Przepis na pączki z ziemniakami krok po kroku

Składniki
  • Ziemniaki późne 250 g
  • Mąka pszenna typ 500 300 g 2 szklanki
  • Jajko 2 szt.
  • Masło 25 g 1/8 kostki
  • Cukier 50 g 5 łyżek
  • drożdże suche 7 g 1 opakowanie
  • Mleko 2% 80 ml 4 łyżki
  • Marmolada 200 g 1 mały słoik
Przyprawy
cukier puder
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek, duża miska, wałek, sitko, szpryca, praska do ziemniaków, szklanka

Ziemniaki obierz, ugotuj w wodzie bez soli i ostudź. Przeciśnij je przez praskę.

W rondelku roztop masło.

Do dużej miski przesiej mąkę, dodaj ziemniaki, roztopione masło, cukier i drożdże. Wlej ciepłe mleko i wbij jajka. Całość wymieszaj łyżką, następnie wyrób ciasto rękami.

Gotowe ciasto odstaw na 30 minut do wyrośnięcia.

Ciasto wyciągnij z miski i dokładnie rozwałkuj. Możesz podsypać je mąką jeśli będzie zbyt klejące. Następnie za pomocą szklanki wytnij okręgi z ciasta. Przełóż je na talerz i odstaw na 30 minut do wyrośnięcia.

W dużym garnku rozgrzej olej. Wrzuć kawałek ciasta, by przekonać się czy jest odpowiednio rozgrzany, jeżeli ciasto znacznie skwierczeć można wrzucać małymi partiami pączki. Smaż je po 3 minuty z każdej strony.

Gotowe pączki nadziej marmoladą za pomocą szprycy.

Całość posyp cukrem pudrem.

Pączki z ziemniakami podane na talerzu i oprószone cukrem.
pączki z ziemniakami
Koszt przygotowania dania
9.56 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
155 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
73

Pączki z ziemniakami - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o pączkach z ziemniakami

Pączki z ziemniakami to wspaniały pomysł na pyszny deser. Z tego przepisu przychodzą niezwykle smaczne i bardzo puszyste. Dodatek ziemniaków sprawia, że całość jest niezwykle delikatna i lekka. Te pączki będą świetnym wyborem na dodatek do kawy. Pączki robi się z ziemniaków gotowanych, przeciśniętych przez praskę, dzięki czemu całość ma odpowiednią strukturę i po wyrośnięciu jest niezwykle puszyste.

Choć pączki bez problemu można kupić w każdym sklepie i piekarni, to jednak najlepiej smakują domowe. Gdy robi się je samodzielnie ma się pewność dobrego składu i pysznego smaku. Te wykonywane w domu mają mniejszą ilość cukru, dzięki czemu będą zdrowszym wyborem. Dodatkowo, nie zwierają konserwantów, czy innych dodatków do żywności, które w nadmiarze mogą być szkodliwe. Ta opcja składa się tylko z prostego ciasta drożdżowego i przepysznej marmolady. Warto wybrać konfiturę ze 100% zawartością owoców, dzięki temu całość będzie jeszcze lepsza. Pączki można nadziewać również musem owocowym, a dla miłośników słodkości świetnie sprawdzi się nadzienie z budyniu czy czekolady.

Przepis na pączki z ziemniaków jest niezwykle prosty, dlatego na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom kulinarnego minimalizmu. Spokojnie poradzą sobie z nim nawet początkujący cukiernicy. Całość jest nieskomplikowana i mało pracochłonna, dzięki temu pączki można przygotować naprawdę bardzo szybko. To świetny deser dla każdego, kto marzy o domowych słodyczach z lepszym składem, które łatwo jest odtworzyć w swojej własnej kuchni.

Choć pączki są zupełnie słodkie robi się je z dodatkiem ziemniaków. To coś, co dla wielu osób może być dużym zaskoczeniem, ale również budzić niepokój czy deser będzie smaczny. Na szczęście ziemniaki po połączeniu z resztą składników i usmażeniu są niewyczuwalne, dlatego warto jest skorzystać z tego przepisu i stworzyć smaczne pączki.

Ciasto na pączki z ziemniakami jest bardzo łatwe w przygotowaniu i składa się tylko z kilku składników. W tym przepisie nie trzeba przygotowywać rozczynu, dzięki czemu całość jest dużo szybsza i mniej skomplikowana niż tradycyjne przepisy. Te łatwe pączki sprawdzą się idealnie nie tylko od święta, ale również na co dzień.

Wartości odżywcze pączków z ziemniakami

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję (67g)
Energia (kalorie)
232.22 kcal
155.59 kcal
Białko
6.61 g
4.43 g
Brak danych dla: cukier, marmolada.
czytaj dalej

Węglowodany w pączkach z ziemniakami

Na 100g
Na porcję (67g)
Węglowodany
44.97 g
30.13 g
Węglowodany przyswajalne
44.27 g
29.66 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję (67g)
Tłuszcz
3.73 g
2.50 g
Brak danych dla: marmolada.
czytaj dalej
Tłuszcze nasycone
2.41 g
1.61 g
Brak danych dla: marmolada.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na pączki z ziemniakami

Na 100g
Na porcję (67g)
Tiamina
0.38 mg
0.26 mg
Brak danych dla: cukier, marmolada.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.23 mg
0.15 mg
Brak danych dla: marmolada.
czytaj dalej
Niacyna
2.48 mg
1.66 mg
Brak danych dla: cukier, marmolada.
czytaj dalej
Foliany
67.55 µg (mcg)
45.26 µg (mcg)
Brak danych dla: cukier, marmolada.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na pączki z ziemniakami

Na 100g
Na porcję (67g)
Sód
21.35 mg
14.31 mg
Brak danych dla: marmolada.
czytaj dalej
Potas
175.77 mg
117.76 mg
Brak danych dla: marmolada.
czytaj dalej
Wapń
25.24 mg
16.91 mg
Brak danych dla: marmolada.
czytaj dalej
Fosfor
84.67 mg
56.73 mg
Brak danych dla: cukier, marmolada.
czytaj dalej
Magnez
18.81 mg
12.61 mg
Brak danych dla: cukier, marmolada.
czytaj dalej
Żelazo
2.03 mg
1.36 mg
Brak danych dla: mleko 2%, marmolada.
czytaj dalej
Cynk
0.61 mg
0.41 mg
Brak danych dla: marmolada.
czytaj dalej
Miedź
0.09 mg
0.06 mg
Brak danych dla: mleko 2%, marmolada.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny pączków z ziemniakami 73
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w pączkach z ziemniakami

Lista alergenów dla pączków z ziemniakami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Informacje o alergenach dotyczą tylko i wyłącznie głównych składników potrawy. Nie posiadamy informacji o alergenach zawartych w przyprawach tj. cukier puder.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Mleko 2%

Cena przygotowania pączków z ziemniakami

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ziemniaki późne
250 g
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 250 g
Mąka pszenna typ 500
300 g
2 szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 300 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Masło
25 g
1/8 kostki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.62
Za 25 g
Cukier
50 g
5 łyżek
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.12
Za 50 g
drożdże suche
7 g
1 opakowanie
1.50
Za 7,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 7 g
Mleko 2%
80 ml
4 łyżki
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.20
Za 80 ml
Marmolada
200 g
1 mały słoik
4.50
Za 280,0 g
Liczba opakowań 1
3.21
Za 200 g
Liczba porcji:
Razem
26.00
Łączny koszt
9.56
Jak oceniasz przepis na pączki z ziemniakami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób