Przepis na szybkie pączki krok po kroku

Składniki dla 14 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek, duża miska

W ciepłym mleku rozpuść drożdże i cukier.

Do miski przesiej mąkę pszenną.

Rozpuść masło w mikrofali.

Do miski z mąką wlej drożdże z mlekiem, masło, dodaj kieliszek wódki i wymieszaj składniki.

Ciasto odstaw w ciepłe miejsce na około 2 godziny w celu podwojenia objętości.

Ciasto podziel na 14 równych porcji, z każdej uformuj okrągłego pączka i odłóż do wyrośnięcia jeszcze na 20 minut.

W garnku rozgrzej olej rzepakowy do 180 stopni C.

Pączki smaż partiami po 4-6 sztuk w zależności od wielkości garnka.

Powinny smażyć się przez około 4-5 minut z każdej strony.

Pączki ułóż na ręczniku papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Marmoladę przełóż do rękawa cukierniczego i nadziej wystudzone pączki.

Posyp je cukrem pudrem.

Szybkie pączki posypane cukrem pudrem podane na białym talerzu.
Szybkie pączki
Koszt przygotowania dania
22.63 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
611 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
68

Szybkie pączki - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o szybkich pączkach

Szybkie pączki to prosty przepis na deser idealnie komponujący się z kawą i herbatą podczas towarzyskich spotkań. Przepis na szybkie pączki jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je usmażyć. Do zrobienia pączków potrzebne Ci będą następujące składniki spożywcze: mąka pszenna, cukier, mleko, masło, drożdże, wódka, marmolada różana, cukier puder, olej rzepakowy.

Jak zrobić szybkie pączki? W ciepłym mleku rozpuść drożdże i cukier. Do miski przesiej mąkę pszenną. Rozpuść masło w mikrofali. Do miski z mąką wlej drożdże z mlekiem, masło, dodaj kieliszek wódki i wymieszaj składniki. Ciasto odstaw w ciepłe miejsce na około 2 godziny w celu podwojenia objętości. Ciasto podziel na 14 równych porcji, z każdej uformuj okrągłego pączka i odłóż do wyrośnięcia jeszcze na 20 minut. W garnku rozgrzej olej rzepakowy do 180 stopni. Jego temperaturę koniecznie kontroluj za pomocą termometru cukierniczego. Pączki smaż partiami po 4-6 sztuk w zależności od wielkości garnka. Powinny smażyć się przez około 4-5 minut z każdej strony. Pączki ułóż na ręczniku papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Marmoladę przełóż do rękawa cukierniczego i nadziej wystudzone pączki. Posyp je cukrem pudrem.

Marmolada różana to bardzo gęsta pasta z owoców najczęściej jabłek, śliwek i truskawek aromatyzowana różami. Marmolada świetnie nadaje się do przygotowania ciast drożdżowych, bułek czy ciastek. Dzięki zwartej konsystencji nie wypływa podczas pieczenia. Ciasto drożdżowe jest jednym z najzdrowszych dostępnych rodzajów ciasta. Ciasto drożdżowe jest bogate w witaminy z grupy B. Jest też źródłem mikroelementów takich jak magnez, potas, fosfor czy żelazo. Jest ciastem niskokalorycznym. Smażenie na głębokim oleju powoduje, że ciasto nie nasiąka tłuszczem, warunkiem do tego jest jednak odpowiednia temperatura, jeśli olej będzie zimny, ciasto będzie chłonęło tłuszcz jak gąbka.

Podsumowując łatwe do zrobienia pyszne pączki doskonale sprawdzą się na deser. Drożdżowe pączki z nadzieniem różanym są dobre do spożycia od razu po przygotowaniu. Sprawdzony przepis gwarantuje przygotowanie najlepszych pączków z nadzieniem, jakie jadłeś.

Wartości odżywcze szybkich pączków

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(120g)
Energia (kalorie)
509.75 kcal
611.70 kcal
Białko
4.51 g
5.41 g

Węglowodany w szybkich pączkach

Na 100g
Na porcję
(120g)
Węglowodany
29.72 g
35.66 g
Węglowodany przyswajalne
29.57 g
35.48 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.15 g
0.18 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(120g)
Tłuszcz
42.07 g
50.48 g
Tłuszcze nasycone
5.93 g
7.12 g
Tłuszcze nienasycone
36.13 g
43.36 g
Tłuszcze jednonasycone
25.85 g
31.02 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
10.28 g
12.34 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier.
czytaj dalej
Cholesterol
33.68 mg
40.42 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na szybkie pączki

Na 100g
Na porcję
(120g)
Sód
14.66 mg
17.59 mg
Potas
65.68 mg
78.82 mg
Brak danych dla: marmolada.
czytaj dalej
Wapń
22.79 mg
27.35 mg
Żelazo
1.41 mg
1.69 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny szybkich pączków 68
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w szybkich pączkach

Lista alergenów dla szybkich pączków przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 3,2%
    • Masło
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Cena przygotowania szybkich pączków

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
600 g
3 szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.80
Za 600 g
Cukier
60 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 60 g
Drożdże świeże
50 g
pół kostki
1.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 50 g
Mleko 3,2%
300 ml
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.75
Za 300 ml
Masło
120 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 120 g
Olej rzepakowy
1000 ml
do smażenia
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
7.00
Za 1000 ml
Marmolada
400 g
4.50
Za 280,0 g
Liczba opakowań 2
6.43
Za 400 g
Jajko
3 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Koszt składników
36.00
Jak oceniasz przepis na szybkie pączki
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób