Przepis na szybkie pączki krok po kroku
- Mąka pszenna typ 500 600 g 3 szklanki
- Cukier 60 g
- Drożdże świeże 50 g pół kostki
- Mleko 3,2% 300 ml
- Masło 120 g
- Olej rzepakowy 1000 ml do smażenia
- Marmolada 400 g
- Jajko 3 szt.
W ciepłym mleku rozpuść drożdże i cukier.
Do miski przesiej mąkę pszenną.
Rozpuść masło w mikrofali.
Do miski z mąką wlej drożdże z mlekiem, masło, dodaj kieliszek wódki i wymieszaj składniki.
Ciasto odstaw w ciepłe miejsce na około 2 godziny w celu podwojenia objętości.
Ciasto podziel na 14 równych porcji, z każdej uformuj okrągłego pączka i odłóż do wyrośnięcia jeszcze na 20 minut.
W garnku rozgrzej olej rzepakowy do 180 stopni C.
Pączki smaż partiami po 4-6 sztuk w zależności od wielkości garnka.
Powinny smażyć się przez około 4-5 minut z każdej strony.
Pączki ułóż na ręczniku papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Marmoladę przełóż do rękawa cukierniczego i nadziej wystudzone pączki.
Posyp je cukrem pudrem.
-
Ciasto drożdżowe
-
Racuchy drożdżowe
-
Chanuka
-
Rogaliki drożdżowe
-
Kulebiaki
-
Ciasto drożdżowe z kruszonką
-
Ciasto drożdżowe ze śliwkami
-
Lahmacun na drożdżach
-
Strucel makowy
-
Ciasto drożdżowe bez wyrabiania
-
Ciasto drożdżowe z owocami
-
Ciasto drożdżowe z serem
-
Chałka drożdżowa
-
Knedliki
-
Drożdżówki z kruszonką
-
Drożdżówki z rabarbarem
-
Bułki z jagodami
-
Babka drożdżowa
-
Ciasta drożdżowe

(liczba kalorii)
Szybkie pączki - cechy przepisu
Więcej o szybkich pączkach
Szybkie pączki to prosty przepis na deser idealnie komponujący się z kawą i herbatą podczas towarzyskich spotkań. Przepis na szybkie pączki jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je usmażyć. Do zrobienia pączków potrzebne Ci będą następujące składniki spożywcze: mąka pszenna, cukier, mleko, masło, drożdże, wódka, marmolada różana, cukier puder, olej rzepakowy.
Jak zrobić szybkie pączki? W ciepłym mleku rozpuść drożdże i cukier. Do miski przesiej mąkę pszenną. Rozpuść masło w mikrofali. Do miski z mąką wlej drożdże z mlekiem, masło, dodaj kieliszek wódki i wymieszaj składniki. Ciasto odstaw w ciepłe miejsce na około 2 godziny w celu podwojenia objętości. Ciasto podziel na 14 równych porcji, z każdej uformuj okrągłego pączka i odłóż do wyrośnięcia jeszcze na 20 minut. W garnku rozgrzej olej rzepakowy do 180 stopni. Jego temperaturę koniecznie kontroluj za pomocą termometru cukierniczego. Pączki smaż partiami po 4-6 sztuk w zależności od wielkości garnka. Powinny smażyć się przez około 4-5 minut z każdej strony. Pączki ułóż na ręczniku papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Marmoladę przełóż do rękawa cukierniczego i nadziej wystudzone pączki. Posyp je cukrem pudrem.
Marmolada różana to bardzo gęsta pasta z owoców najczęściej jabłek, śliwek i truskawek aromatyzowana różami. Marmolada świetnie nadaje się do przygotowania ciast drożdżowych, bułek czy ciastek. Dzięki zwartej konsystencji nie wypływa podczas pieczenia. Ciasto drożdżowe jest jednym z najzdrowszych dostępnych rodzajów ciasta. Ciasto drożdżowe jest bogate w witaminy z grupy B. Jest też źródłem mikroelementów takich jak magnez, potas, fosfor czy żelazo. Jest ciastem niskokalorycznym. Smażenie na głębokim oleju powoduje, że ciasto nie nasiąka tłuszczem, warunkiem do tego jest jednak odpowiednia temperatura, jeśli olej będzie zimny, ciasto będzie chłonęło tłuszcz jak gąbka.
Podsumowując łatwe do zrobienia pyszne pączki doskonale sprawdzą się na deser. Drożdżowe pączki z nadzieniem różanym są dobre do spożycia od razu po przygotowaniu. Sprawdzony przepis gwarantuje przygotowanie najlepszych pączków z nadzieniem, jakie jadłeś.
Wartości odżywcze szybkich pączków
Energia i białka
(120g)
Węglowodany w szybkich pączkach
(120g)
Tłuszcze
(120g)
Składniki mineralne w przepisie na szybkie pączki
(120g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w szybkich pączkach
Lista alergenów dla szybkich pączków przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 3,2%
- Masło
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko