Przepis na oponki drożdżowe krok po kroku
- Mąka pszenna typ 500 600 g 3 szklanki
- Drożdże świeże 50 g pół kostki
- Mleko 3,2% 300 ml
- Jajko 2 szt.
- Cukier 240 g
- Masło 120 g
- Wódka 50 ml
- Olej rzepakowy 1000 ml do smażenia
W ciepłym mleku rozpuść drożdże i łyżkę cukru.
Do miski przesiej mąkę pszenną, wbij jajko i dodaj roztopione masło.
Wlej zaczyn drożdżowy i kieliszek wódki, dodaj cukier i zagnieć gładkie ciasto.
Odstaw na 2 godziny do wyrośnięcia pod przykryciem.
Rozwałkuj ciasto na placek o grubości około 2 cm.
Szklanką wytnij koła, a w nich mniejszym kieliszkiem wytnij jeszcze jedno koło.
W garnku rozgrzej olej rzepakowy do temperatury około 180 stopni C.
Przez cały czas smażenia oponek pilnuj temperatury termometrem cukierniczym.
Smaż oponki partiami z dwóch stron, aż będą rumiane.
Wystudzone oponki posyp cukrem pudrem.
-
Oponki serowe
-
Oponki z twarogiem
-
Oponki serowe z piekarnika
-
Oponki z serka homogenizowanego
-
Oponki z piekarnika
-
Oponki Thermomix
-
Oponki drożdżowe z serem
-
Oponki twarogowe
-
Oponki z sera z wiaderka
-
Oponki z sera białego
-
Oponki bez sera
-
Oponki z serem mascarpone
-
Oponki z serem thermomix
-
Oponki z serem z piekarnika
-
Drożdżowe oponki z serem
-
Oponki

(liczba kalorii)
Oponki drożdżowe - cechy przepisu
Więcej o oponkach drożdżowych
Oponki drożdżowe to bardzo dobry pomysł na pyszne łakocie dla dzieci i dorosłych. Najlepsze oponki z ciasta drożdżowego podaj z cukrem pudrem i konfiturą domowej produkcji. Oponki świetnie komponują się podane z kakao lub kawą i herbatą. Przepis na oponki drożdżowe jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia oponek potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, cukier, drożdże, masło, jajka, mleko, olej rzepakowy, wódka, cukier puder.
Jak zrobić oponki drożdżowe? W ciepłym mleku rozpuść drożdże i łyżkę cukru. Do miski przesiej mąkę pszenną, wbij jajko i dodaj roztopione masło. Wlej zaczyn drożdżowy i kieliszek wódki, dodaj cukier i zagnieć gładkie ciasto. Odstaw na 2 godziny do wyrośnięcia pod przykryciem. Rozwałkuj ciasto na placek o grubości około 2 cm. Szklanką wytnij koła, a w nich mniejszym kieliszkiem wytnij jeszcze jedno koło. W garnku rozgrzej olej rzepakowy do temperatury około 180 stopni. Przez cały czas smażenia oponek pilnuj temperatury termometrem cukierniczym. Smaż oponki partiami z dwóch stron, aż będą rumiane. Wystudzone oponki posyp cukrem pudrem.
Jajka dodane do ciasta są dobrym źródłem wielu cennych dla naszego organizmu witamin takich jak witamina A, witaminy z grupy B. Zawierają substancje mineralne takie jak żelazo i fosfor, są też dobrym źródłem luteiny i zeaksantyny tak potrzebnej naszym oczom. Jajka są niskokaloryczne, zawierają dużą ilość łatwo przyswajalnego białka. Staraj się wybierać jajka od kur z wolnego wybiegu, karmionych paszami bez dodatku GMO. Ciasto drożdżowe jest bardzo zdrowym rodzajem ciasta. Pieczone w piekarniku jest niskokaloryczne. Zawiera dużą ilość witamin z grupy B. Zawierają szczególnie dużą ilość biotyny, która wpływa na piękny wygląd naszych włosów, skóry i paznokci.
Podsumowując sprawdzony przepis na drożdżowe oponki gwarantuje udane słodkości. Oponki z ciasta drożdżowego należy smażyć na głębokim tłuszczu, pilnując uważnie temperatury. Odpowiednia temperatura zapobiega wsiąkaniu oleju. Oponki są dobre do spożycia od razu po usmażeniu.
Wartości odżywcze oponek drożdżowych
Energia i białka
(120g)
Węglowodany w oponkach drożdżowych
(120g)
Tłuszcze
(120g)
Witaminy w przepisie na oponki drożdżowe
(120g)
Składniki mineralne w przepisie na oponki drożdżowe
(120g)
-
mąka pszenna,
mleko,
jajka,
cukier,
masło,
wódka,
olej rzepakowy,
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w oponkach drożdżowych
Lista alergenów dla oponek drożdżowych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 3,2%
- Masło
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko