzo smacznego.

Ciasto bez pieczenia z galaretką jest ciastem warstwowym. Składa się z kilku warstw: herbatników, konfitury wiśniowej, kremu ze śmietanki, mascarpone i czekolady białej. Warstwy powtarza się. Na wierzchu ciasto zakończone jest galaretką z owocami. Jak zrobisz ciasto bez pieczenia z galaretką, powinno się ono chłodzić przez minimum całą noc. Im dłużej, tym lepiej. Najlepsze staje się po 24 godzinach. Wtedy herbatniki miękną, a wszystkie smaki się przenikają. Przepis na ciasto bez pieczenia z galaretką na zimno robi się szybko i łatwo. Pomysł na ten wspaniały deser sprawdzi się na imprezach czy innych okazjach. Jest też doskonałym ciastem na zwykły dzień.

Ciasto bez pieczenia z galaretką to jeden z ulubionych rodzajów deserów wśród wielu osób. To jest dobre, szybkie i łatwe ciasto, które nie wymaga używania piekarnika. Jak zrobić ciasto bez pieczenia z galaretką? Tradycyjnie, należy rozpocząć przygotowaniem blaszki do pieczenia. Do niej włóż papier do pieczenia. Następnym krokiem jest przygotowanie galaretki. Najlepsza będzie o smaku wiśniowym. Należy rozpuścić galaretki w gorącej wodzie, dokładnie wymieszać i odstawić do stężenia. Na dno blaszki wyłóż pierwszą warstwę herbatników. Do przepisu na ciasto bez pieczenia z galaretką najfajniejsze będą herbatniki kakaowe. Mogą być też zwykłe, ale ciemne herbatniki dadzą kontrast. Na nie wyłóż połowę konfitury wiśniowej. Przygotuj krem śmietankowy. Posiekaj nożem czekoladę. Ubij śmietankę z aromatem, a gdy będzie już sztywna, dodaj mascarpone. Zmiksuj chwilę i dodaj czekoladę. Wymieszaj. Spróbuj, czy masa jest wystarczająco słodka. Jak nie – dodaj cukier puder. Połowę kremu należy wyłożyć na konfiturę. Na nim ułóż kolejną warstwę herbatników i konfitury. Krem idzie jako kolejna warstwa. Na kremie wyłóż ostatnią warstwę herbatników. Wiśnie wymieszaj z cukrem. Gdy galaretka jest już zimna i tężejąca, połącz ją z owocami. Dobrze gęstą galaretkę wyłóż na wierzch ciasta. Pozostało jedynie całość schłodzić w lodówce. Najlepiej jest przeznaczyć na to całą noc.

Wartości odżywcze ciasta bez pieczenia z galaretką

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(185g)
Energia (kalorie)
323.71 kcal
598.87 kcal
Białko
3.96 g
7.33 g

Węglowodany w cieście bez pieczenia z galaretką

Na 100g
Na porcję
(185g)
Węglowodany
28.18 g
52.14 g
Węglowodany przyswajalne
27.77 g
51.37 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.42 g
0.77 g
Brak danych dla: konfitura wiśniowa.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(185g)
Tłuszcz
21.38 g
39.56 g
Tłuszcze nasycone
19.33 g
35.76 g
Tłuszcze nienasycone
2.05 g
3.80 g

Składniki mineralne w przepisie na ciasto bez pieczenia z galaretką

Na 100g
Na porcję
(185g)
Sód
188.25 mg
348.26 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta bez pieczenia z galaretką 46
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w cieście bez pieczenia z galaretką

Lista alergenów dla ciasta bez pieczenia z galaretką przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Herbatniki kakaowe
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Herbatniki kakaowe
    • Śmietanka kremowa 30%
    • mascarpone
    • Czekolada biała

Cena przygotowania ciasta bez pieczenia z galaretką

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Herbatniki kakaowe
250 g
1.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 3
3.75
Za 250 g
Śmietanka kremowa 30%
600 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 3
9.00
Za 600 g
Mascarpone
350 g
6.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
9.10
Za 350 g
Cukier puder
20 g
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.10
Za 20 g
Czekolada biała
100 g
4.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 100 g
Konfitura wiśniowa
230 g
9.00
Za 220,0 g
Liczba opakowań 2
9.41
Za 230 g
Galaretka
154 g
2 opakowania
1.80
Za 75,0 g
Liczba opakowań 3
3.70
Za 154 g
Wiśnie
100 g
6.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 100 g
Cukier
30 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.07
Za 30 g
Koszt składników
64.40
Jak oceniasz przepis na ciasto bez pieczenia z galaretką
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób