Deser z serka homogenizowanego

Opublikowano: 12.09.2023 r., 15:35 | Autor: Ewa Cierpiał
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Słoiczki z deserem owocowym
Deser z serka homogenizowanego
Deser z serka homogenizowanego to pyszny pomysł na zdrowy deser. Taki deser będzie niezwykle efektywny i dobry nie tylko dla dzieci.
Przygotowanie 10 min
323 kcal
Kcal w porcji
340 g
Wielkość porcji
65
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 2 porcji
  • Serek homogenizowany waniliowy - 2 opakowania (280 g)
  • Musli bez cukru (100 g)
  • Truskawki (300 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
szklanka, łyżka

Przepis na deser z serka homogenizowanego krok po kroku

Truskawki umyj i przekrój na pół.

Do szklanek włóż po 1-2 łyżki serka homogenizowanego.

Ułóż truskawki przekrojoną częścią do ścianek szklanki. Kilka owoców zostaw do dekoracji.

Między truskawki wsyp część musli. Na to wyłóż część serka homogenizowanego.

Przykryj pozostałą częścią musli.

Na wierzch rozłóż pozostały serek.

Ozdób pozostałymi truskawkami.

Jak oceniasz przepis na deser z serka homogenizowanego
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 76,5% osób

Więcej informacji na temat deseru z serka homogenizowanego

Deser z serka homogenizowanego to pyszny pomysł na zdrowy deser. Taki deser będzie niezwykle efektywny i dobry nie tylko dla dzieci.

Aby wykonać ten prosty przepis na deser z serka homogenizowanego potrzebujesz również świeżych owoców np. truskawek i musli. Najpierw truskawki umyj i przekrój na pół. Do szklanek włóż po 1-2 łyżki serka homogenizowanego. Ułóż truskawki przekrojoną częścią do ścianek szklanki. Kilka owoców zostaw do dekoracji. Między truskawki wsyp część musli. Na to wyłóż część serka homogenizowanego. Przykryj pozostałą częścią musli. Na wierzch rozłóż pozostały serek. Ozdób pozostałymi truskawkami.

Mam nadzieję, że wiesz już jak zrobić deser z serka homogenizowanego i ten smaczny posiłek pojawi się na Twoim stole.

Żeby mieć pewność, że ten słodki deser będzie dodatkowo zdrowy to warto wykonać musli samodzielnie. Wystarczy, że płatki owsiane podprażysz chwilę na patelni, aż zaczną się rumienić, a następnie dodasz do nich ulubione suszone owoce, orzechy czy pestki. W ten sposób uzyskasz domowe musli bez dodatku syropu glukozowo-fruktozowego czy oleju palmowego. By jak najdłużej cieszyć się smakiem musli należy przechowywać je w szczelnie zamkniętym opakowaniu. Teraz wystarczy dodawać go do jogurtu lub mleka albo stworzyć z nich nasz smaczny deser z serka homogenizowanego.

Serek homogenizowany to produkt wytwarzany z twarogu z dodatkiem śmietanki. W sklepach można spotkać serki naturalne lub takie z dodatkiem np. wanilii, owoców, czekolady lub ziół i przypraw. Taki serek to nie tylko smaczna przekąska lub dodatek do innych posiłków, ale także dobre źródło wartości odżywczych. Ze względu na to, że jest to produkt nabiałowy, to jest to dobre źródło pełnowartościowego białka. Zawiera w sobie również składniki mineralne takie jak wapń, potas, fosfor oraz witaminę A i witaminy z grupy B. Na szczególną uwagę zasługuje również obecna w serku witamina D, która jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu.

Serek homogenizowany również możesz wykonać samodzielnie, dzięki czemu unikniesz dodatku niepotrzebnych spulchniaczy czy zagęstników. Wystarczy, że dokładnie zblendujesz ser twarogowy (np. półtłusty) z dodatkiem jogurtu naturalnego i ulubionych dodatków jak: cukier waniliowy czy owoce. W ten sposób uzyskasz szybki dodatek np. do naleśników.

Alergeny w deserze z serka homogenizowanego

Lista alergenów dla deseru z serka homogenizowanego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Serek homogenizowany waniliowy
  • Skorupiaki i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • musli bez cukru

Wartości odżywcze deseru z serka homogenizowanego

na 100g gotowej potrawy

Serek homogenizowany zawiera w sobie również składniki mineralne takie jak wapń, potas, fosfor oraz witaminę A i witaminy z grupy B. Na szczególną uwagę zasługuje również obecna w serku witamina D, która jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(340g)
Energia (kcal)
95.26
323.90
Białko (g)
7.07
24.04

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(340g)
Węglowodany (g)
18.46
62.77
Węglowodany przyswajalne (g)
16.45
55.92
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.01
6.85

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(340g)
Tłuszcz (g)
1.51
5.12
Tłuszcze nasycone (g)
0.85
2.88
Cholesterol (mg)
4.53
15.40

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(340g)
Sód (mg)
43.00
146.20
Wapń (mg)
35.41
120.40
Magnez (mg)
56.35
191.60
Żelazo (mg)
1.39
4.71
Szacunkowy indeks glikemiczny deseru z serka homogenizowanego 65
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania deseru z serka homogenizowanego

Koszt składników
23.60
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Serek homogenizowany waniliowy
280 g
2 opakowania
1.80
Za 140,0 g
Liczba opakowań 2
3.60
Za 280 g
Musli bez cukru
100 g
10.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
3.33
Za 100 g
Truskawki
300 g
10.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
6.00
Za 300 g
Koszt składników
23.60