Oponki drożdżowe

Opublikowano: 27.01.2022 r., 8:37 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Oponki drożdżowe ułożone na ściereczce kuchennej.
Oponki drożdżowe
Oponki drożdżowe to doskonały pomysł na pyszny deser do kawy i herbaty. Oponki można przygotować jako słodkie śniadanie dla dzieci. Koniecznie wypróbuj nasz przepis.
Przygotowanie 140 min
Smażenie i Mieszanie i łączenie 30 min
654 kcal
Kcal w porcji
120 g
Wielkość porcji
71
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 12 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 3 szklanki (600 g)
  • Drożdże świeże pół kostki (50 g)
  • Mleko 3,2% (300 ml)
  • Jajko (2 szt.)
  • Cukier (240 g)
  • Masło (120 g)
  • Wódka (50 ml)
  • Olej rzepakowy do smażenia (1000 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
cukier puder
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, duża miska

Przepis na oponki drożdżowe krok po kroku

W ciepłym mleku rozpuść drożdże i łyżkę cukru.

Do miski przesiej mąkę pszenną, wbij jajko i dodaj roztopione masło.

Wlej zaczyn drożdżowy i kieliszek wódki, dodaj cukier i zagnieć gładkie ciasto.

Odstaw na 2 godziny do wyrośnięcia pod przykryciem.

Rozwałkuj ciasto na placek o grubości około 2 cm.

Szklanką wytnij koła, a w nich mniejszym kieliszkiem wytnij jeszcze jedno koło.

W garnku rozgrzej olej rzepakowy do temperatury około 180 stopni C.

Przez cały czas smażenia oponek pilnuj temperatury termometrem cukierniczym.

Smaż oponki partiami z dwóch stron, aż będą rumiane.

Wystudzone oponki posyp cukrem pudrem.

Jak oceniasz przepis na oponki drożdżowe
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,9% osób

Więcej informacji na temat oponek drożdżowych

Oponki drożdżowe to bardzo dobry pomysł na pyszne łakocie dla dzieci i dorosłych. Najlepsze oponki z ciasta drożdżowego podaj z cukrem pudrem i konfiturą domowej produkcji. Oponki świetnie komponują się podane z kakao lub kawą i herbatą. Przepis na oponki drożdżowe jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia oponek potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, cukier, drożdże, masło, jajka, mleko, olej rzepakowy, wódka, cukier puder.

Jak zrobić oponki drożdżowe? W ciepłym mleku rozpuść drożdże i łyżkę cukru. Do miski przesiej mąkę pszenną, wbij jajko i dodaj roztopione masło. Wlej zaczyn drożdżowy i kieliszek wódki, dodaj cukier i zagnieć gładkie ciasto. Odstaw na 2 godziny do wyrośnięcia pod przykryciem. Rozwałkuj ciasto na placek o grubości około 2 cm. Szklanką wytnij koła, a w nich mniejszym kieliszkiem wytnij jeszcze jedno koło. W garnku rozgrzej olej rzepakowy do temperatury około 180 stopni. Przez cały czas smażenia oponek pilnuj temperatury termometrem cukierniczym. Smaż oponki partiami z dwóch stron, aż będą rumiane. Wystudzone oponki posyp cukrem pudrem.

Jajka dodane do ciasta są dobrym źródłem wielu cennych dla naszego organizmu witamin takich jak witamina A, witaminy z grupy B. Zawierają substancje mineralne takie jak żelazo i fosfor, są też dobrym źródłem luteiny i zeaksantyny tak potrzebnej naszym oczom. Jajka są niskokaloryczne, zawierają dużą ilość łatwo przyswajalnego białka. Staraj się wybierać jajka od kur z wolnego wybiegu, karmionych paszami bez dodatku GMO. Ciasto drożdżowe jest bardzo zdrowym rodzajem ciasta. Pieczone w piekarniku jest niskokaloryczne. Zawiera dużą ilość witamin z grupy B. Zawierają szczególnie dużą ilość biotyny, która wpływa na piękny wygląd naszych włosów, skóry i paznokci.

Podsumowując sprawdzony przepis na drożdżowe oponki gwarantuje udane słodkości. Oponki z ciasta drożdżowego należy smażyć na głębokim tłuszczu, pilnując uważnie temperatury. Odpowiednia temperatura zapobiega wsiąkaniu oleju. Oponki są dobre do spożycia od razu po usmażeniu.

Alergeny w oponkach drożdżowych

Lista alergenów dla oponek drożdżowych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 3,2%
    • Masło
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze oponek drożdżowych

na 100g gotowej potrawy

Oponki drożdżowe to słodki wypiek domowy zawierający dużą ilość cukru. Oponki mają niski indeks glikemiczny i podnoszą szybko poziom cukru we krwi. Oponki nie są dobrym pomysłem dla osób mających podwyższony poziom trójglicerydów.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(120g)
Energia (kcal)
545.25
654.30
Białko (g)
4.64
5.57

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(120g)
Węglowodany (g)
28.33
34.00
Węglowodany przyswajalne (g)
28.17
33.80
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.16
0.20
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(120g)
Tłuszcz (g)
45.71
54.85
Tłuszcze nasycone (g)
6.41
7.69
Tłuszcze nienasycone (g)
39.30
47.16
Cholesterol (mg)
28.47
34.16
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(120g)
Witamina D (µg (mcg))
0.22
0.27
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(120g)
Sód (mg)
12.93
15.51
Potas (mg)
68.78
82.54
Wapń (mg)
23.70
28.44
Żelazo (mg)
1.50
1.80
Szacunkowy indeks glikemiczny oponek drożdżowych 71
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania oponek drożdżowych

Koszt składników
52.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
600 g
3 szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.80
Za 600 g
Drożdże świeże
50 g
pół kostki
1.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 50 g
Mleko 3,2%
300 ml
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.75
Za 300 ml
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Cukier
240 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 240 g
Masło
120 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 120 g
Wódka
50 ml
25.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
2.50
Za 50 ml
Olej rzepakowy
1000 ml
do smażenia
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
7.00
Za 1000 ml
Koszt składników
52.00