Pączki pieczone

Opublikowano: 12.05.2022 r., 8:33 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Pączki pieczone podane na talerzyku.
Pączki pieczone
Pączki pieczone to wspaniała propozycja na pyszny deser zawierający mniejszą ilość kalorii niż tradycyjne pączki. Można je przygotować z wybranym nadzieniem. Koniecznie wypróbuj nasz przepis.
Przygotowanie 20 min
Pieczenie 20 min
460 kcal
Kcal w porcji
170 g
Wielkość porcji
68
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 3 szklanki (600 g)
  • Cukier 1 szklanka (200 g)
  • Mleko 3,2% (300 ml)
  • Masło (120 g)
  • Drożdże świeże (60 g)
  • Dżem truskawkowy niskosłodzony (250 g)
  • Jajko (4 szt.)
Liczba porcji:
Przyprawy
cukier puder
Sprzęt kuchenny
piekarnik, duża miska, papier do pieczenia, blacha

Przepis na pączki pieczone krok po kroku

W misce umieść drożdże i wlej ciepłe mleko, dodaj cukier.

Wymieszaj dokładnie i odstaw na 15 minut.

Przesiej mąkę pszenną i dodaj roztopione masło i jajka.

Zagnieć gładkie ciasto.

Odstaw do wyrośnięcia na 2 godziny.

Podziel ciasto na 12 części.

Formuj pączki.

Umieść je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Wierzch ciasta posmaruj roztrzepanym jajkiem z wodą.

Piecz w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 20 minut.

Pączki przestudź i nadziej dżemem truskawkowym.

Wierzch pączków posyp cukrem pudrem.

Pączki umieść na paterze.

Jak oceniasz przepis na pączki pieczone
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,4% osób

Więcej informacji na temat pączków pieczonych

Pączki pieczone to bardzo dobry pomysł na pyszny deser dla całej rodziny. Pączki to idealny dodatek do kawy. Pieczone pączki zawierają mniejszą ilość kalorii niż smażona wersja. Domowe pączki są pachnące i bardzo miękkie. Przepis na pączki pieczone jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia pączków potrzebne Ci będą następujące składniki: mąka pszenna, cukier, drożdże, mleko, jajka, masło, dżem truskawkowy, cukier puder.

Jak zrobić pączki pieczone? W misce umieść drożdże i wlej ciepłe mleko, dodaj cukier. Wymieszaj dokładnie i odstaw na 15 minut. Przesiej mąkę pszenną i dodaj roztopione masło i jajka. Zagnieć gładkie ciasto. Odstaw do wyrośnięcia na 2 godziny. Podziel ciasto na 12 części. Formuj pączki. Umieść je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch ciasta posmaruj roztrzepanym jajkiem z wodą. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 20 minut. Pączki przestudź i nadziej dżemem truskawkowym. Wierzch pączków posyp cukrem pudrem. Pączki umieść na paterze.

Jajka zawarte w przepisie są bogatym źródłem wielu cennych dla naszego organizmu witamin takich jak witamina A, witaminy z grupy B. Zawierają mikroelementy takie jak żelazo i fosfor, są też dobrym źródłem luteiny i zeaksantyny tak potrzebnej naszym oczom. Jajka są niskokaloryczne, zawierają dużą ilość łatwo przyswajalnego białka. Staraj się wybierać jajka od kur z wolnego wybiegu. Ciasto drożdżowe jest źródłem witamin z grupy B, szczególnie witaminy B12. Drożdże są także skarbnicą biotyny. Dlatego stosuje się je jako suplementację u osób, którym wypadają włosy czy łamią się paznokcie. Ciasto drożdżowe należy do najzdrowszych rodzajów ciasta. Pieczone w piekarniku ciasto jest bardzo nisko kaloryczne.

Podsumowując pączki przygotowane w domu to świetny deser dla całej rodziny. Pączki sprawdzą się także na tłusty czwartek. Pączki są dobre do spożycia od razu po upieczeniu. Można je przechowywać przez jeden dzień w temperaturze pokojowej pod przykryciem.

Alergeny w pączkach pieczonych

Lista alergenów dla pączków pieczonych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 3,2%
    • Masło
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze pączków pieczonych

na 100g gotowej potrawy

Pączki pieczone to dobre źródło węglowodanów prostych, podnoszą one gwałtownie poziom glukozy we krwi. Nie powinny ich spożywać osoby chorujące na cukrzycę. Pączki zawierają mniej kalorii niż te smażone na tłuszczu.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(170g)
Energia (kcal)
271.06
460.80
Białko (g)
7.39
12.56

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(170g)
Węglowodany (g)
43.23
73.49
Węglowodany przyswajalne (g)
42.74
72.65

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(170g)
Tłuszcz (g)
7.99
13.58
Tłuszcze nasycone (g)
5.29
9.00
Tłuszcze nienasycone (g)
2.69
4.58

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(170g)
Witamina B6 (mg)
0.08
0.13
Tiamina (mg)
0.41
0.69
Ryboflawina (mg)
0.28
0.47
Niacyna (mg)
2.71
4.61
Foliany (µg (mcg))
85.31
145.03

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(170g)
Sód (mg)
27.29
46.40
Potas (mg)
117.51
199.77
Wapń (mg)
37.05
62.99
Fosfor (mg)
98.89
168.11
Magnez (mg)
17.95
30.52
Żelazo (mg)
2.24
3.81
Cynk (mg)
0.95
1.62
Miedź (mg)
0.09
0.15
Szacunkowy indeks glikemiczny pączków pieczonych 68
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania pączków pieczonych

Koszt składników
24.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
600 g
3 szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.80
Za 600 g
Cukier
200 g
1 szklanka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 g
Mleko 3,2%
300 ml
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.75
Za 300 ml
Masło
120 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 120 g
Drożdże świeże
60 g
1.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 60 g
Dżem truskawkowy niskosłodzony
250 g
4.00
Za 280,0 g
Liczba opakowań 1
3.57
Za 250 g
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Koszt składników
24.00