Przepis na pączki z ziemniakami krok po kroku
- Ziemniaki późne 250 g
- Mąka pszenna typ 500 300 g 2 szklanki
- Jajko 2 szt.
- Masło 25 g 1/8 kostki
- Cukier 50 g 5 łyżek
- Drożdże suche 7 g 1 opakowanie
- Mleko 2% 80 ml 4 łyżki
- Marmolada 200 g 1 mały słoik
Ziemniaki obierz, ugotuj w wodzie bez soli i ostudź. Przeciśnij je przez praskę.
W rondelku roztop masło.
Do dużej miski przesiej mąkę, dodaj ziemniaki, roztopione masło, cukier i drożdże. Wlej ciepłe mleko i wbij jajka. Całość wymieszaj łyżką, następnie wyrób ciasto rękami.
Gotowe ciasto odstaw na 30 minut do wyrośnięcia.
Ciasto wyciągnij z miski i dokładnie rozwałkuj. Możesz podsypać je mąką jeśli będzie zbyt klejące. Następnie za pomocą szklanki wytnij okręgi z ciasta. Przełóż je na talerz i odstaw na 30 minut do wyrośnięcia.
W dużym garnku rozgrzej olej. Wrzuć kawałek ciasta, by przekonać się czy jest odpowiednio rozgrzany, jeżeli ciasto znacznie skwierczeć można wrzucać małymi partiami pączki. Smaż je po 3 minuty z każdej strony.
Gotowe pączki nadziej marmoladą za pomocą szprycy.
Całość posyp cukrem pudrem.
Często zadawane pytania

(liczba kalorii)
Pączki z ziemniakami - cechy przepisu
Więcej o pączkach z ziemniakami
Pączki z ziemniakami to wspaniały pomysł na pyszny deser. Z tego przepisu przychodzą niezwykle smaczne i bardzo puszyste. Dodatek ziemniaków sprawia, że całość jest niezwykle delikatna i lekka. Te pączki będą świetnym wyborem na dodatek do kawy. Pączki robi się z ziemniaków gotowanych, przeciśniętych przez praskę, dzięki czemu całość ma odpowiednią strukturę i po wyrośnięciu jest niezwykle puszyste.
Choć pączki bez problemu można kupić w każdym sklepie i piekarni, to jednak najlepiej smakują domowe. Gdy robi się je samodzielnie ma się pewność dobrego składu i pysznego smaku. Te wykonywane w domu mają mniejszą ilość cukru, dzięki czemu będą zdrowszym wyborem. Dodatkowo, nie zwierają konserwantów, czy innych dodatków do żywności, które w nadmiarze mogą być szkodliwe. Ta opcja składa się tylko z prostego ciasta drożdżowego i przepysznej marmolady. Warto wybrać konfiturę ze 100% zawartością owoców, dzięki temu całość będzie jeszcze lepsza. Pączki można nadziewać również musem owocowym, a dla miłośników słodkości świetnie sprawdzi się nadzienie z budyniu czy czekolady.
Przepis na pączki z ziemniaków jest niezwykle prosty, dlatego na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom kulinarnego minimalizmu. Spokojnie poradzą sobie z nim nawet początkujący cukiernicy. Całość jest nieskomplikowana i mało pracochłonna, dzięki temu pączki można przygotować naprawdę bardzo szybko. To świetny deser dla każdego, kto marzy o domowych słodyczach z lepszym składem, które łatwo jest odtworzyć w swojej własnej kuchni.
Choć pączki są zupełnie słodkie robi się je z dodatkiem ziemniaków. To coś, co dla wielu osób może być dużym zaskoczeniem, ale również budzić niepokój czy deser będzie smaczny. Na szczęście ziemniaki po połączeniu z resztą składników i usmażeniu są niewyczuwalne, dlatego warto jest skorzystać z tego przepisu i stworzyć smaczne pączki.
Ciasto na pączki z ziemniakami jest bardzo łatwe w przygotowaniu i składa się tylko z kilku składników. W tym przepisie nie trzeba przygotowywać rozczynu, dzięki czemu całość jest dużo szybsza i mniej skomplikowana niż tradycyjne przepisy. Te łatwe pączki sprawdzą się idealnie nie tylko od święta, ale również na co dzień.
Wartości odżywcze pączków z ziemniakami
Energia i białka
(67g)
Węglowodany w pączkach z ziemniakami
(67g)
Tłuszcze
(67g)
Witaminy w przepisie na pączki z ziemniakami
(67g)
Składniki mineralne w przepisie na pączki z ziemniakami
(67g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w pączkach z ziemniakami
Lista alergenów dla pączków z ziemniakami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- Mleko 2%