Pączki z ziemniakami

Opublikowano: 02.08.2021 r., 18:12 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Pączki z ziemniakami podane na talerzu i oprószone cukrem.
Pączki z ziemniakami
Pączki z ziemniakami smakują naprawdę wspaniale, a robi się je bardzo łatwo. To deser, który gwarantuje idealnie puszyste i smakowite pączki, które skradną serca każdego.
Przygotowanie 20 min
Smażenie 20 min
155 kcal
Kcal w porcji
67 g
Wielkość porcji
73
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 15 porcji
  • Ziemniaki późne (250 g)
  • Mąka pszenna typ 500 2 szklanki (300 g)
  • Jajko (2 szt.)
  • Masło 1/8 kostki (25 g)
  • Cukier 5 łyżek (50 g)
  • Drożdże suche 1 opakowanie (7 g)
  • Mleko 2% 4 łyżki (80 ml)
  • Marmolada 1 mały słoik (200 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
cukier puder
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, duża miska, wałek, sitko, szpryca, praska do ziemniaków, szklanka

Przepis na pączki z ziemniakami krok po kroku

Ziemniaki obierz, ugotuj w wodzie bez soli i ostudź. Przeciśnij je przez praskę.

W rondelku roztop masło.

Do dużej miski przesiej mąkę, dodaj ziemniaki, roztopione masło, cukier i drożdże. Wlej ciepłe mleko i wbij jajka. Całość wymieszaj łyżką, następnie wyrób ciasto rękami.

Gotowe ciasto odstaw na 30 minut do wyrośnięcia.

Ciasto wyciągnij z miski i dokładnie rozwałkuj. Możesz podsypać je mąką jeśli będzie zbyt klejące. Następnie za pomocą szklanki wytnij okręgi z ciasta. Przełóż je na talerz i odstaw na 30 minut do wyrośnięcia.

W dużym garnku rozgrzej olej. Wrzuć kawałek ciasta, by przekonać się czy jest odpowiednio rozgrzany, jeżeli ciasto znacznie skwierczeć można wrzucać małymi partiami pączki. Smaż je po 3 minuty z każdej strony.

Gotowe pączki nadziej marmoladą za pomocą szprycy.

Całość posyp cukrem pudrem.

Jak oceniasz przepis na pączki z ziemniakami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 87,0% osób

Więcej informacji na temat pączków z ziemniakami

Pączki z ziemniakami to wspaniały pomysł na pyszny deser. Z tego przepisu przychodzą niezwykle smaczne i bardzo puszyste. Dodatek ziemniaków sprawia, że całość jest niezwykle delikatna i lekka. Te pączki będą świetnym wyborem na dodatek do kawy. Pączki robi się z ziemniaków gotowanych, przeciśniętych przez praskę, dzięki czemu całość ma odpowiednią strukturę i po wyrośnięciu jest niezwykle puszyste.

Choć pączki bez problemu można kupić w każdym sklepie i piekarni, to jednak najlepiej smakują domowe. Gdy robi się je samodzielnie ma się pewność dobrego składu i pysznego smaku. Te wykonywane w domu mają mniejszą ilość cukru, dzięki czemu będą zdrowszym wyborem. Dodatkowo, nie zwierają konserwantów, czy innych dodatków do żywności, które w nadmiarze mogą być szkodliwe. Ta opcja składa się tylko z prostego ciasta drożdżowego i przepysznej marmolady. Warto wybrać konfiturę ze 100% zawartością owoców, dzięki temu całość będzie jeszcze lepsza. Pączki można nadziewać również musem owocowym, a dla miłośników słodkości świetnie sprawdzi się nadzienie z budyniu czy czekolady.

Przepis na pączki z ziemniaków jest niezwykle prosty, dlatego na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom kulinarnego minimalizmu. Spokojnie poradzą sobie z nim nawet początkujący cukiernicy. Całość jest nieskomplikowana i mało pracochłonna, dzięki temu pączki można przygotować naprawdę bardzo szybko. To świetny deser dla każdego, kto marzy o domowych słodyczach z lepszym składem, które łatwo jest odtworzyć w swojej własnej kuchni.

Choć pączki są zupełnie słodkie robi się je z dodatkiem ziemniaków. To coś, co dla wielu osób może być dużym zaskoczeniem, ale również budzić niepokój czy deser będzie smaczny. Na szczęście ziemniaki po połączeniu z resztą składników i usmażeniu są niewyczuwalne, dlatego warto jest skorzystać z tego przepisu i stworzyć smaczne pączki.

Ciasto na pączki z ziemniakami jest bardzo łatwe w przygotowaniu i składa się tylko z kilku składników. W tym przepisie nie trzeba przygotowywać rozczynu, dzięki czemu całość jest dużo szybsza i mniej skomplikowana niż tradycyjne przepisy. Te łatwe pączki sprawdzą się idealnie nie tylko od święta, ale również na co dzień.

Alergeny w pączkach z ziemniakami

Lista alergenów dla pączków z ziemniakami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Mleko 2%

Wartości odżywcze pączków z ziemniakami

na 100g gotowej potrawy

Pączki ze względu na dużą ilość cukru i tłuszczu nie powinny gościć zbyt często w diecie.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(67g)
Energia (kcal)
232.22
155.59
Białko (g)
6.61
4.43

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(67g)
Węglowodany (g)
44.97
30.13
Węglowodany przyswajalne (g)
44.27
29.66
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.70
0.47
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(67g)
Tłuszcz (g)
3.73
2.50
Tłuszcze nasycone (g)
2.41
1.61
Tłuszcze nienasycone (g)
1.32
0.89
Cholesterol (mg)
45.92
30.77
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(67g)
Witamina B6 (mg)
0.13
0.09
Brak danych dla: marmolada.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
5.42
3.63
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.38
0.26
Brak danych dla: marmolada.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.23
0.15
Brak danych dla: marmolada.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
2.48
1.66
Brak danych dla: marmolada.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
67.55
45.26
Brak danych dla: marmolada.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(67g)
Sód (mg)
21.35
14.31
Potas (mg)
175.77
117.76
Brak danych dla: marmolada.
czytaj dalej
Wapń (mg)
25.24
16.91
Fosfor (mg)
84.67
56.73
Brak danych dla: marmolada.
czytaj dalej
Magnez (mg)
18.81
12.61
Brak danych dla: marmolada.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
2.03
1.36
Cynk (mg)
0.61
0.41
Brak danych dla: marmolada.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.09
0.06
Brak danych dla: marmolada.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny pączków z ziemniakami 73
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania pączków z ziemniakami

Koszt składników
26.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ziemniaki późne
250 g
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 250 g
Mąka pszenna typ 500
300 g
2 szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 300 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Masło
25 g
1/8 kostki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.62
Za 25 g
Cukier
50 g
5 łyżek
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.12
Za 50 g
Drożdże suche
7 g
1 opakowanie
1.50
Za 7,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 7 g
Mleko 2%
80 ml
4 łyżki
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.20
Za 80 ml
Marmolada
200 g
1 mały słoik
4.50
Za 280,0 g
Liczba opakowań 1
3.21
Za 200 g
Koszt składników
26.00